zondag 17 april 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (272)Op de tuin van De Wiershoeck staat een boom met een opvallende bloeiwijze. Het is een in ons land geen alledaagse boom deze katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum). De botanische naam cercidiphyllum betekent met kersrond blad, maar dat klopt niet, want de bladeren zijn hartvormig ingesneden. Vandaar de Nederlandse naam hartjesboom. De hartjesboom is inheems in Japan en China. Hij wordt in Japan als heilige boom vereerd en vaak in de nabijheid van tempels geplant.

Het is een bladverliezende, vaak meerstammige boom of struik die circa 12 m hoog kan worden. Hij is winterhard en heeft een prachtige geeloranje herfstkleur. Het bijzondere van deze boom is -naast de goudgele herfstkleur- dat vooral de afgevallen bladeren zoetig (naar koek) geuren. Vandaar de Duitse naam Kuchenbaum. Anderen beweren dat ze eerder naar gekookte appelen ruiken.

De hartjesboom bloeit in april en is eenhuizig, d.w.z. dat de mannelijke en vrouwelijke vruchtbeginsels aan dezelfde boom zitten. De mannelijke bloemen zijn kleine bundels meeldraden (foto). De vrouwelijke zijn kleine, witroze bloemetjes. Beiden zitten in de oksels van de bladknoppen. De bladeren zijn bij het uitlopen roze, later blauwgroen en in het najaar spectaculair geeloranje.

Opvallend zijn ook de vruchten: lange koffiebruine peulen die vanaf oktober de hele winter door de boom sieren. De platte, kleine zaden zijn crèmekleurig of diepbruin.


Foto + tekst: Luit Staghouwer 

1 opmerking:

Anoniem zei

Het mooiste nieuws uit het mooiste plekje van Beijum.
Complimenten voor de auteur.