vrijdag 9 oktober 2015

NIENKE HOMAN LEEST VOOR OP DE EXPEDITIE (Dag van de duurzaamheid)

Links Fred de Jong en Monique Pas van IVN

In het kader van de Dag van de Duurzaamheid werd Nienke Homan, ze zit voor GroenLinks in het dagelijks bestuur van College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, vanmiddag uitgenodigd om op basisschool de Expeditie te komen voorlezen. Na het voorlezen (boek  'Kapsones'. Geschreven door prinses Laurentien en Jan Terlouw) konden de kinderen suggesties voordragen voor een duurzame energie.

Om een uur werd het Beijumse GroenLinks kopstuk opgewacht door directeur Fred de Jong en Monique Pas van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Groep acht van de Expeditie zat in gespannen afwachting van wat komen ging. Om het hele boek Kapsones voor te lezen was qua tijd teveel gevraagd, Nienke Homan beperkte zich tot een paar gedeeltes.

Na een korte boek nabespreking konden kinderen suggesties aandragen voor meer duurzaamheid. Ieder kind kon een kaartje invullen met ideeën, de kaartjes werden in een boomtak vastgeknoopt en meegeven aan Nienke Homan.

Wat stond er zoal op? Wat voor ideeën hadden de kinderen? Zonnecollectoren op hun school. Water niet meer laten stromen tijdens het tandenpoetsen, geen onnodige lichten laten branden, beter tijdelijk noodlokalen neer zetten die weer kunnen verdwijnen in plaats van gebouwen bouwen die naar verloop van tijd niet meer gebruikt worden.

Opvallend hoe de kinderen van groep acht van de Expeditie bij de pinken waren wat betreft het begrip duurzaamheid, en wat een adequate en betrokken reacties. Biedt dat hoop voor de toekomst en voor een schonere en duurzame aarde?


De kinderen luisterden ademloos naar Nienke Homan
Speciaal voor de Voorleesactie op de landelijke Dag van de Duurzaamheid hebben prinses Laurentien en Jan Terlouw het nieuwe boek Kapsones geschreven. Op 9 oktober wordt dit boek officieel gelanceerd en op honderden basisscholen voorgelezen.
Op OBS Pantarijn in De Meern lezen prinses Laurentien, Jan Terlouw en DJ Gregor Salto voor en vindt er vervolgens een dialoogsessie met kinderen en volwassenen plaats over duurzaamheid en de thema’s uit het boek.
Kinderen hebben veel vragen en ideeën over hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Daarom wordt op vrijdag 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, op honderden basisscholen en kinderboerderijen in heel Nederland voor het zevende jaar op rij voorgelezen door onder andere burgemeesters, directeuren, gedeputeerden, wethouders, ouders, leerkrachten en in Amsterdam dit jaar door poolreiziger Bernice Notenboom. Dagvandeduurzaamheid
De kaartjes met suggesties voor meer duurzaamheid worden aan de Beijumse gedeputeerde aangeboden

Geen opmerkingen: