zaterdag 17 oktober 2015

ZIJN SUPERFOODS MET VEEL SUIKER WEL GEZOND?

“Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.”

Het is een nieuwe hype binnen de heersende gezondheidscultus. Eet superfoods. Gezond voor u. Voor lichaam en geest. Zal het zo zijn? En wat erg, al die suikers in de boterhammen.

Bovenste foto is onlangs bij de kassa van de lokale Lidl gemaakt. Er liggen zakjes met gezond uitziende producten. Neemt u maar mee, goed voor uw gezondheid. Toch maar even op de etiketten kijken. Gezond? Jongens wat een suikergehalte zit er in het superspul. Suiker? Het schijnt de moderne sluipmoordenaar te zijn. Veel suiker zouden leiden tot kanker, obesitas en en diabetisch type 2. De Fitnessprof ziet dit weer heel anders, suikers hebben we nodig.
 Om het ingewikkeld te maken, er schijnt nog weer een onderscheid te zitten tussen snelle geraffineerde suikers en langzame (in koolhydraten en fruit zittende) suikers.

Hoe anders werd er tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw tegen suikers aangekeken. Zie de linker afbeelding: Begin zo vroeg mogelijk met cola drinken! Tegenwoordig weten we via diëtisten dat er ongeveer 25 suikerklontjes in een fles cola zitten.

Wat moet je in deze verwarrende tijden geloven? Sommigen (sites) hebben een uitgesproken mening. Na tabak en vet lijkt de oorlog tegen suiker inmiddels onontkoombaar ingezet. Dat een teveel aan suiker voor overgewicht zorgt is de eenvoudige conclusie waar mensen zich al jaren van bewust zijn. De problematiek blijkt bij nader inzien echter veel ingewikkelder dan men in eerste instantie deed voorkomen. De voedingsindustrie is er in haar succesvolle ‘strijd’ tegen vetten in geslaagd de sluipmoordenaar suiker ongemerkt in zo goed als al haar voorbewerkte producten te verwerken. Onder diverse namen (zie lijstje hieronder) bevatten bijna alle voedingsmiddelen een behoorlijke hoeveelheid aan suiker; ook vlees(waren), brood, sauzen, alle groenten in blik en zeker alle magnetronmaaltijden of kant-en-klaar salades. Suiker is net als bijvoorbeeld morfine en tabak hoogst verslavend en daarom het middel bij uitstek om ons massaal aan het schranzen te houden. NederlandSlank.

Vroeger kregen we op de lagere school (tegenwoordig basisschool) dagelijks een flesje melk uit een dagelijks aangeleverde krat. Melk was immers gezond. Echt? Van mij mag de slogan 'melk, de witte motor' vervangen worden door 'melk, de witte leugen'. Staat op Missnaturel.nl
We leerden dat bruin brood gezonder is dan wit brood. Het zal ook niet, dat gegeven wordt tegenwoordig ook al weer onderuit gehaald: Waarom worden we allemaal ziek en dik? Om de boterham. En van aardappels en pastaproducten, ook allemaal erg ongezond en slecht...., volgens de anti suiker groeperingen. Witte rijst? Weg ermee.

Het is om gek van te worden. Wat moet je tegenwoordig nou wel of niet geloven? We worden ouder als nooit tevoren en toch slaan groepen elkaar half de kop in over de vraag wat wel of niet gezond is.
“Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.” Een mooiere omschrijving van quinoa-aanhangers had programmamaker Tim den Besten niet kunnen geven in zijn column voor de VPRO. Ook mijn vriendinnen werpen me vreemde blikken toe als ik een restaurant voorstel brood vooraf te bestellen. Liever knagen ze op een handje gojibessen of cacaoknabbels. Maar de fabrikanten van deze superfoods nemen het vaak niet zo nauw met de waarheid. Werden in de jaren zeventig de vetten verboden terrein, nu zijn koolhydraten de duivel. Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Beiden zetten we in onze darmen om in glucose, de brandstof voor ons lichaam. Maar volgens de super- &powerfood-aanhangers kunnen we ze beter laten staan. Kennislink.nl

2 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Anoniem zei

Na bijna een halve eeuw lang dag in dag uit buikpijn te hebben gehad, alle diëtisten, doktoren en waarzeggers langs te zijn gelopen ben ik een van die moderne 'hypers' geworden. En nu: vaker geen buikpijn dan wel. Het ligt aan je eigen lichaam, de een kan goed tegen brood, de ander niet. Maar lees wel alle etiketten inderdaad, want het woord superfood is marketing geworden. Suiker is de grote sloper! Gebruik liever kokosbloemsuiker, palmsuiker of rauwe (onverhitte) honing. Ook lekker zoet, maar sloopt je lijf niet. En wil je toch lekker aan de patat, witte rijst en melkbrood, gewoon doen. Ieder maakt zijn eigen keuze. Je hoeft niet naar anderen te luisteren, maar wel naar je eigen lichaam!