donderdag 7 april 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (13)

De scheuren worden gedicht en daarna nieuw gestukadoord  
"Ik vind het erg kwalijk dat er zo met burgers wordt omgegaan, men moet niet raar gaan opkijken als mensen in Groningen hun vertrouwen in de overheid helemaal kwijtraken."

De pakken isolatiemateriaal liggen nog in de woning van de Beijumse, zie afbeelding rechts, het dak boven is helemaal geïsoleerd. Want het was helder, ze heeft waardevermindering aan haar huis aan de Isebrandtsheerd door de aardbeving; "Het stond op de site dat we aan alle voorwaarden voldeden, ik ben er van uitgegaan dat deze informatie klopte."

Ze was met haar man op vakantie toen de geruchtmakende aardbeving op 30 september 2014 zich voltrok. "We kwamen terug en ontdekten scheuren in de muren. Sommige scheurtjes die er al waren waren groter geworden. Vooral in het stucwerk in de kamer, de scheurtjes waren trapsgewijs zichtbaar, ze liepen langs de lijnen van de bakstenen. Ook hadden we een scheur in het plafond."

Er werd melding van gemaakt, de schade door de aardbeving (gaswinning) werd toegekend. De scheuren werden uitgehakt, gedicht en er werd nieuw gestukadoord. "Alles is naar tevredenheid gerepareerd, omdat we geen kleurverschil in stucwerk wilden, is de hele muur opnieuw bepleisterd.

"Omdat we aan alle criteria voor de 4000 euro waardevermeerdering  voldeden en dit op tijd hebben ingebracht, gingen we er vanuit dat dit gehonoreerd zou worden. We hebben een bedrijf ingeschakeld die het dak heeft geïsoleerd, dikke kans dat we de kosten die we hiervoor hebben gemaakt nu zelf moeten betalen. Maar dat laten we niet op ons zitten, hier gaan we werk van maken."

Hier is de scheur weggewerkt en opnieuw gestukadoord.
Er leeft meer irritatie in de wijk omtrent het getreuzel over al of niet toekennen van de waardevermeerdering. Het stel dat twee weken geleden in deze serie stond vertelde in de bewuste aflevering nadat ze de 4000 euro hadden geclaimd: "We hebben dat bedrag geclaimd voor de aanschaf van zonnecollectoren. We zouden er begin maart meer van horen, maar toen kregen we een e-mail waarin stond dat het nog 8 weken gaat duren voordat we bericht krijgen of het al of niet toegekend wordt." Een paar dagen geleden woedend: "We moeten opnieuw aanmelden wanneer we onze aanvraag hebben ingediend. Ze zitten gewoon te treiteren en de zaak te vertragen, waarom moeten we dit opnieuw aanmelden terwijl de gegevens daar al lang bekend zijn?"

Het wantrouwen van Groningers richting NAM, overheid en verwante instanties die met afhandeling van gaswinningsschade te maken hebben wordt meer en meer gevoed door vertragingstactieken of aan de lijn houden-strategieën.
Hoe zou het zijn als deze ellende in een provincie en stad als Utrecht zou afspelen? Worden Groningers belazerd en afgescheept? Op nos.nl stond onlangs:
Huizen in de provincie Groningen dalen in waarde, telkens als er een aardbeving is geweest. Bij een beving zwaarder dan 2,2 op de schaal van Richter is de daling 1,2 tot 1,6 procent.
Dat blijkt uit berekeningen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor het onderzoek werden de huizenprijzen in het aardbevingsgebied bekeken tussen 1996 en 2013.
De waardedaling is volgens de onderzoekers te wijten aan het verminderde woongemak en de onzekerheid over de toekomst.

Ook problemen met de afhandeling van schadevermeerdering? Uw verhaal op Beijumnieuws? Beijumnieuws@ziggo.nl

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij hebben hetzelfde met de waardevermeerdering :
Op tijd aangevraagd ,schaderapport enz opgestuurd en nu kregen wij weer bericht dat wij door moesten geven op welke datum wij de aardbevingsschade hadden aangemeld bij de NAM.(dit was oktober 2014)
Gelukkig heb ik alles op de pc staan.
Nu is het maar weer afwachten wij wilden het gebruiken voor kunstfonds kozijnen en dubbele beglazing.
Wij hadden al offertes hiervoor.

Unknown zei

Volgens mij ook gewoon weer een truc om mensen langer aan het lijntje te houden. Ook hier schade gemeld in oktober 2014. CVW heeft alle gegevens al via de NAM aangezien ze de boel overgenomen hebben. Heb ook nog even mijn ongenoegen geuit over het zinnetje waarin stond dat er binnen 2 week een reactie moest komen anders werd het niet meer in behandeling genomen. Gewoon betalen zou ik zeggen @#$#/^��

Jan Fré Boven zei

Ik vind dat het helemaal niet mag uitmaken wanneer je hebt gemeld. Misschien weet je nog niet eens dat je schade hebt en je komt daar pas over een maand pas achter (de kamer heeft immers ingestemd met een verlenging van de regeling [maar het geld is op]).

Waar ik nog veel meer mee zit is de rechtsongelijkheid. Mensen in Bedum en Ten Boer, gemeentes die grenzen aan Beijum, hebben meer dan een jaar lang aanspraak kunnen maken op de "waardevermeerderingsregeling". Waarom zij een jaar en de Stadjers welgeteld anderhalve maand?

Waarom? Omdat er vanuit gemeente Groningen begin december al meer dan 7000 schademeldingen waren gedaan? En die 7000 is best een hoop op een betrekkelijk klein oppervlak.

Ik vind dit zeer kwalijk. Het getal van 7000 is volgens mij inmiddels veel hoger. Maar het aantal schademeldingen is vreemd genoeg niet meer terug te vinden (stond toen op de website van de NAM????).

En experts? Ik heb er een heel verhaal over geschreven.