woensdag 7 oktober 2015

WAAROM KEKEN HOOFDZAKELIJK MANNEN NAAR DE GRIJZE JUNCO?


"Welbeschouwd is er bijna niets wat zo op een man lijkt, als een vrouw. Gelukkig zijn er ook wat verschillen en niet alleen qua fysiek. Kijk maar naar het produceren van nageslacht. Na een minuut of tien zit de taak van de man er op. Daarna kunnen ze iets anders gaan doen. Een beetje jagen en ouwehoeren bijvoorbeeld."

Het leek begin januari wel alsof de koning naar Beijum was afgereisd. Wat een drukte en wat een camera's stonden er bij het volkstuincomplex bij de Heratemaheerd opgesteld. Nee, de koning kwam niet, maar wel bezocht een zeldzame vogel de zeldzame wijk Beijum. De Grijze Junco. Zie ook de video over vreemde vogels in Beijum.


Wat opviel was dat er praktisch uitsluitend mannelijke vogelaars naar Beijum afreisden. De blogger signaleerde een vrouwelijke Junco-kijkster, uit Duitsland nog wel.

Op de website Gezondheidenco (link beneden) staat een opmerkelijke verklaring voor het feit dat er praktisch alleen maar mannen naar het vogeltje in Beijum kwamen kijken.

Honderden telelenzen volgden elke vleugelslag van de zeldzame grijze junco die in de Groningse wijk Beijum werd gespot. Even zeldzaam is een vrouwelijke vogelaar. Waarom toch?

Honderden vogelaars jaagden  gewapend met telescopen door de Groningse wijk Beijum. Want de zeldzame grijze junco, die in 1962 voor het laatst in Nederland werd gesignaleerd, heeft het behaagd zich alhier opnieuw aan het Nederlandse publiek te tonen. En wat opvalt aan dat publiek: het vogelen is een levenswijze die vooral door mannen wordt aangehangen. Vrouwen zouden meer van paarden houden. Hoe zit dat toch?
Verschil man en vrouw
Gedragswetenschapper Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen heeft amper bedenktijd nodig om met een antwoord te komen. ,,Welbeschouwd is er bijna niets wat zo op een man lijkt, als een vrouw. Gelukkig zijn er ook wat verschillen en niet alleen qua fysiek. Kijk maar naar het produceren van nageslacht. Na een minuut of tien zit de taak van de man er op. Daarna kunnen ze iets anders gaan doen. Een beetje jagen en ouwehoeren bijvoorbeeld. Vrouwen daarentegen zijn nog minstens twaalf jaar aan het kind verbonden, voordat het in staat is enigszins voor zichzelf te zorgen. Mannen beschikken dus van oudsher over de tijd om te jagen op bewegende dieren, waarbij ze grote afstanden afleggen. Vrouwen jagen ook, maar dan op stationaire dingen, zoals een leuke jumper in de uitverkoop of zo.’’

Mannen en spotten

En zo evolueerde de mammoetjagende krijger tot de vogelaar van vandaag. Van de Sande: ,,Maar je ziet het ook bij vliegtuigspotters. Het zijn bijna allemaal mannen die met hun telelenzen op vliegende – en dus bewegende – objecten jagen.’’
Voorzitter Arjan van Egmond van Dutch Birding Association, die bijzondere vogelwaarnemingen documenteert, bevestigt dit. ,,Het zijn vooral mannen, hoewel er de laatste jaren steeds meer vrouwen met telelenzen rondlopen. Er is dus sprake van een kentering.’’
Hij schat dat Beijum afgelopen week circa vijfhonderd vogelaars over de vloer kreeg. ,,En ook dit weekeinde zijn er waarschijnlijk weer veel vogelaars te vinden. Dat zijn de mensen die door de week geen tijd hadden.’’

Mannen jagen, vrouwen houden van paarden

Lees verder via Gezondheidenco

1 opmerking:

Anoniem zei

...omdat vrouwen wel wat beters te doen hebben..... ;-))