maandag 26 oktober 2015

MAANDAGOCHTEND (251)


"Laat de ME maar weer een keer in Beijum komen en laat hooligans de wijk half in puin slaan, wedden dat Beijum het jaar erop weer een Oud- en Nieuw-feest krijgt"?


De ergernis spatte afgelopen week van het gezicht van de man die beroepshalve met jongeren in de wijk te maken heeft af. "Een geslaagd Oud en Nieuw-feest is uiteindelijk veel goedkoper dan een half in puin geslagen wijk. Leren ze het dan nooit?"

Het was de blogger al een tijdje duidelijk, het succes van de afgelopen vier jaar in Beijum aangaande de jaarwisseling maakt dat de dames en heren gemeentelijke beleidsmakers hebben besloten om de geldkraan richting Beijum op dit gebied dicht te draaien.

Niet helemaal onbegrijpelijk, het gaat immers al jaren relatief goed. Kan een jaarwisseling in Beijum ook zonder een georganiseerd feest? Maar het is ook risicovol. Stel dat het komende jaarwisseling weer zwaar hommeles wordt in de grootste wijk van Groningen, wat dan? Wat als de schadepost groter is dan de kosten voor een feest? Vertrouwd de gemeente Groningen op de neergaande tendens wat betreft landelijke en lokale ongeregeldheden?

Over Oud en Nieuw gesproken, stond op bovenstaande stukje grond (foto) op 31 december nog een boompje? Zien we nog net een zielig stompje boven de klei uitsteken? Ja. Via een vreugdevuur een jong boompje in de fik steken, is dat geen vorm van hooliganisme?


Het blijft een vervolgverhaal, vervuilers en opruimers, hooligans en 'opbouwers' in Beijum.
Inhakend op het bericht van lezer Marcel die gisteren drie volle vuilniszakken troep in een sloot langs de Beijumerweg aantrof, zie dit bericht, de blogger ontwaarde een half uur geleden in de berm tussen Beijum Noord en Beijum Zuid wederom een gedumpte vuilniszak mer troep erin. Zie foto links, klik groter. Wat een mentaliteit, kwak je vuilniszak in een sloot of berm.

De rechter foto is gistermiddag genomen, de zon scheen mooi door een soort van herfstbloesem heen.
De natuur lijkt in de war. Net als de mensheid?

De Dom Helder Camaraschool  ontvangt vanavond een klankbord(groep) binnen de poort van Lentis-vertegenwoordigers en verontruste bewoners uit de Onnemaheerd om te praten over Lentis- cliënten met een strafrechtelijk verleden die in de heerd komen te wonen (of er al zitten),

Worden er spijkers met koppen geslagen? Worden standpunten ingenomen die de veiligheid van bewoners en schoolgaande kinderen min of meer (je hebt nooit geen zekerheid) kunnen waarborgen? Wordt de boel glad gestreken? Laten de Onnemaheerders zich inpakken door het machtsinstituut? Neemt die de bewoners serieus? En zo ja, waarom dan pas na alle ophef en publiciteit?

We zullen het binnenkort merken. Een prettige en veilige laatste week van oktober toegewenst. Over twee maanden zitten we tegen Oud en Nieuw aan....

2 opmerkingen:

Bertje Bertstra zei

Ik snap het niet zo goed, maar ik woon ook nog niet zo lang in Beijum. Bedoel je Johan dat er dit jaar vandalisme verwacht wordt, komende oud en nieuw? Afgelopen jaar 2014-2015 viel het wel mee, toch?

Alleen dat knalvuurwerk, vreselijk... en ik zeg er maar niets van want ik ben al bang genoeg! Wil geen ruzie.

Maar verder begrijp ik weinig van dit bericht, hooligans?

Chris zei

Het was in Beijum traditie om de wijk kort en klein te slaan met oud en nieuw. Vandaar dat het winkelcentrum vakkundig wordt dichtgespijkerd elk jaar. Anders bleef er niets van over. Hetzelfde gold voor straatmeubilair en bushokjes.
Ook de ME had er dikwijls zijn handen vol aan.

Op nieuwjaarsdag was het dan net een oorlogsgebied, zoveel was er gesloopt.