woensdag 7 oktober 2015

"PAS OP ALS JE WAT WIL IN BESCHERMD GEBIED GROENE LONG"



Door Koos Meisner

"Een grote, verharde, van parkeerplaatsen en aanrijdroutes voorziene Buitenfitness in de Groene Long kan zomaar de juridische deur naar de bouw van dure appartementen elders in de Groene Long open zetten." 


Je hebt in je (blogger; JF) berichtgeving nogal de neiging mensen, zoals ik, die zich simpelweg willen inspannen voor het vuil vrij houden van het groen in Beijum, de zogenaamde Groene Long, af te schilderen als bejaarde tegenstanders van de 'Sociale Long' een groep jonge dynamische ouders die de 'volkswil' vertegenwoordigen met hun oproep tot wat jij noemt 'meer reuring' in het groen. Dat lijkt me in meerdere opzichten onzin. 


Destijds was ik oprichter van de actiegroep Groene Long. (Ik heb die naam voor het groene hart van Beijum in 2003 bedacht, echt waar...(zie de bijgaande actie pamfletten uit die tijd. Iets voor je serie uit de oude Doos? We haalde binnen de kortste keren 4.000 handtekeningen en dat zonder internet, op. Als leraar Aardrijkskunde had ik trouwens de term gejat van Bono die in zijn actie tegen het kappen van tropische regenwouden deze wouden neerzette als de 'groene longen van de aarde'.)


Ons hoofdpunt was dat met de bewoners van Beijum, na wettelijk verplichte inspraakronden met de bevolking van Beijum (jouw raadpleging van de volkswil niet via te manipuleren polls, maar via een door de gemeenteraad gecontroleerde procedure) een bestemmingsplan was vastgesteld waarin mensen t.a.v. hun koophuis en in de Heerden veel meer vrijheid kregen voor het bouwen van dakkapellen, de aanleg van extra parkeerplaatsen en het aanleggen van bijvoorbeeld speelvoorzieningen. 
Archieffoto

In de Heerden is dan ook veel groen verdwenen door verstening, een van de redenen voor de recente problemen met de riolering bij stortbuien.(Steen zuigt immers geen water op.) In ruil voor deze vrijheid in de Heerden werd de centrale groenstrook extra beschermd tegen verstening/bebouwing.

De reden voor onze actie destijds was dat het nieuwe bestemmingsplan door de gemeenteraad nog nauwelijks was aangenomen of een wethouder wilde al een uitzondering maken door een nieuw (tijdelijk centrum compleet met parkeervoorziening en aanrijdroutes) in de Groene Long te bouwen. Daarvoor moest de wethouder nog wel even juridisch toestemming vragen, een bestemmingsplan is namelijk een wet. 
De meest genoemde locatie voor het centrum was waar nu de boomgaard tegenover Boerderijum is. 
Als de actie destijds was mislukt dan stond daar nu waarschijnlijk een bejaardenservice flat en was ook Boerderijum nooit zoals nu gerealiseerd. (De gemeente heeft altijd een oogje gehad op en aantal locatie in de Groene Long want dat zijn gewilde bouwplekken bij projectontwikkelaars, zie wat er achter de Onnemaheerd , ook grenzend aan datzelfde groen gebeurd. In de wandelgangen van het gemeentehuis hoorden wij dat destijds inderdaad de bedoeling was 'het groene hart van Beijum aantrekkelijker en veiliger te maken door het bouwen van huizen', een andere vorm van 'reuring in het groen' zeg maar.)


Pas dus altijd goed op als je iets wilt in een door het bestemmingsplan beschermd gebied als de Groene Long. Als immers de rechter een uitzondering op een bepaalde plek op het bestemmingsplan toestaat dan is dat een precedent voor ook verdere inbreuken op het bestemmingsplan. Een grote, verharde, van parkeerplaatsen en aanrijdroutes voorziene buitenfitness in de Groene Long kan zomaar de juridische deur naar de bouw van dure appartementen elders in de Groene Long open zetten. 

Daarom ben ik altijd een tegenstander van een fitness niet in Beijum maar in de Groene Long geweest. Een natuur vriendelijke speeltuin (dus zonder verstening door parkeerplaatsen etc. met leuke activiteiten daarom heen is een heel ander verhaal. Niks op tegen lijkt me). En net als bij onze actie destijds, het Antillianen centrum Ambiënte  bleek prima in een al bestaande locatie Het Trefpunt te kunnen, waarom zou Boerderijum zich niet verder kunnen ontwikkelen tot een prachtige natuur- en kindvriendelijke speeltuin, een sociale long als je wilt.

Groet Koos Meisner, sorry voor de lengte van het stuk, maar dit soort zaken leent zich niet voor "Ja of Nee' in een digitale poll.


Update 13:17 uur, een Groene Long en een Sociale Long hoeven elkaar niet te bijten. Aldus een lid van Sociale Long/Speeltuin Beijum:

Wij staan met niemand op gespannen voet en zij ook niet met ons!
Er zijn zelfs al hele fijne gesprekken gaande waar sprake is van wederzijds respect voor elkaar en elkaars initiatieven en visie.

Wij hebben veel respect voor hoe de Groene long is opgestaan en van onze wijk een prachtige groene wijk hebben gemaakt.
Zodat we met trots mogen zeggen dat we een van de groenste wijken in Groningen zijn.
Hier willen we ook niets aan veranderen en dat gaat ook niet gebeuren!
Samenwerken en verbinden dat is waar wij voor gaan en daar is onze speeltuin een onderdeel van maar het is niet de bedoeling dat dit ten kostte gaat van onze mooie groene long, integendeel zelfs!
Mocht de speeltuin er mogen komen zal dit een speeltuin zijn die opgaat in onze mooie groene long met veel natuurlijke materialen zoals hout, steen, touw, water en zand en van schreeuwende kleuren of plastic zal geen sprake zijn.
Zoals gezegd achter de schermen worden er momenteel hele fijne gesprekken gevoerd met diverse betrokken partijen en dit gebeurd met wederzijds respect voor elkaar en elkaars visie's.

4 opmerkingen:

Jan zei

Linksom of rechtsom, er gaat wat veranderen in de groene long. Angstbeelden als parkeerplekken en appartementen erbij halen vind ik niet zo sterk. De hele long gaat niet naar de bliksem als er een hoekje voor de fitness of de speeltuin komt. Ik stem voor en-en.

Kees Huizenga zei

Het punt is dat de Klankbordgroep Groene Long “een visie” heeft geschreven over dit gebied. In 2010.

Zie de open brief van Frans Egberink en Theo Smit aan alle fracties binnen de gemeenteraad van januari 2015.

Citaat:

"Herinrichtingsplan

Rond 2008/2009 werd door alle betrokkenen, bij de Groene Long actieve bewoners en gemeentelijke diensten, geconstateerd dat het park een opknapbeurt nodig had om ervoor te zorgen dat Beijum een aantrekkelijke woonomgeving zou blijven. In het Nieuw Lokaal Akkoord hebben bewoners en bewonersgroepen dan ook de aanpak van de Groene Long tot prioriteit verheven. Een vervolgens gevormde ‘klankbordgroep Groene Long’ bestaande uit omwonenden, geïnteresseerde wijkbewoners en professionals heeft in 2010 een analyse en visie opgesteld. Een visie die ook getoetst is aan gemeentelijk beleid.

Deze visie ligt ten grondslag aan de herinrichting van de Groene Long die, gezien de kosten en financieringsbronnen, in drie fasen is onderverdeeld. Twee fasen zijn inmiddels afgerond. De derde fase gaat dit voorjaar van start. Alle drie de fasen zijn via collegevoorstellen door de gemeenteraad goedgekeurd. In totaal kost de hele herinrichting bijna anderhalf miljoen euro, waarvan het leeuwendeel, ongeveer een miljoen, is gefinancierd uit de NLA-middelen voor Beijum.


Visie

In de jaren voor de aanpak was het park al verkleind door de aanleg van een voetbalkooi ter hoogte van de Bentismaheerd en het PedalPark ter hoogte van de Grevinga- en Bunnemaheerd. Een verdere verkleining door permanent gebruik van een andere activiteit past niet in de opgestelde visie. Daarin is uitgegaan van het standpunt dat het park na gebruik voor bepaalde activiteit of gebeurtenis weer ‘ongeschonden’ moet worden achtergelaten, zodat anderen daar geen hinder van ondervinden. Het beste voorbeeld hiervan is het sportveld tussen Jaltadaheerd en PedalPark dat op Koningsdag, voorheen Koninginnedag, wordt omgetoverd tot een grote rommelmarkt. De dag erop wordt ‘gewoon’ weer volop gesport.
Het plan voor een beweegtuin met verlichting, aansluiting voor water, een overdekte zitplek, etc. voorziet in een permanent gebruik van dat deel van het park. De toestellen staan er continu; ander gebruik van die plek is niet mogelijk, zodat dit plan haaks staat op de uitgangspunten die zijn gehanteerd bij de herinrichting." Einde citaat.


Aan deze “visie” houdt de BOB zich vast, incl. de Klankbordgroep Groene Long en de werkgroep Groene Long.

Na ± 5 jaren kan deze “visie” uiteraard herijkt worden. In alle vrijheid. Met respect voor nieuwe ontwikkelingen en burgerinitiatieven.

Vraag: waar is deze “visie” uit 2010 op de Groene Long te vinden? In het BOB-archief? Bij de gemeente? De Groninger Archieven?


Het kernpunt is: hoe kan de Groene Long schoon blijven?

De oplossing is: het vinden van vrijwilligers en het gebruik van deugdelijk materiaal (voor Buitenfitness en een grote speelplaats voor kinderen). Ik verwijs verder naar de actuele aanvulling vanuit de Sociale Long. In rede: hier kan toch overeenstemming over komen? "Waar een wil is, is een weg!"


Is de Klankbordgroep Groene Long een geheim genootschap? Hoe worden de leden van deze club benoemd? Door middel van coöptatie (zelfaanvulling)?

Kees Huizenga zei

Ik wil de heer Koos Meisner hartelijk bedanken voor zijn reactie op mijn punt van aandacht om iets te schrijven over de werkgroep Groene Long, waarvan hij zeer waarschijnlijk nog steeds lid is.

Gisteren deed ik een oproep om iets te vernemen vanuit de Groene Long (of het Groene Hart). Deze oproep is zeer snel beantwoord. Dat is grote klasse. Elkaar serieus nemen; daar gaat het om!

Welke wijkbewoners zijn lid van deze werkgroep? Zijn er ook kwaliteitszetels binnen deze werkgroep?


Nu nog graag een reactie vanuit de Klankbordgroep Groene Long. Van Theo Smit misschien?

Anoniem zei

De geldende Wijkvisie is duidelijk. Beijum's toekomst is groen en kleurrijk, of steenrood en zwart. Nu grote openbare ruimten worden ontdaan van met de wijk meegegroeide bomen, bijv. langs de Zuidwending en de overige waterpartijen in de wijk, en ook langs de wijkranden, is het tijd om een streep te trekken. Tot hier en niet verder, anders vervalt Beijum tot een stenige wijk als de oudere nieuwbouwwijk Selwerd, waar het ook sociaal en economisch niet goed meer gaat.
Beijum's andere kracht is de toegankelijke woningmarkt. Voor sociale huurwoningen is Beijum de wijk met de kortste wachtrij, en door de huurtoeslag toch bereikbaar ondanks de pittige huren. Veel urgenten en reguliere woningzoekenden vonden via de corporaties hun weg naar Beijum. Voor koophuizen geldt Beijum als een van de goedkoopste mogelijkheden om in stad een eengezinshuis (met tuin) aan te schaffen. Echt voor starters, die kapitaal kunnen opbouwen om evt. door te stromen naar duurdere zuidelijker of westelijker wijken.