vrijdag 22 april 2016

LEZING STADSECOLOOG JAN DOEVENDANS IN HET TREFPUNT

Jan Doevendans


Al wat groeit en bloeit....in Beijum en omgeving.

Zo was de lezing die gisteravond in multifunctioneel centrum het Trefpunt werd gehouden aangekondigd.

Een half jaar geleden verzorgde stadsarcheoloog Gert Kortekaas er een lezing, zie nog eens hier, gisteravond was de beurt aan Jan Doevendans.

De blogger kwam de met bijna dertig mensen gevulde zaal een half uur na het begin van de lezing binnen en hij bleef een kwartier. Een impressie van de gehele lezing geven is derhalve niet mogelijk.

Wel een sfeerimpressie. Doevendans bracht de lezing met humor en relativeringsvermogen, en hij zette de lezing kracht bij door het laten zien van dia's. Het ging onder meer over larven, bladluizen, vlinders, vogels in hoge populieren die auto's onder schijten. Een insectenhotel kwam voorbij. Af en toe reageerde de zaal met gelach.

Het was een lezing van een bevlogen man die z'n hart duidelijk bij de natuur heeft liggen. Liefde voor de natuur, terwijl dezelfde natuur aan alle kanten zo verschrikkelijk meedogenloos is.
Doevendans: "Natuur is eten en gegeten worden."

Maar alles in de natuur heeft ook zo weer z'n waarde. En daarbij gaat het niet zozeer alleen om de survival of the fittest. Doevendans: "De wereld draait om insecten. Zonder insecten geen leven."

Jan Doevendans weet wat bijvoorbeeld gierzwaluwen, pimpelmezen en kauwen prettig vinden.
Al 23 jaar adviseert hij, inmiddels samen met drie collega’s, particulieren, woningbouwverenigingen en gemeenten over diervriendelijke faciliteiten in panden. Dat is leuk, maar ook pure noodzaak, zegt Doevendans. Omdat het leefgebied van dieren afneemt, nemen zij steeds vaker hun intrek in stedelijk gebieden.
AD.NL

Meer indrukken van de avond zijn welkom.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Hierbij informatie over het bedrijf van de heer Jan Doevendans, genaamd Buitenbedrijf BBZ (Bewust Buiten Zijn):

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/ons.php

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/contact.php

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/zwamproeven.php

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/vogel.php

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/ongedierte.php


Gegeven de drainageproblematiek en de wateroverlast in Beijum (zeker tijdens de winter en de herfst) kan het Buitenbedrijf BBZ mogelijk veel voor onze wijk betekenen. Kijk vooral naar vocht of water onder uw woning!

Het twee uur durende college was zeer aangenaam, gelardeerd met enkele mooie grappen, waaronder dat verhaal over die "parende kikkers".