maandag 21 september 2015

MAANDAGOCHTEND (247)


Bovenstaande afbeelding werd afgelopen weekend door een lezeres ingezonden. Met de vraag: "Wat vind jij hier nou van?" Tja, in eerste instantie dacht de blogger hét therapeutisch/hulpverlenerige antwoord bij uitstek: wat vind je er zelf van? Moet je nou overal een mening over hebben? Maar toch even leuk om er op in te gaan.
Deze ideële reclame en afbeelding kan alleen maar zijn gemaakt door een stelletje simplisten met oogkleppen op. Is de eerste ingeving van de blogger. De bedoeling is 'goed' maar o zo verschrikkelijk oppervlakkig. Kun je ook zeggen: zet een streep door angst? Zet een streep door gekte? Zet een streep door seksisme? 
Moet je nou echt tegen iemand zeggen die Antillianen minderwaardig vindt, Afrikaners idem dito, of iemand die lelijk denkt over Turken en Marokkanen, dat die daar een streep door moet zetten?

Waar moet je dan wel niet allemaal een streep door zetten. Door Groningers die een hekel aan Friezen hebben? Moet er een streep door Zwarte Piet worden gezet? Een streep door PVV-ers die GroenLinksers intolerant vinden en dus discrimineren? En omgekeerd? Zet een streep door deze stuitende domheid en hou op met dit soort simpele publieksacties. Zolang mensen de neiging hebben om zich te verheffen (meent men) door een ander te vernederen, bieden oproepjes om daar een streep door te trekken weinig soelaas. Het oeroude zondebokmechanisme (al het 'slechte' en schuldige bij een ander of andere bevolkingsgroep leggen) tackel je niet met oppervlakkigheid.


Tijdens het schrijven van dit bericht komt opeens een spin op de muur achter het beeldscherm van de blogger vandaan kruipen. Zie foto rechts. 

Menig mens zal bij het ontdekken van een dergelijke spin er meteen een streep doorhalen en de langpoter, Gronings voor langpootspin, met een doek dooddrukken. 
Leest u maar: Spinnen zijn de meest voorkomende geleedpotigen in huis. Ze komen voor in de meest afgelegen of juist stedelijke huizen. Tegelijkertijd is dit het diertje waar de meeste angst voor ontwikkeld is op basis van fobieën. Wanneer de meeste huiseigenaren een spin gezien hebben, zullen ze die direct met het dichtstbijzijnde wapen te lijf gaan. Dit kan een schoen of een krant zijn.  Lees hier.

Zet een streep door dieren- en dus door spinnenmishandeling. 

Het is misschien wat ver gezocht, maar zal discriminatie ook niet gewoon een vorm van angst zijn?(Bedoeld wordt natuurlijk discriminatie in vernederende zin, het begrip discrimineren betekent oorspronkelijk onderscheid maken, je mag mannen en vrouwen discrimineren, blank en zwart ook, want daar zit onderscheid tussen; zie Willem Wever). 
Als mensen bang zijn of een fobie voor andere culturen hebben, voor moslims, voor negers, bootvluchtelingen, etc. moeten ze daar dan allemaal een streep doorzetten? Zeg dat ook maar eens tegen iemand die vliegangst heeft.

De spin is ondertussen al weer een halve meter verder gereisd. Hij mag blijven leven maar wordt wel met een zacht doekje naar buiten gewerkt. Niet welkom in dit huis. De uitzetting gebeurt onder humane omstandigheden, het is momenteel droog buiten en ook nog eens windstil.
Daar kan nog veel diepzinniger op door gefilosofeerd worden, over buitensluiten en uitzetting, maar op deze prille maandagochtend zal de blogger de lezer daar niet verder mee vermoeien.

Een prettige week toegewenst. En als u last hebt van ochtendchagrijn of humeurigheid, trek daar dan maar gewoon even een streep door.

4 opmerkingen:

Ria zei

Om even onderscheid te maken voor je:

Jouw 'spin' op de foto is geen spin maar een langpootmug, zie de vleugels.
Een spin heeft 8 poten, deze heeft er 6. Het bizarre is, is ben doodsbang voor spinnen, maar een grote krekel of deze langpootmug doet me dan weer niets. Het verschil? 2 pootjes. Het is niet te geloven.

Verder eens een genuanceerd stuk!

Anoniem zei

Mooi Johan !

Willem Pauwelussen zei

Op het gevaar af me schuldig te maken aan taalpurisme wil ik toch even kwijt dat discrimineren een ander woord is voor onderscheiden.
Discriminatie afschaffen zou dan betekenen dat je de universele eenheidsworst introduceert.
Hiërarchie lijkt me een wet van de natuur, en ik ben voorstander van gelijkwaardige ongelijkheid.
Je hebt wel meer van die woorden die in de loop der tijd een negatieve lading hebben gekregen, zoals waarderen (mening vormen), kritiek (analyse) en radicaal (tot de wortel gaan).

familie de jonge zei

Mooi stuk!