woensdag 13 april 2016

BEIJUMBORG (20)


Verandering is verbetering


Dat mag je wel zeggen als je het over de Ringweg-Oost hebt. Weten we nog hoe we vroeger daar overheen kropen, als je vanuit bijvoorbeeld Assen naar Beijum moest? Ik neem jullie even mee in mijn herinnering, maar corrigeer me als ik het fout heb. 

Bij de stoplichten op het Julianaplein ging je rechtsaf, langs de afslag naar de Hereweg. Opletten: daar stond een grijze paal met zo'n vierkante camera d'r op, bij de oprit vanaf de Kempkensberg. Mijn oude vader kreeg daar geheid een boete vanwege een dikke snelheidsovertreding, omdat hij vanaf Hoogeveen aldoor 120 km/u had mogen rijden, en nu ineens terug moest naar 70..... niets voor hem! 
Met een sukkelgang van 70 km/u (iets wat uit het zicht van de camera al gauw richting 80-85 liep) passeerde je dan het Winschoterdiep en de bedrijventerreinen-in-aanbouw Euvelgunne en Eemspoort, waar ook nog een Shell tankstation aan de weg lag. Stoplichten!!! Dan linksaf, de Ringweg-Oost op. Verder over het Eemskanaal, richting afslag Delfzijl. Bij Lewenborg: stoplicht!!! Bij Kardinge: stoplicht!!! En ook nog eentje bij Beijum-Zuid. Vier stoplichten, voordat ik bij de afslag Beijum-Noord was, en dus het nodige oponthoud, vooral tijdens de spits.

Anno 2016: een (in ieder geval vanaf de afslag naar het FC Groningen stadion soepel rijdende) ringweg voert ons met een wijde bocht (meer een krul) naar rechts bij Eemspoort richting de Ringweg-Oost, waar geen enkel stoplicht ons nog hindert bij ons gangetje met 70 km/u..... ongelijkvloerse kruisingen, talrijke rotondes bij de afslagen, we vliegen als het ware onder architectonisch gezien erg mooie viaducten voor auto's, bussen, fietsers, voetgangers en zelfs dieren door, richting het doel. Beijum-Hoogezand doen we nu in amper 15 minuten: onvoorstelbaar! Op- en afritten zijn ook weer op 'goede lengte', en dat is wél zo veilig.

Hulde aan de wegenbouwers, hulde aan de provincie en het Rijk, hulde aan onszelf vanwege het geduld dat we jarenlang hebben moeten hebben tijdens de vele, vele werkzaamheden. Het is echt een wondertje: onze nieuwe ringweg mag er zijn. Nou nog even nieuw asfalt en nieuwe belijning op de weg (gaat deze zomer gebeuren) en de klus is helemaal klaar. Helemaal??? 

Nee: er ontbreekt nog steeds één verbindingsstukje. Dat is het tunneltje aan het begin van de Emingaheerd, net achter de afslag na de rotonde bij Beijum-Noord. Het tunneltje voor kleine viervoeters, dat al zo lang problemen geeft. Wekenlang lag het hier open, wekenlang is geprobeerd om het hemelwater uit dit tunneltje op natuurlijke of kunstmatige wijze te laten weglopen, maar helaas: het is nog steeds een slootje in plaats van een veilige oversteek (ondersteek? Nee, dat is niet het goede woord) voor muizen, eekhoorns (?), egels, padden (?) en ander klein grut. 

Welk vierpotig dier zich ook in dit tunneltje waagt: het wacht nu een wisse verdrinkingsdood. Op de foto zien we onze wijkpoes nog bij een droogstaande tunnel, maar inmiddels is dat definitief verleden tijd, zo lijkt het. Misschien lust poes wel visjes?

Ik vraag me echt af of er niets meer aan te doen valt, ook omdat ik elders (zoals op de busbaan, die parallel aan de ringweg loopt) wél droge fauna-tunneltjes zie. Beijumers: laten we ons sterk maken voor deze laatste, zwakke schakel en er voor zorgen dat we ook de fauna veilig door onze wijk kunnen laten wandelen. 

 (PS: dank aan allen die zo hartverwarmend op mijn vorige column reageerden)

Han Borg

Update 23:02. RingGroningen reageerde:

1 opmerking:

Jan Fré Boven zei

En voor Ring Groningen: als jullie toch gaan kijken, kijk dan ook even naar het muurtje aan de Noordoostzijde van het viaduct. Als jullie dat niet doen, dan dondert het hele ding binnenkort vanzelf om.

Kijk niet alleen, maar doe er ook wat aan. Johan heeft foto's van het "probleem". Vast een gevalletje aardbevingsschade (of niet).