maandag 12 oktober 2015

MAANDAGOCHTEND (250)Het is alweer de laatste week voordat de herfstvakantie ingaat. Hoe snel kan de tijd gaan? Het is 12 oktober 2015 en over amper zeventig dagen worden de dagen al weer langer. Welkom bij de 250e Maandagochtend op Beijumnieuws.

Dat duurt nog even, hoort de blogger de lezer denkbeeldig zeggen. Het zal, dermate ondergetekende ouder wordt, en dat zal voor de meeste generatiegenoten gelden, heeft hij het idee en het gevoel dat de tijd voorbijvliegt.
Onze ouders zeiden het vroeger tot vervelens toe, en als kind deden we het af als een fabeltje. Maar ook wij ontsnappen er niet aan: met het ouder worden, vliegt de tijd steeds sneller. Wetenschappers bogen zich over het verschijnsel en ontdekten dat het zowel psychologische als fysieke oorzaken heeft. Lees hier (verder).

De bladeren die op bovenstaande foto zijn te zien (op een schuurtje in Beijum) waren een half jaar geleden nog pril en kwetsbaar. Momenteel liggen (hangen) ze a.h.w. alweer op sterven.
Een mensenleven vliegt ook voorbij. Op een billboard in de Froukemaheerd hangt Kees van Kooten.  Zie foto links. Wat een grijsaard is het geworden, wie van m'n generatiegenoten herinnert zich geen jonge en geestige Kees van Kooten en Wim de Bie? Opeens zijn ze bejaard. Geen oudere jongeren meer maar oudere ouders. Uit 1985:
Koos Koets is een personage gespeeld door Kees van Kooten. Koos is een oudere jongere, oftewel een persoon die officieel gezien geen jongere meer is, maar zich nog wel zo voelt. Koos lijkt met zijn lange haren en zijn intonatie ietwat op een hippieDrugsgebruik komt regelmatig bij Koets voor, evenals bij zijn vaste kompaan Robbie Kerkhof (gespeeld door Wim de Bie). Wikipedia.

Wijsheid en rust komt met de jaren. Zie Kees van Kooten relaxed kijken op de billboard waarop zijn nieuwste boek wordt aangeprezen. Naast hem hangt een jongere lolbroek olijk en 'leuk' te kijken terwijl hij zijn kinderboek aanprijst. Kees van Kooten hoeft zich niet zo nodig te etaleren, terwijl Jochem Myer schreeuwend, leukerig en quasi enthousiast naar buiten kijkt (Joehoe, zie mij, ik ben Jochem en kijk toch eens naar mijn boehoek! Wat kijk ik leuk en guitig ?). Over vijfentwintig jaar heeft Jochem Myer dat olijke en quasi leukerige vast niet meer nodig. Kees van Kooten is dan al lang gaan hemelen. Dat duurt nog even. Maar ja, nogmaals, de tijd vliegt voorbij.

De rechter afbeelding ziet er min of meer tijdloos uit. We zien allerhande aankondigingen voor het net begonnen seizoen 2015/2016 hangen. Folders en flyers. Locatie Winkelcentrum Beijum. Over niet al te lange tijd kan dit ook al weer voorbij zijn. Komt er een digitale kabelkrant in het Winkelcentrum? Wie zal het zeggen.

Een prettige nieuwe week toegewenst. En neem de tijd om even stil te staan bij hoe snel de tijd wel niet gaat. Doe dat niet te lang, qua tijd, want volgens deskundigen bestaat tijd helemaal niet. Om gek van te worden, zit er dan geen tijdverschil tussen de eerste en deze tweehonderdvijftigste 'Maandagochtend'? Genoeg, tijd voor koffie. Nogmaals, een prettige week en een goede tijd toegewenst.

Geen opmerkingen: