maandag 28 september 2015

HALAL-VOEDSEL BIJ DE AH TE BEIJUM (goed en rein?)

Halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein kan worden gezien. Ook al het eten uit de zee, groenten,  fruit en alle  dranken, behalve  alcohol zijn voor moslims halal of rein. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten. Voedingscentrum

Gezond eten is in. Superfoods bijvoorbeeld, die  zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid.
Op Eerlijkereten staat: Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren.
De gezond etende Beijumer begeeft zich meestal naar de Wiershoeck. Voor superfoods, onbespoten groente en fruit en voor van alles en nog wat gezonds. Voor het biologisch-dynamische voedsel wat je daar aan kunt schaffen komt een stukje geloof om de hoek kijken, de stand van de maan zou belangrijk zijn voor het moment van zaaien.
Wat helemaal op geloof is gebaseerd is Halal-voedsel. Moslims nemen hun geloof en hun Koran als leidraad voor een in hun ogen gezond bord eten.

Bovenstaande foto is in de lokale AH gemaakt. We zien een schap met Halal-producten. Zal het echt gezonder en reiniger zijn dan de overige producten in de winkel?
Update 14:47, zie de reacties en 'discussie' op Facebook, klik logo links aan.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed en rein? Dat moet je van binnen zijn, ongeacht je geloof je hebt. Kul allemaal dat halal en biodynamisch

Willem Pauwelussen zei

Ergens over oordelen zonder je te verdiepen in de (historische) achtergrond of motivatie lijkt me niet voortkomen uit innerlijke reinheid.

Karin. p. zei

Halal staat voor goedgekeurd haram voor verboden.
Voor bv vlees geldt dat het op een speciale manier geslacht is.
Maar halal snoep is er ook want varkens zijn bv haram en in sommige snoep zit varkensgelatine.
Halal is dus een ruim begrip voor meer info kijk
www.halal.nl

Willem Pauwelussen zei

Ik meende dat slachten uitsluitend okay is als het aan Allah is opgedragen? Als je je realiseert dat Allah toch eigenlijk hetzelfde is als het Brahman uit het hindoeïsme en de Manitou van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Als je een leven neemt, dan neem je feitelijk een stuk bewustzijn weg uit het alomtegenwoordige Goddelijke dat door deze begrippen wordt voorgesteld. Het dier offert zich om jou te laten voortbestaan.
Ik denk dat een woord van dank aan die alomtegenwoordige God, of je die nou Allah, Brahman of Manitou noemt, dan bepaald wel op zijn plaats is.

Anoniem zei

Halal impliceert ook dat voedsel zuiver moet zijn. Ecologisch geteeld, met respect voor dier en milieu. Volgens die zienswijze kun je een plofkip dan wel halal slachten, maar als het arme beest volgepropt is met allemaal chemicaliën en onder erbarmelijke omstandigheden is opgegroeid, is er weinig halal meer aan.

Chris zei

Er ligt veel meer halal geslacht vlees in de winkel dan menigeen denkt. Zo zijn er pluimveeslachterijen die alle kippen halal slachten. Dat is makkelijk, want dan hoef je geen onderscheid meer te maken en kun je het vlees aan iedereen verkopen.

Oftewel ook "reguliere" producten kunnen halal zijn, ook al staat dat er niet op vermeld.

Willem Pauwelussen zei

Nou dat is dan een beetje dom van die slachters want als ze het erop zouden vermelden dan zouden ze meer klanten trekken.