donderdag 8 oktober 2015

POPULIEREN HOEK MEEDENPAD FOSSEMAHEERD WORDEN UITGEDUND

Weet iemand wat Natuurmonumenten van plan is met de populieren bij de Garsthuizermaar/ Meedenpad? Op veel bomen staat sinds een paar dagen een oranje stip.
Moeten die allemaal gekapt worden? Dat zou wel heel zonde zijn!


Aldus een vraag van lezeres Else. De blogger legde de vraag voor aan de boswachter van Kardinge, Reiner Hartog. Die antwoordde:


Deze populieren zijn ca. 25 jaren geleden aangeplant om het gebied een snelle groene uitstraling te geven (snelle groeiers). Ze hebben hun werk goed gedaan, en staan nu zo dicht op elkaar dat de bomen zich slecht ontwikkelen en er veel dood hout ontstaat. We hebben de meest vitale bomen geselecteerd. Deze bomen willen we ruimte gaan geven (dunnen). Ook willen we het bosje doorplanten met meer duurzame soorten als zomereik, linde en in de omgeving van het plukbos nootdragende bomen als tamme kastanje en walnoot. Tevens planten we een aantal sterke fruitbomen aan. Het geheel sluit aan op een ontwikkelplan dat we samen met omwonenden hebben gemaakt (zie deelgebied B uit notulen in bijlage). 

Lezeres Else: "Dank voor het antwoord. Deze populieren zijn een prominent onderdeel van mijn woonomgeving. Ik houd van het geruis. Van de spechten die er soms in zitten. De prachtige lichtval van het herfstlicht door de stammen. Ze laten me zien hoe hard het waait voor ik op de fiets stap.""

De uitgebreide bijlage wordt later via een pdf gepubliceerd. Feit is dat de bomen die een oranje stip dragen, en dat zijn er nogal wat, bij de door lezeres genoemde kruispunt (Garsthuizermaar/Meedenpad, ter hoogte van de Fossemaheerd) binnen afzienbare tijd tegen de vlakte zullen gaan. Foto's zijn vanmiddag gemaakt

Geen opmerkingen: