dinsdag 29 september 2015
INLOOPAVOND AARDBEVINGEN IN DE BRON
Vanavond werd een inloopavond in de Bron georganiseerd waar Beijumers die aardbevingsschade hebben, of zich daar zorgen om maken, informatie konden opvragen bij mensen van de de gemeente Groningen.
Ondergetekende was vanavond niet in Groningen-Beijum. Bovenstaande foto is van de Twitteraccount van stadsdeelcoordinator Ruud van Erp gehaald. Hij twitterde tegen half acht: Inloop over aardbevingen in #Beijum in de Bron.
We zien tegen de 25 belangstellenden op de foto. Als het goed is was vanavond een redacteur van internetcourant Lijn6.com aanwezig, zo ja, dan volgt nog een verslag.
De blogger sprak afgelopen week gepikeerde Beijumers die stelden dat ze 4000 euro zouden mislopen omdat Beijum niet bij het gebied hoort dat aanspraak op genoemde vergoeding zou kunnen maken: "Terwijl we wel schade hebben en de aardolievoorraad tot onder Beijum ligt."
Een huis in het bevingsgebied hoeft helemaal geen schade te hebben om minder waard te worden. Dat zegt advocaat Pieter Huitema van stichting WAG. Vandaag dient de rechtszaak die de WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) aanspande tegen de NAM. Uit onderzoek blijkt dat woningen in de Groningse wijk Beijum 18% in waarde zijn gedaald ten opzichte van huizen in de stad die buiten de bevingszone liggen. Een reden voor deze waardedaling is de tijd die het kost om alle schade te herstellen. Het kan wel 27 jaar duren voordat alle woningen in Groningen zijn hersteld en versterkt. Lees hier.
Update 22:20 uur, Anna Riemersma van www.lijn6.com stuurde de linker en rechter foto op. Verslag volgt later.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
10 opmerkingen:
Wij hebben voor bijna 7000 euro schade aan ons huis, alles is netjes gemaakt, maar acht wat een rotzooi heb je ervan. De hele week mensen in je huis, ze gebruiken je stroom, je maakt koffie voor ze en natuurlijk wat lekkers erbij.Maar ze vergeten dat je hele huis op de kop staat, en als je in een muur een scheur hebt dan verven ze die muur , maar de andere muren moet je dus allemaal zelf doen, dus het kost je altijd veel geld en tijd.
Dus ik vind dat wij in Beijum ook de 4000 euro moeten krijgen.
Wat een slechte opkomst, Johan wil je in het vervolg de aankondiging publiceren zodat meer mensen op een avond als deze afkomen?
Het is mij een raadsel waarom deze inloopbijeenkomst niet is aangekondigd in het glossy Beijum Magazine (Herfst 2015), dat vorige week in alle brievenbussen van Beijum is gedeponeerd.
Deze aankondiging had kunnen staan op pagina 15 (de ingekochte BOB-pagina). Op deze pagina staat wel in het gele gedeelte:
"De samen met de gemeente georganiseerde bijeenkomst over aardbevingen"
Waarom niet "De Bron" met adres genoemd, de datum en de aanvangstijd? Een grote gemiste kans.
Ik ben lid van de Groninger Bodembeweging (GBB), maar had persoonlijke redenen om niet te komen.
Krijgen Beijumse huurders huurverlaging nu er waardevermindering is van hun huizen in het gaswinningsgebied? Per 1 oktober zijn huurprijzen toch gekoppeld aan de economische, WOZwaarde, volgens de nieuwe Woningwet? Ook zij hebben te maken met overlast, onveiligheid en permanente renovatie van hun huis.
Die vierduizend euro als vaste vergoeding voor eigenaren, niet huurders, is nu alleen nog voor particulieren begrijp ik. Wanneer krijgen de corporaties dit ook om energiemaaatregelen te nemen in hun huizen, zodat de huurders ook fianncieel voordeel hebben. Met name Beijum Oost dreigt af te zakken naar een niveau achterbuurt; daar is onmiddellijk actie nodig om economisch te versterken.
En hoe zit het met de WOZ-aanslagen? Er is een rechterlijke uitspraak in ik meen Eemsmond, waar de aanslagen zijn vermindert met meer dan 10%. Gaat Beijum hierin meegenomen, als meest oostelijke stadswijk, recht bovenop de gasbel, en het dichtst bij Loppersum.
gelegen.
Wat betekent dit voor nieuwbouw Innersdijk en Derdengebouw met appartementen? Komt de exploitatie en balanswaarde dan wel rond?
U, laatste anoniem, doelt op dit bericht van de Ned. Woonbond:
http://www.woonbond.nl/nieuws/3828
Citaat:
“30-09-2015
Duizenden huurders recht op huurverlaging
Door de wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, hebben duizenden huurders recht op huurverlaging vanaf oktober.
Het nieuwe puntensysteem waar de WOZ-waarde van een woning een grote rol gaat spelen gaat op 1 oktober in. Verschillende woningcorporaties hebben laten weten de huren te gaan verlagen, maar de Woonbond raadt huurders aan zelf ook te controleren of ze recht hebben op huurverlaging. De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, hebben ze recht op huurverlaging. Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen, maken daardoor kans op huurverlaging.
Diverse corporaties hebben al aangegeven de huren waar nodig te gaan verlagen. Mitros (bij 1838 huurders), Woonstad Rotterdam (bij 2500 huurders) en Staedion (bij 1415 huurders) zijn enkele voorbeelden. Ook commerciële verhuurders vallen voor hun sociale huurwoningen (aangeboden onder de 710,68) onder het woningwaarderingsstelsel. Vesteda heeft al laten weten de huren waar nodig te verlagen. Alle verhuurders zouden de huren moeten verlagen daar waar huurders recht hebben op een lagere huur door de wijziging. Toch roept de Woonbond huurders op zelf te controleren of ze in aanmerking komen voor huurverlaging. Huurders hebben daarvoor wel de WOZ-waarde nodig van hun huurwoning. Die kunnen ze opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, of hun verhuurder. Vervolgens kunnen huurders op de website van de huurcommissie berekenen wat hun nieuwe maximale huurprijs is.
WOZ-punten
De WOZ-punten gaan de punten voor de categorieën schaarstegebied, woonomgeving en woonvorm vervangen. Ook de puntenaftrek voor eventuele hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast) komen te vervallen. De maximale toegestane huurprijs zal op veel plekken ook stijgen. Juist in populaire wijken, met een relatief hoge WOZ-waarde. Dit betekent niet dat de huurprijs daar ineens omhoog kan. De huur mag jaarlijks maar 1 keer verhoogd worden, volgens een door het ministerie bepaald percentage. Door de hogere huurprijsgrens zullen de huurprijzen in populaire gebieden over meerdere jaren, hoger kunnen stijgen. De Woonbond maakt zich dan ook zorgen over het betaalbare aanbod in deze gebieden.
Meer informatie
Vragen over de nieuwe WWS? Bel de Huurderslijn, onze telefonische ledenservice. Om advies te krijgen, moet u wel lid zijn van de Woonbond. Bent u nog geen lid, dan kunt u zich aan de telefoon aanmelden. Of u kunt via deze website lid worden. Daarnaast heeft de Woonbond een brochure uitgebracht over het nieuwe puntensysteem.” Einde citaat.
Zie verder: de brochure over het Woningwaarderingsstelsel 2015:
http://www.woonbond.nl/pages/webwinkel/voorwerk/FL07_voorwerk.pdf
De wijken Lewenborg en Beijum liggen volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het aardbevingsgebied. De grote woningbouwcorporaties in Beijum, De Huismeesters en Patrimonium, zullen de waarde van hun vastgoed daarom naar beneden moeten bijstellen. Dit kan blijken uit de financiële jaarverslagen van 2013, 2014 en 2015 (nog te verschijnen medio 2016).
Uw verhuurder is verplicht om u als huurder op de hoogte te stellen van de WOZ-waarde van uw huurwoning. Het is raadzaam om met meerdere huurders hetzelfde verzoek te doen. Werk, indien mogelijk, samen in een straatcomité of huurdersorganisatie. Zelf zal ik met enkele straatgenoten contact leggen met De Huismeesters. In Beijum is er de grote Huurdersvereniging Patrimonium Beijum (niet vermeld in de Leander Wijkgids Beijum/De Hunze 2015/2016). Deze vereniging kan met Patrimonium in contact treden.
Zie verder:
http://www.stwag.nl/files/wag_nieuwsbrief/wag_nieuwsbrief_7/Nieuwsbrief%207%20WAG.pdf
De nieuwsbrief van de Stichting WAG van september 2015. Naar aanleiding van de zeer belangrijke uitspraak van de rechtbank van Assen van 2 september 2015.
Alle grote woningbouwcorporaties in Groningen zijn aangesloten bij de Stichting WAG. De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen. Uiteraard ook particulieren.
Huurders geloven het wel, of eigenlijk niet. Aantal schademeldingen is topje van de ijsberg, zolang er geen perspectief is probeert iedereen zo snel mogelijk weg te komen uit het aardbevingengebied. Zie ook onderzoek CVW, dat maandagavond a.s. grote bijeenkomst heeft in Trefcentrum Bedum (en niet Beijum, zoals ten onrechte in media gemeldt).
Chr. woningstichting Patrimonium met 850 huurhuizen in Beijum wordt platgebeld door huurders die vragen om WOZ-waarde van hun huis om huurprijscheck te kunnen doen. Huurders blijken ook woningoppervlakte en tuinoppervlakte en gegevens over woonomgeving (winkels en groen bijv.) nodig te hebben. De corporaties moeten deze gegevens leveren aan hun huurders, nu ze deze niet jaarlijks bij de huurverhoging doen. Ook bijv. EPA, de energieverbruiksstatus van de woning is nodig.
Er was vandaag weer een “zware aardbeving” in de provincie Groningen.
Zie: http://www.dichtbij.nl//groningen/regionaal-nieuws/artikel/4151421/zware-aardbeving-in-groningen.aspx
Citaat:
“GRONINGEN - De grond in Groningen trilde woensdagavond weer eens flink. De beving in Hellum had volgens het KNMI een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het was daarmee de zwaarste beving dit jaar. De beving werd ook gevoeld in de stad.”
Zelf voelde ik vanavond geen aardbeving in Beijum-West.
Doet u mee met deze oproep:
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/154279/Lopend-Vuur-Er-moet-een-referendum-komen-over-de-gaswinning
Op de website van de BOB staat nog geen verslag van deze wijkbijeenkomst, georganiseerd door de gemeente en de BOB.
De gemeente had er volgens mij verstandig aan gedaan om deze avond alleen te organiseren. Dan was de opkomst zeer waarschijnlijk veel hoger geweest.
Een reactie posten