maandag 26 oktober 2015

LEKKER DIE HOUTKACHELS IN BEIJUM. NOU JA......

Houtkachels.nl
De blogger vindt het leuk om tijdens deze vroege avonden door de wijk te schuimen. Wat ziet het er allemaal gezellig uit binnen. En wat ruikt het toch lekker naar hout her en der. Bijvoorbeeld in de Holmsterheerd, een half uurtje geleden.
Toevalligerwijs zag ondergetekende bij thuiskomst een Twitterbericht van lezer Mark voorbijkomen...

Het gaat over houtkachels en de schadelijke effecten ervan...
Hout voor in een kachel te Beijum....

Groninger gemeenten willen betere regelgeving houtrook

De huidige wet- en regelgeving biedt gemeenten geen goede basis om maatregelen te nemen tegen overlast door houtrook. Dat vindt het bestuur van de GGD Groningen namens de 23 Groninger gemeenten. Veel mensen ondervinden overlast, maar de gemeente kan nu niet ingrijpen. Uit onderzoek blijkt dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De 23 Groninger gemeenten willen nader onderzoek om methoden te ontwikkelen om overlast door rook beter te beoordelen. Zij zullen de rijksoverheid vragen om steviger wet- een regelgeving zodat rookoverlast aangepakt kan worden.
De drie noordelijke GGD’en hebben, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, onderzoek gedaan bij tien gezinnen met ernstige klachten over houtrook van hun buren. Uit de metingen blijkt dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bij acht van de tien gezinnen de hoeveelheid fijn stof periodiek groter was dan de advies-waarde van de World Health Organization. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat regelgeving tekort schiet om het probleem aan te pakken. GGD Groningen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

En elke zomer al die vuurkorven dan zelfde verhaal ,en toevallig een twitter bericht gelul Johan beetje goedkoop dit artikel.

Truus zei

Goedkoop verhaal of niet, blijft een feit dat in de wintermaanden aardig wat hout de schoorsteen uitgaat.
Als ik dan met de hond loop merk ik het wel aan mijn longen dat ik het benauwder heb.

Willem Pauwelussen zei

En het was vandaag nadrukkelijk een item in het NOS-journaal.