maandag 18 april 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (4)


Zwerfafval… Is een regelrechte ramp!

We kunnen met ’n allen gaan klagen over zwerfafval, energie steken in brieven schrijven aan de gemeente en kranten. Het probleem wordt daar helaas niet minder door. Terwijl wij met z’n allen lekker klagen over al dat zwerfafval, reist er al een deel ervan richting de zee om daar plastic soep te worden.

Ik wandel hier met regelmaat door het mooie bevrijdingsbos om mijn hondje uit te laten en ondertussen geniet ik van de natuur om me heen. Het zwervende afval is dan ook een doorn in mijn oog. Is het nou werkelijk zo moeilijk om je eigen troep op te ruimen? Dat ene lege blikje drinken, kan je toch ook thuis in je eigen kliko gooien? Je neemt hem tenslotte vol mee naar buiten, dan is het ook nog eens zwaarder, dan dat je deze leeg mee terug neemt. Nee, uit gemak word het weg gegooid in de struiken. Of het beland naast zo’n sporadisch geplaatste vuilnisbak, in plaats van erin. In je eigen huis of tuin, laat je je rommel toch ook niet slingeren? 


Weet je eigenlijk wel hoe lang zwerfafval blijft liggen in de natuur, voordat het verdwijnt? Ik kan je vertellen dat het erg lang duurt. Te lang! Hier even een paar voorbeelden tussendoor: Een appelklokhuis doet er ongeveer 14 dagen over om uit zichzelf te verdwijnen, maar een bananenschil of sinaasappelschil weer veel langer, dit duurt wel 1 tot 3 jaar. Blikjes van frisdrank doen er 50 jaar over voordat ze uiteen vallen. Kauwgom 20 tot 25 jaar. Zelfs een simpele sigarettenpeuk doet er nog 2 jaar over om te verdwijnen.

Je bent het vast met mij eens dat dit allemaal niet goed is voor de natuur en het milieu. Soms kom ik ook complete vuilniszakken tegen. Zou dit dan het gevolg zijn van onze fantastische gemeente, waar je maar 4x per jaar gratis grofvuil mag wegbrengen? De andere keren moeten we ervoor betalen. Dit willen we natuurlijk niet en dus gooien we het maar achteloos de natuur in? Kom op mensen, dat kan toch niet de bedoeling zijn.

 Als je een beetje lef in je hebt, dan raap je zelf eens iets op. Eén stukje zwerfafval oprapen en dat in een vuilnisbak gooien… Doe het dan ook zichtbaar, schreeuw het van mij part van de daken. Ik ken hier in Lewenborg al een paar mensen die elke keer als ze wandelen, lees ‘hond uitlaten’ zwerfafval opruimen. Gewapend met een plastic tas om alles in te gooien wat ze tegen komen tijdens de wandeling. Als een kwart van de mensen dit elke dag zou doen, dan zou de wereld er veel rooskleuriger uit gaan zien. Waarschijnlijk heb je de eerste keren, dat je wat van de grond raapt een beetje een schaamtegevoel. Dat gevoel ben je snel kwijt als je gewoon doorzet. Maak het je eigen. Iedere dag één stuk zwerfafval oprapen. Je zult merken dat het je toch een goed gevoel gaat geven.
Zwerfafval verdwijnt niet uit zichzelf, wel door samen op te ruimen…

Het zou misschien een goed idee zijn om de ambtenaren die in hun lunchpauze een rondje gaan lopen, verplichten een knijper en vuilniszakje mee te laten nemen. Zo kunnen zij dan het goede voorbeeld geven. En tegelijkertijd beseffen, waar we in leven. Zelf heb ik vanmiddag tijdens mijn wandeling een blikje, een petflesje en een pakje drinken opgeruimd. Ik kan drie dagen vooruit! Wie volgt?

Met hetzelfde gemak, gooi je het in de afvalbak!

2016©Vlindertje73

4 opmerkingen:

Anoniem zei

goed plan zoiets of een kleine beloning voor jeugd als die willen helpen opruimen,maak je lekker cake met bakje limo erbij oid

Ria zei

Als we nu eens beginnen met niet weggooien, hoeft ook niemand op te ruimen. En waarom alleen de ambtenaren tijdens hun lunchpauze (pauze he, die hebben ze arbotechnisch gewoon verdiend) te laten ruimen en anderen niet?

Zwerfvuil lag er ook al voordat de gemeente geld vroeg voor grofvuil halen. In Groningen is het restafval nog gratis, maar toch weer een sneer naar 'fantastische gemeente'. Ik kan daar erg pissig om worden, dat, hoe dan ook, altijd de gemeente weer de schuld krijgt van zwerfafval. Zelfs als álles gratis is, qua afval halen en dergelijke, gooit men hun lege blikje en volle vuilniszakken nog gewoon in het groen. Omdat ménsen dat makkelijk vinden, om de één of andere reden.

En de gemeente ruimt dat dan op. Dagelijks zijn gemeenteambtenaren bezig de troep van anderen op te ruimen. Lekker, om daar over te sneren. Lekker, om de 'schuld' bij de overheid te leggen. Dan kunnen we er zelf tenminste niets aan doen.

(en ja.... je noemt het wel hoor, dat mensen hun troep mee naar huis moeten nemen, maar toch wordt er weer naar de gemeente gewezen)


vlindertje73 zei

Er zijn ook sporadisch vuilnisbakken en daar kan de gemeente wel wat aan doen. Meer bakken plaatsen her in der bijvoorbeeld. Als ieder altijd naar een ander blijft wijzen, word er niks opgeruimd. Ieder mens, elke dag één stukje. Scheelt dan al veel.

vlindertje73 zei

Eens in het jaar 'anoniempje' is het nationale opruimdag. Zo'n enkele dag is natuurlijk veel te weinig. Dus heb je idd een goed plan. Nu nog de uitvoering.