maandag 18 april 2016

SCHOTSE HOOGLANDERS GRAZEN LANGS ZUIDRAND BEIJUM

De Hooglanders in een nog nat Kardinge. Op de achtergrond ligt de Wibenaheerd

Klik groter, nieuwsgierige vogels op bezoek 
Het heeft even geduurd, maar vanaf vandaag lopen de in september vorig jaar geplande Schotse Hooglanders daadwerkelijk langs de zuidrand van Beijum.

Zie foto's vandaag tegen het middaguur gemaakt. De blogger telt vijf exemplaren, maar het kan zijn dat er nog ergens een rondloopt. De koeien komen blijkbaar niet alleen om te lopen en te grazen, op de bovenste en linker afbeelding zien ook een luieren en liggen.

In het gebied liepen de afgelopen weken en maanden regelmatig Beijumers hun hond uit te laten. Die zullen vanaf vandaag in het gebied waar de Hooglanders verblijven toch echt aangelijnd moeten worden.

De koeien zijn niet zozeer voor de sfeer alleen langs de rand van de wijk (Frouke- en Wibenaheerd) losgelaten, het is de bedoeling dat ze ook een beetje als veredelde grasmaaiers aan de bak gaan.

Natuurmonumenten streeft naar graslanden vol met bloemen in Kardinge. Veel insecten en vlinders komen hierop af, die op hun beurt weer allerlei soorten vogels trekken. Om dit te bereiken worden onder andere Schotse Hooglanders ingezet, die het gras kort houden en de bloemen zo een kans geven. Natuurmonumenten

2 opmerkingen:

Ria zei

Beste blogger

het zijn geen Schotse Hooglanders meer. Volgens mij zijn het Blaarkoppen, een oud Groninger koeienras. :-)

Unknown zei

Klopt, dit zijn geen Schotse Hooglanders. Die lopen er al een paar jaar niet meer...;)