dinsdag 5 april 2016

WORDT GROTE SPEELPLAATS GROENE LONG CONCREET?


De lange april-avonden zorgen tegen acht uur 'avonds voor mooie gekleurde luchten. Zie foto. We zien het voetbalveld dat langs de Jaltadaheerd loopt. Wat een rust....
Een keer per jaar is het hier druk en is het een ontmoetingsplek voor Beijumers, zo ook over drie weken weer als Koningsdag wordt gevierd. Vrijmarkt. Maar het kan er toch veel vaker druk en gezellig zijn? Het kan een plek worden om te ontmoeten en te verbinden.

Het plan Buitenfitness Beijum lijkt in de wachtstand te staan. En ook rond de Sociale Long is het al maanden rustig op dit gebied. Terwijl deze Beijumse beweging toch is ontstaan vanuit een droom van enkele vrouwen in de wijk om een grote centrale speeltuin in het Groene Hart/Long van Beijum te bewerkstelligen. Op Facebook heeft Sociale Long inmiddels ruim 700 aanhangers.

Komt er eindelijk schot in de zaak? Gaat de droom werkelijkheid worden? Op Twitter staat vanochtend:

Op de Facebookpagina van Sociale Long staat: Whoohoo! Hoe leuk is dat?! Komende donderdag 7-4 hebben wij, van de Sociale Long, een gesprek met wijkwethouder Mathias Gijsbertsen. Hij wil ons graag ontmoeten en meer horen over onze droom: het creëren van meer verbinding / ontmoeting in de wijk.
2 uur geleden
De droom waar de Sociale Long bijna een jaar geleden mee is begonnen is het creëren van een centrale speelplek / ontmoetingsplek waar wij, Beijumers, elkaar kunnen ontmoeten en lekker kunnen genieten van elkaar, spelende kinderen, een kopje koffie, een potje dammen, lekker eten, enzovoorts. Gewoon een toffe plek in de wijk waar verbinding gelegd kan worden.
Wijkwethouder Gijsbertsen vertelde vorig jaar aan een initiatiefnemer van Buitenfitness Beijum dat hij niks zag in het plan om Buitenfitness in De Long van Beijum te realiseren. Argumenten voor de weigering zijn voor zover bekend niet aangedragen.
Lag dit aan Buitenfitness, of was er weerstand om een hoekje in het natuurpark van Beijum hiervoor op te offeren? Mocht dat laatste het geval zijn, dan zal de wijkwethouder bij moeten draaien als hij de plannen voor een grote centrale speelplek wél honoreert. 

Het Groene Hart, de Sociale Long van Beijum is van en voor iedereen. Stel dat 90% der Beijumers voor een grote speelplek is, dan kun je moeilijk je oren alleen laten hangen naar de 10 % die geen levendigheid en reuring in het natuurpark wil.
Bedenk dat driekwart (!) van de Beijumers graag Buitenfitness wil, zie nog eens dit bericht. Nu wil een grote groep mensen ook nog eens een speelplek. Iets waar een klein groepje tegenstanders zich bij neer moeten leggen, we leven immers in een wijkdemocratie.

In bovenstaandeTwitterbericht staat dat het initiatief voor een speelplek geconcretiseerd wordt. De Beijumblogger houdt ook van dromen, maar hij verliest de (soms weerbarstige) realiteit niet uit het oog. Eerst zien, dan geloven.
Het enige concrete tot nu toe in het proces om tot een centrale grote speelplek midden in de wijk te komen, is dat er overmorgen, 7 april, een gesprek met wijkwethouder Mattias Gijsbertsen is georganiseerd.

10 opmerkingen:

Han zei

Samen met jou ben ik erg benieuwd wat dat gesprek op gaat leveren. BF ligt wat mij betreft zo dicht bij het idee van een speelplek, dat we misschien wel wat meer hoop mogen gaan koesteren dat óók bf er van komt, én een speel/ontmoetingsplek. Hoe wendbaar gaat de wethouder zich tonen? En geven de tegenstanders toe dat de tijden veranderd zijn, en dat er wellicht toch geluisterd mag worden naar wat een groot deel van de Beijumers wil?

Anoniem zei

Bf was dat echt de wens van zoveel Beijummmers? Alleen een flut enquête (die niet voldeed aan de meest basale eisen voor enquêtes) lijkt dit te ondersteunen. En ten koste van wat in de wijk gaat dat? Een BF is een extreem dure grap, dit in tegenstelling tot een normale speelplek. Is er minder geld beschikbaar voor wijkonderhoud en voor sociale activiteiten in de wijk als het grootste deel van het gemeente budget voor Beijum naar een toch tamelijk elitaire ( = bestemd voor een kleine groep) voorziening als een BF gaat?

Kees Huizenga zei

Een initiatief is pas "geconcretiseerd" als hierover een besluit is genomen (een besluit van het college van B&W of de gemeenteraad). Uit bovenstaande citaten trek ik de conclusie dat de stadsdeelwethouder nader geïnformeerd wil worden. Mogelijk op voorspraak van stadsdeelcoördinator Ruud van Erp.

Planontwikkeling of beleidsontwikkeling gaat vooraf aan besluitvorming. Heel belangrijk zijn de financiën. Heeft de Sociale Long Beijum een begroting ingediend voor één grote kinderspeelplaats in de Groene Long of het Groene Hart? Zo ja, dan graag publicatie hiervan.

Praten over een mooie droom voor de wijk is uitstekend. Betrek er dan wel Buitenfitness Beijum (BB) bij, omdat Buitenfitness Beijum dit onderwerp heeft gedelegeerd aan de Sociale Long Beijum. Ik verwijs naar dit bericht van BB van vorig jaar september:

http://buitenfitnessbeijum.nl/updates-en-relatie-sociale-long-2/

Citaat:

“Na afloop van het waardevolle gesprek hebben we de gezamenlijke intentie uitgesproken om zowel de initiatieven van de Sociale Long als van Buitenfitness Beijum in de nabije toekomst op elkaar te laten aansluiten. Wellicht kunnen we vanuit beider insteek uiteindelijk een gezamenlijk resultaat creëren.

De werkgroep Buitenfitness Beijum is ook in de toekomst bereid om expertise te blijven delen. Zij laat de voortrekkersrol van het wijkverbindend initiatief - als vervolg op het Buitenfitnessplan - echter graag bij de expertise van de mensen van de “Sociale Long”, en
wenst hen daarbij veel succes en vooral ook plezier! Ik ben, ook als wijkbewoner, graag bereid om met hen in dat plezier te delen.”


De heer Theo Smit is actief betrokken bij de Sociale Long Beijum en de BOB. Theo Smit zit in (1) de werkgroep Groen en Grijs van de BOB, (2) de werkgroep Groene Long en (3) de Klankbordgroep Nieuwbouw Innersdijk. Theo Smit is tevens secretaris van de Stichting Buurtcentra in Beijum. Deze man is een enorm grote tegenstander van Buitenfitness Beijum in de Groene Long. Kan deze man op andere gedachten gebracht worden? Kan deze man in zijn eentje Buitenfitness Beijum blokkeren? Heeft hij hierbij de actieve steun van de BOB? De BOB als blokkeerder en domper van wijkinitiatieven?

Het gaat om "de aansluiting" van die grote kinderspeelplaats op Buitenfitness Beijum (en omgekeerd), zoals door de SLB op 11 september 2015 is beloofd. Het is niet of-of, maar en-en. Waarvan akte!

Kees Huizenga zei

Die zgn. "flutenquête" van Buitenfitness Beijum is door het Bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen als statistisch relevant gekenschetst. Beijumnieuws heeft hier in het verleden over bericht.

Wie is de schrijver van deze boosaardige en onzinnige reactie? Misschien John Veldman, oud-voorzitter van de BOB?

Kees Huizenga zei

Zie in dit verband:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2013/11/enquete-werkgroep-buitenfitness-deugde.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/04/ja-wij-steunen-buitenfitness-beijum.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/11/laat-de-oude-rotten-een-flinke-pas.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/08/kees-huizenga-over-sociale-long-beijum.html

Anoniem zei

@Huizenga, het verhaal gaat dat de BOB mee wil liften met het suc6 van de Sociale Long. Weet u daar meer van?

Kees Huizenga zei

Ja, daar weet ik meer van. Ik verwijs naar de website van de BOB.

Zie vooral het mistige rapport van de bezinningscommissie van de BOB, waarvan twee leden zomaar lid zijn geworden. Buiten de AV van 9 november 2015 om.* In dit rapport wordt een paar keren verwezen naar de Sociale Long.

*Derhalve niet democratisch.

Zie verder de stukken voor de jaarvergadering van de BOB van 30 maart 2016.

Elke veertien dagen is er het reguliere Kleihornberaad van de Sociale Long met de BOB, waarbij ook Ruud van Erp van de SDC Oost en mevrouw Fatos Remkes van WIJ Beijum aanwezig zijn. Theo Smit is eveneens vaak van de partij. Er wordt geprobeerd om een fusie tot stand te brengen.

Dit is zeer bijzonder en pikant, omdat de Sociale Long in het recente verleden propageerde "a-politiek" te zijn. Ik hoop dat de Sociale Long zich niet laat inpakken en dat deze club blijft bij haar oorspronkelijke HOOFDDOELSTELLING. "Schoenmaker houd je bij jouw leest!" Ga niet de hele wijk op je nek nemen! Wel samenwerken op onderdelen, maar verder de eigen agenda uitvoeren.

Straks moet de gemeente Groningen een geïntegreerde club subsidiëren, die Ruud van Erp mede tot stand heeft gebracht. Met andere woorden: "De slager gaat zijn eigen vlees keuren!" Uit oogpunt van de machtenscheiding op wijkniveau is deze manier van werken feitelijk en formeel onaanvaardbaar. De subsidiegever moet waarlijk onafhankelijk zijn. Niet bevooroordeeld. Toch? Ik verwijs in dit verband naar de Gedragscode voor Ambtenaren in de gemeente Groningen. Zie ook de Gedragscode Integriteit.

Anoniem zei

Kan de super speelplek en ontmoetingsplaats niet op de plek van het oude Innersdijk gemaakt worden. Nu de nieuwbouw van het verpleeghuis aanzienlijk kleiner uitpakt, het nieuwe gezamenlijke buurthuis Beijum ook maar beperkte ruimte inneemt, met woonappartementen erboven (van Patrimonium) is hier veel plaats over.
Zo kan op het oude Innersdijkterrein meer levendigheid en gezamenlijkheid, positiviteit gecreeerd worden, op een steenworp afstand van het middenpunt van de wijk (alleen de Bentismaheerd ligt ertussen). En bovenal wordt de Groene Long gespaard, en wordt de deur niet wagenwijd opengezet voor meer fors geldopbrengende bouwactiviteiten die de hele Groene Long op den duur vol laat bouwen met (flat)gebouwen en ander grijs en rood spul. Het groene speelveld naast de Onnemaheerd ligt overigens in Beijum West; de gemeentelijke aandacht ligt voor probleemoplossing toch vooral op Beijum Oost?

Kees Huizenga zei

@ Anoniem: dit voorstel is vorig jaar, op 12 januari 2015, naar voren gebracht door een bewoonster van de Boelemaheerd. Tijdens een PvdA-wijkbijeenkomst in De Kleihorn.

Dit voorstel viel in zeer goede aarde; ook bij de afgevaardigden van de PvdA-raadsfractie.

Ik ondersteunde ter vergadering dit uitstekende voorstel. Het gevolg is wel dat Buitenfitness Beijum moet vergaderen met de eigenaar van het Innersdijkterrein. Dit is de Zorggroep Groningen. De gemeente is eigenaar van de Groene Long (dus niet de leden van de werkgroep Groene Long, die zich wel als zodanig gedragen).

Voor de goede orde: ik ben geen lid van de PvdA.

Anoniem zei

Verpleeghuis had ook een jeux de boulesbaan (betaald door wijkteam van het lokaal akkoord wonen) voor alle Beijumers. Ook was er een dierenweidje en een vrijwilligersclubje. En wat buitenspeeltuindingetjes op het groen voor kinderen.
Prima om idee opnieuw te pitchen die superspeeltuin en ontmoetingsplek op het Innersdijkterrein Bentismaheerd. De braakligging heeft inmiddels lang genoeg geduurd zegt mijn boeren-verstand.