zaterdag 9 april 2016

WAAROM NIET SPEELTUIN/ONTMOETINGSPLEK BOERDERIJUM GEBRUIKEN?

Het is vreemd, als je er even over nadenkt: Sociale Long wil graag een ontmoetingsplek en speeltuin tussen de Boerderijum en het Trefpunt. Maar.....bij de Boerderijum is al jaren een ontmoetingsplek en een speeltuin.

Zie foto. Wat is eigenlijk de reden waarom er een nieuwe plek moet komen terwijl de reeds bestaande situatie genegeerd wordt?
Afgelopen donderdag presenteerde Sociale Long de plannen bij wijkwethouder Mattias Gijsbertsen, zie nog eens hier.
Gisteravond werd er een reactie onder gepost die waarschijnlijk hout snijdt, er mag helemaal niks met de grond tussen Boerderijum en Trefpunt gebeuren:
De plek tussen Boerderijum en Trefpunt is wettelijk beschermd archeologisch waardevol gebied. Vergravingen zijn dus verboden; ook paalwerken de grond indrijven mag niet dieper dan 50 cm. Kijk maar in het Bestemmingsplan Beijum dat via gemeente ambtenaar van Erp wel verkrijgbaar is. En anders is gemeente archeoloog Gert Kortekaas een goede bron. Ruimtelijk en sociaal lijkt mij het reeds jaren braakliggend terrein van voormalig verpleeghuis Innersdijk een beter alternatief. Want die rotte kies moet gevuld; inmiddels voorgedragen voor de lelijkste plek van Nederland.

Al jaren trachten de mensen van Boerderijum de speelplek, theeschenkerij en Bezoekerscentrum in de harten van Beijumers te krijgen. Afgezien van themadagen wil het hier nog niet echt vlotten. Er zouden best meer mensen op af mogen komen.

Een speeltuin bouwen terwijl er al een ligt. Een ontmoetingsplek creëren terwijl die er al is. Kom op, Sociale Long, gebruik de Boerderijum. Wellicht wordt het nog zo druk, dat die in de avonduren en weekends ook gezellig open kan gaan.

6 opmerkingen:

Ard zei

Blogger,
Fantastisch plan.
Eén moeilijkheid : plan is niet door Sociale Long bedacht.

Kees Huizenga zei

Volgens mij willen de lieden van de Sociale Long een veel grotere kinderspeelplaats. De vraag is of de speeltuin bij de Boerderijum uitgebreid kan worden. De marges zijn klein.

Buitenfitness Beijum wil een ruimte van circa 50 meter bij 50 meter = 2500 vierkante meter.

Wellicht kunnen er tussen de Boerderijum en het Trefpunt bruggen komen. Ook aan de voorkant.

In de Groene Long is veel ruimte aanwezig. Mede door die veel te forse bomenkap. Met dank aan de Klankbordgroep Groene Long, die zich nooit aan de wijk heeft verantwoord. Ons kent ons!

Bij Buitenfitness Beijum is veel bekend over onderzochte locaties. Deze kennis kan gewoon opgevraagd worden.

Het gaat niet alleen om "dromen". Het gaat nu vooral om onderzoeken en studeren. Om nadenken. Om kennis van zaken, met name over het Bestemmingsplan Beijum, wegwijzers en wijkcoördinatie.

Kijk tevens naar de Innersdijkslocatie. Komt Innersdijk terug? Za ja, wanneer? In verkleinde vorm? Is er ruimte over als Nieuw Innersdijk herrijst?
De komst van dat Voorzieningengebouw is zeker. Patrimonium gaat dit gebouw bij de Bentismaheerd verhuren. Op de begane grond komen voorzieningen, waaronder één groot buurtcentrum.

Kees Huizenga zei

Ik begrijp Ard niet. Die kinderspeelplaats bij het Trefpunt en de Boerderijum is toch bedacht door de Sociale Longers? Als "schets".


Ik weet niet of het Bestemmingsplan Beijum toestaat om bruggen over die tussensloot (tussen Boerderijum en Trefpunt) aan te brengen.
Als er gaten moeten worden geboord van meer dan een halve meter. Navraag bij de afdeling Ruimtelijke Plannen van de gemeente Groningen is noodzakelijk. Ruud van Erp van de SDC Oost kan dit uiteraard ook doen. Het gaat om beleidscoördinatie en beleidsafstemming.

Ria zei

Ik moet zeggen dat ik, bij het initiatief van de Sociale Long ook gelijk dacht aan de Boerderijum. Een gelegenheid die mede bestaat door eerdere sociale bewoner, die deze plek graag gerealiseerd zagen. Voor de brand van het Natuurmuseumpje was hier namelijk ook een sociale ontmoetingsplek met (kleine) speeltuin, waar dagelijks jonge ouders zaten.

Jammer dat de Innersdijklocatie is voorgedragen als 'lelijkste plek van Nederland' terwijl de natuur hier redelijk ongestoord z'n gang kan gaan. Fijn juist :-)

Anoniem zei

Er zijn ruim 10 jaar geleden duizenden handtekeningen verzameld om een ontmoetingsplek voor Beijumers in Boerderijum te krijgen. Die is er! Met speeltuin!

Anoniem zei

Er is helemaal geen noodzaak meer aan meer speeltuinen of ontmoetingsplekken. Beijum is RIJK aan deze zaken, maar de bestaande worden veel te weinig gebruikt. Hoe vaak ik niet langs fraai aangelegde kinderspeelplaatsjes loop waar geen barst te doen is. Maandenlang zie je er geen kind spelen. Of mooie sportveldjes, mét doelen, waar nooit een bal getrapt word. En we hebben toch allerlei buurthuizen en trefpunten. Ik vind dit dus een prima plan; Boederijum is prima geschikt als speel- en ontmoetingsplaats!! Gebruik het!! Er is niks nieuws nodig.

Wat betreft het Innersdijk terrein... hoe durven ze dat lelijk te noemen?? Ik vind het een prachtig stukje en vind het doodzonde dat het terrein verboden is om te betreden. Ik zou er dolgraag rondlopen met de hond. Zeker na veel regens, zoals nu, ligt het er mooi bij met zijn ''waterpartij'' en overal veld, met een enkele boom die trots in die weide staat.

Jammer dat het niet bij het huidige park word getrokken! Enkele wandelpaadjes (of liever, láát het ruig) en je hebt een oase van rust naast de voorzieningen... Maar ik ben bang dat ik één van de weinigen ben die er zo over denkt.