dinsdag 27 oktober 2015

YOGA DOEN IN HET HEERDENHOES? (Heren!?)

Hele volksstammen mensen die last hebben van stress of spanning trachten deze gevoelens weg te roken of te drinken.  Een kalmerend pilletje nemen kan ook. Anderen pakken het gezonder aan, ze gaan zich fysiek uitleven in de sportschool. Of ze gaan aan mindfulness doen om een afstand tussen gevoelens (emoties) en het 'ik' te creëren zodat de identificatie met de (pijnlijke) gevoelens opgeheven kan worden.
Wat ook kan is yoga te gaan beoefenen. En dat kan dichtbij in Beijum, in buurtcentrum het Heerdenhoes.

 Onlangs liep de blogger op een woensdagmiddag het Heerdenhoes binnen. Even in het bijzaaltje achterin kijken. Kijk, wat gezellig, hij zag een kleine vijftiental dames op een matje of kleedje op de grond zitten. Goed om even een paar foto's te maken dames? Dat was geen enkel probleem. Zou het met de yoga te maken hebben, ze reageerden allemaal zo relaxed op de blogger/fotograaf?

De yogacursus werd en wordt gegeven door docente Asha Schulting, zie blauwe tekst hieronder. Asha, dames, hoe kan het dat jullie een vrouwengroep zijn? Waar zijn de heren, of mogen die niet meedoen? Het was geen uitdagende vraag, de blogger was gewoon nieuwsgierig of het een vooraf bepaalde vrouwengroep was. "Mannen zijn welkom hoor, we hebben ook een man in de groep gehad, of de een of andere manier lijkt het erop alsof vrouwen meer voor yoga voelen." 

Ondergetekende herinnert zich dat hij ergens tussen z'n vijfentwintigste en dertigste levensjaar aan een yogacursus in de stad heeft meegedaan, in wat destijds het Jan Tuincentrum was (vlakbij de Beurs bij de hoek Folkingestraat/A-kerk. Het was lekker om te doen, het zet je prettig in je lichaam, zonder te forceren.

Asha, na het fotograferen: "Wil je een aankondiging doen dat ik wel een mannengroep wil beginnen?" Natuurlijk wil de blogger dat, waarom zou je geen gezonde zaken die in de wijk spelen willen promoten? Heren, Beijumers, Hunzenaren of anderen: Zin om samen yoga te gaan doen?

Uit een eerdere aankondiging:
Heeft u last van stress, zit u teveel in uw hoofd, wilt u meer lichamelijke souplesse? Dan is yoga iets voor u. Natuurlijk kan het ook zijn dat u gewoon nieuwsgierig bent.

De yogales bestaat uit adem -en lichaamsoefeningen maar ook oefeningen voor het vergroten van concentratie en ontspanning komen aan bod.

Yoga geeft bij regelmatige beoefening in de eerste plaats, dat je je meer bewust wordt van je lichaam. Hierdoor kan je meer souplesse in je lichaam opbouwen en vitaliteit. Ook komt het ten goede aan je innerlijke balans. Je voelt je evenwichtiger en krachtiger door meer rust in jezelf. Uiteindelijk is yoga een levenswijze.

Je hoeft voor yoga niet lenig te zijn. De oefeningen doen met aandacht en respect voor jezelf staan voorop.
De kosten bedragen afhankelijk van het inkomen les € 5,00 of  € 6,00 per les, met Stadjerspas is er € 20,- korting.
Voor meer informatie en opgave kunt u terecht bij Asha Schultink, yogadocente, tel. 050-3641023 ('s avonds meestal bereikbaar). Ook kunt u voor informatie de website bekijken: Ook kunt u voor informatie de website bekijken . www.yogapraktijk-asha.nl
Op de site staat:
Yoga is geschikt voor iedereen die hiervoor belangstelling heeft.
Hatha yoga, de meest bekende en gebruikte vorm van yoga, is de basis van mijn lessen. Ook maak ik gebruik van yoga stromingen uit andere traditie. 
Bij het aanbod "Yoga, mindfulness en meditatie"wordt dieper in gegaan op het psychisch aspect van hier-en-nu zonder oordeel aanwezig zijn. Bij meditatie worden verschillende meditatie technieken uit verschillende filosofische stromingen beoefend. 
In de lessen wordt aandacht gegeven aan de integratie van yoga in je dagelijkse leven. 
Het is mogelijk yoga te doen in een groep of individueel.


1 opmerking:

Willem Pauwelussen zei

Volgens mij is yoga het Sanskrietwoord voor juk.
Om het in de sfeer van de oorspronkelijke Indische geschriften (Veda's, Oepanisjaden) te zeggen: het houdt in dat je het juk van je eigen levenslot (karma) op de schouders neemt.
Dus wat gebeurt is dat die ontspanningsoefeningen je dichter bij de gewaarwording brengen van wat er allemaal in dat lichaam speelt.
Luisteren naar je lichaam, en zo begrijpen hoe je met jezelf omgaat.
Wat dat betreft sluit dit mooi aan op mijn verhaal over Saskia.