maandag 12 oktober 2015

'PERSVRIJHEID? OPZOUTEN MET DIE CAMERA!'


Willem Pauwelussen reed zich vanmiddag vast op de westelijke wijkring ter hoogte van de Beijumkorf. Er was een ongeluk gebeurd. Hij kwam op het idee om een foto voor Beijumnieuws te maken. "Ja hoor", zei de ene agent, maak maar een foto. "Je profiteert van de emotie", aldus een andere diender. Op verzoek van Pauwelussen is de door hem genomen foto donkerder gemaakt zodat niemand herkenbaar in beeld komt.

Vanmiddag  heb ik tegen kwart over vijf toch wel iets heel aparts meegemaakt.
Ik neem vanaf de Ringweg de afslag Beijium-Noord, en kom opeens stil te staan vlak voor de Kremersheerd.
Dat duurt nogal, verschillende chauffeurs houden het voor gezien en maken rechtsomkeert.
Dan komt er een agent aangelopen, maakt een praatje met de auto voor mij en dan ben ik aan de beurt.

Ongeval gebeurd en of ik misschien een foto mag maken voor Beijumnieuws.
Tuurlijk meneer, dat is persvrijheid, moet u even de heerd binnenrijden en de auto parkeren dan is het maar een klein stukje lopen.
Dus ik verlaat de geparkeerde auto en zie een bebloed hoofd op het zebrapad tegenover de school met enige mensen daar op de hurken omheen.
Fotootje, wel zorgen dat het slachtoffer niet herkenbaar in beeld komt.

Komt een vent aanlopen: “Opzouten met dat ding” en als ik niet doe wat hij me beveelt nog eens: “opzouten met dat ding”.
Dus ik zeg hem dat ik van zijn onbeschoftheden niet ben gediend.
Bemoeit zich een agent ermee die me verwijt hier van de emotie te profiteren (ja, wat is journalistiek anders dan?) en dat ik moet opkrassen.
Als ik zeg dat een collega van hem me verzekerde dat ik dit kan gaan doen draait hij me arrogant de rug toe.

Nou, ik houd die foto maar voor me want wie weet zoekt iemand mijn adres wel op en krijg ik een steen door de ruiten heen.
Die eerste agent stond er nog, die liep nog altijd de auto’s na om ze terug te sturen.
Ik heb hem gevraagd zijn collega duidelijk te maken dat niet alleen slachtoffers maar ook verslaggevers respect verdienen.
Ja, hij vond nog steeds dat het persvrijheid is, stel je voor, zei hij, er komt iemand van de telegraaf en die schrijft er een paar bladzijden over.
Daar kun je dan toch ook niks tegen doen? En je moest er maar op vertrouwen dat de foto’s die werden genomen de integriteit van het slachtoffer niet zouden aantasten.
Dus ja, hij zou hem er nog wel op aanspreken.

Dus wat ik hiermee maar wil zeggen: is het ook mogelijk dat ik een perskaart van je krijg?
Misschien dat ik dan wat meer respect, vertrouwen en wellevendheid ontvang als ik gewoon een foto neem van iets wat helaas elke dag overal gebeurt, namelijk een verkeersongeluk.

Foto + tekst: WP

(JF, de blogger snapt de vraag van WP, maar hij kan niet aan perskaart vertrekking doen)

  ;op het zebrapad van af de school(beijumkorf) lag een fietsje en de tech. recherce was met 2 personen heel druk, opvallend
  ; wie er bij betrokken was geen idee. Deze zebrapad wordt vaker door de jeugd gebruikt als oversteek met fiets.
Update 22:11, op Facebook wordt redelijk gediscussieerd over dit onderwerp (ongelukken al of niet zichtbaar in beeld brengen), zie logo links.
Mei vorig jaar was de blogger getuige van een ongeluk op de wijkring, zie dit bericht.

Update, 16/10, 19.21 uur. Lezeres Liesbeth plaatste een emotionele reactie richting WP (die toch echt schreef dat hij een foto wilde maken waarbij het slachtoffer uit beeld zou blijven) die vandaag is verwijderd. Sterk om aan te geven dat je een bericht betreurd-laatste reactie WP- en dat een lezeres aangeeft, in dit geval Liesbeth:
Willem.......Ik begrijp dat er niet meer op gereageerd mag worden. Ik biedt u mijn excuses aan voor wat ik heb gezegd. Het lag niet in mijn intentie om zo te reageren. Soms reageren mensen uit woede en ik ben daar in door gedraafd. Mvg Liesbeth 

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt me beter om je druk te maken om de gezondheidstoestand van het jonge slachtoffer, dan om het wel of niet mogen fotograferen. Willem, zou jij het prettig vinden om vastgelegd te worden terwijl je bloedend op straat ligt op een koude weg? Laat hulpverleners hun werk doen en bemoei je er niet mee.

Anoniem zei

Foto maken met gepaste distantie is geen probleem 112 Gr. doet niet anders. Gewoon doen.

Anoniem zei

Sorry, ik vind het een discrete foto. Ano 2102 hij laat de hulpverleners toch hun werk doen? Waarom moet hij zich om het slachtoffer bekommeren daar wordt voor gezorgd

Anoniem zei

Een echte journalist werkt integer en met respect. Dit is alles behalve. Het gaat verdorie om een kind! Jij maakt je druk om een foto? Schaam je!! Zowel jij als die sensatie zoekers van 112gr mogen zich geen journalist noemen. Vast nog nooit een "echt" artikel voor een krant of dagblad geschreven. He, ik schrijf nu ook een stukje, maakt mij nog geen journalist.

Willem Pauwelussen zei

Als het een afschrikkende uitwerking heeft op andere kinderen die nu zien wat voor gevaar ze lopen als ze zonder op of om te kijken over dat zebrapad fietsen dan denk ik dat ik iets nuttigs heb bijgedragen.
Het is mij in mijn jeugd (Hilversum) ooit een keer overkomen dat ik zomaar de Hilvertsweg, ter hoogte van de Irisstraat overstak en opzettelijk door een fietser werd aangereden die dit deed om te voorkomen dat ik tegen een auto op zou lopen. Ik kwam bij in het bloemenwinkeltje op de hoek en ben de fietser er nog steeds dankbaar voor.
Ik heb geen idee of en in hoeverre dat toentertijd (ongeveer 1955) in het nieuws is geweest.

Anoniem zei

Weet iemand hoe het met het jongetje is? Ik was erbij en hoop dat alles goed met hem gaat!

Anoniem zei

Willem doe iets nuttigers dan slachtoffers op de foto te zetten. Denk je eens in wat dit met de ouders doet . Ik heb jou twee maal gesommeerd om op te zouten . Een echte journalist heeft een normale camera bij zich en ( sensatie zoekers) lopen met hun mobieltje zielige foto's te maken. Nogmaals verplaats je in de ouders en denk niet aan je eigen haggie . Mocht je de volgende keer weer een foto van een ongeval willen maken doe dit dan zeker op een gepaste afstand en niet op 5 mtr afstand.

Anoniem zei

Je maakt toch geen foto van een kind dat is aangereden klootzak

Johan Fehrmann zei

Graag eventueel verder reageren of discuteren zonder gebruik te maken van scheldwoorden.Als respect wordt gevraagd tov een slachtoffer (die niet in beeld is) dan lijkt het me gepast om zélf ook respectabel te blijven. Schelden is een zwaktebod, graag daarmee ophouden.

Anoniem zei

Beetje erg om te fotograferen. Volgende keer eerst het slachtoffer vragen of hij graag op die manier bekend wil worden. Of de hulpverleners vragen of je iets voor hun kan betekenen. Of koffie maken ofzo

Anoniem zei

Dan moet hij zich eerst maar even druk gaan maken om het slachtoffer en hem.kun je niet vergelijken met foto's van 112 gr die laten tenminste niet alles zien

Anoniem zei

Ik was er niet bij maar ik snap de kritiek ergens wel. Slachtoffers op de foto zetten vind ik nogal ongepast. Is aantasting van de privacy van mensen. Hou het bij de fotos van eventuele bijbehorende schade zou ik zeggen. Dat is maar blik.

Theo Koolman zei

Wij worden als EHBer nu getraind om rekening te houden met gedrag van omstanders. Als wij bijvoorbeeld een defibrillator aan moeten brengen zal het boven lichaam ontbloot moeten worden. EHBO mensen willen niet in zoon situatie met een slachtoffer gefotografeerd worden. De hulpverleners zijn ook mensen en hebben met een on gewoonlijke niet alledaagse situatie te maken. Wat heel emotionele voor de hulpverlener is. Kan daar uit eigen ervaring over mee praten. En bij het lezen van je blog komt alles weer naar boven. Jou inlevingsvermogen schiet hier vreselijk te kort. Het gaat niet in jou blog om het slachtoffer maar het gaat over jou. Zou je willen vragen je excuses aan te bidden. En voor straf een EHBO cursus doen en uit eigen zak te betalen. Veel mensen betalen namelijk de EHBO cursus zelf ook nog eens en keer.

Anoniem zei

Wat bent u goed in uzelf een slachtofferrol aanmeten.
Houdt u er rekening mee dat de man die u gebood "op te zouten" met uw camera bij alle commotie aanwezig was, waarschijnlijk stijf stond van de adrenaline, en voornamelijk respect voor het slachtoffer wilde. Het fotograferen getuigt hier niet echt van.
De agent had overigens meerdere redenen om u weg te sturen. Niet alleen omwille van het slachtoffer, maar ook uw eigen veiligheid. Deze situatie had makkelijk uit de hand kunnen lopen.
Tot slot wil ik nog even toevoegen dat uw eigen houding en woordkeuze, en zeker de strekking van dit artikel getuigen van een flinke dosis arrogantie van uw kant.

Willem Pauwelussen zei

Het was niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen en ik betreur dat dit blijkbaar is gebeurd.