donderdag 28 april 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM? (16)De serie zou in verband met de meivakantie een week overslaan, maar compagnon Jan Fré Boven stuurde onderstaande schuin gedrukte tekst plus bijgaande afbeeldingen op.

Wat zien we? Scheuren in de rand van het Heerdenpad-viaduct. Het ziet er verdacht en gehavend uit. Heeft dit met gaswinning te maken? Zo ja, dan is de provincie Groningen gedupeerd. En de Beijumers natuurlijk, de mensen die doorgaans genieten van de nieuwe viaducten en rotondes aan de zuidkant van hun wijk.


 Om een beeld te krijgen van het muurtje dat langs het fietspad op het viaduct over de oostelijke ring ligt te krijgen, zie rechts op de foto in dit bericht.

Boven refereert in zijn tekst aan een column van Han Borg van 13 april. Die beschreef een lofzang op de nieuwe viaducten en bijkomende infrastructuur. Muurtje is ook in dit bericht op foto te zien.

Jan Fré Boven:

Han Borg schreef over het tunneltje nabij het viaduct Beijum Zuid. Ik wil wat kwijt over het muurtje net voorbij het tunneltje vlak voordat je op het viaduct zelf bent. Het is een van een soort leisteen opgebouwde muur. Aan beide zijden van het viaduct rust het muurtje tegen het achterliggende dijkje (is dat zo?). Als "ring Groningen" niet vlot wat aan het muurtje aan de Noordoostkant doet, dan dondert het muurtje misschien wel om. Het is namelijk volledig midden door gebroken. Dat kun je zien op bijgaande foto's.

Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurt met dit soort muurtjes als de bodem weer eens beweegt. De Groninger bodem is namelijk geen trilplaat in een technologisch instituut. Of zou het kunnen zijn dat de scheur is ontstaat als gevolg van een bewegende bodem?
Bekijk de afbeeldingen maar even voor je eigen beeldvorming.Er is een vraagteken achter de titel van dit bericht gezet omdat zowel Boven al ondergetekende geen experts zijn op dit gebied. De vraag of de scheuren door gaswinning zijn ontstaan zal aan RingGroningen worden voorgelegd.

Is de provincie Groningen zelf aansprakelijk voor de schade aan het viaduct? De NAM?

Update 22:52 uur:

R  nee hoor, geen aardbevingsschade. Gevolgen van zetting, wordt nog gerepareerd.

3 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Het zel mie nei doun wenneer of ze doar din wat aan doun goan.

Kees Huizenga zei

Zettingsschade kan ook door aardbevingen komen!

Zie verder:
https://nl-nl.facebook.com/financielecompensatie/posts/869307639752434


Vraag: is het verstandig om een "tweede opinie" te vragen door een extern onderzoeksbureau? Geheel onafhankelijk.

Zijn er meerdere zijwanden op viaducten of bruggen met zettingsschade? Of andere schade?

Anoniem zei

Wanneer waren er dan recente bevingen, van na het maken van die afscheidingen?