vrijdag 15 april 2016

BEIJUMSKAP (256)


Inmiddels is het laatste rijtje huizen op het voormalig Tuinland-terrein door de nieuwe bewoners betrokken. Dat is uiteindelijk toch snel gegaan. De Hunze is de architectenbuurt van Groningen. Alle straten zijn naar Nederlandse architecten vernoemd. De nieuwste straat heet de Van Eyckstraat, vernoemd naar de bekende Nederlandse architect Aldo van Eyck.

Nu had ik nog nooit van de beste man gehoord, maar ik zit ook niet zo in de architectuur. Aldo van Eyck leefde van 1918 tot 1999. Zijn bekendste bouwwerk is het Burgerweeshuis in Amsterdam uit 1960.
Hij was één van de eerste en invloedrijkste vertegenwoordigers van het structuralisme. Deze stroming werd gekenmerkt door grote gebouwen opgedeeld in kleine eenheden, zodat een labyrintische opbouw ontstaat: alsof het gebouw als een stad binnen de stad is. Het zoeken naar kleinschaligheid binnen een groter geheel staat bij deze stroming centraal. Ook al staan de huizenblokken in de Van Eyckstraat los van elkaar, met een beetje fantasie kun je het onder het structuralisme scharen.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

Geen opmerkingen: