vrijdag 9 oktober 2015

BALEN HOOI IN BEIJUM NOORD


Liggen ze nou in de gemeente Groningen? Op de grens? Of toch in de gemeente Groningen waar Zuidwolde bij hoort? Balen....

Het kan niet anders, of er is intensief gemaaid langs de noordgrens van Beijum. Waar je aan de zuidkant het Kardingepark hebt liggen, daar hebben in noord weilanden en aansluitend het dorp Zuidwolde. Gras in de weilanden is gemaaid ,gedroogd en opgerold in balen. Op de foto rijdt de auto links Beijum binnen, naar rechts gaat het naar Zuidwolde. Rechtdoor loopt het Zadelpad langs de Hiddemaheerd en de fotograaf stond langs het wandelpad langs de noordzijde en wel ter hoogte van de Rensemaheerd.

Balen hooi. Waar komt de uitdrukking 'de balen hebben' eigenlijk vandaan?
De uitdrukking balen hangt samen met een andere, oudere uitdrukking er tabak van hebbenTabak werd vanaf de 17eeeuw overdrachtelijk gebruikt voor ‘iets voortreffelijks’. Over onaangename dingen werd dan ironisch gezegd ik heb er tabak van. Om deze uitdrukking meer kracht bij te zetten gebruikte men balen tabak. Dit bleek veelzeggend genoeg om eerst tabak en later ook de rest van de uitdrukking te laten vallen: ik heb er balen tabak van > ik heb er balen van > (het is) balen. Lees hier.

Geen opmerkingen: