zondag 17 april 2016

EN THE WINNER IS...LOUIS STILLER (winnaar persprijs Groningen)

Louis Stiller met z'n moeder

"Hij is geboren aan het Winschoterdiep in de stad." De moeder van de kersverse winnaar van de Groninger Persprijs, Louis Stiller, glom van trots. En terecht, wat de Beijumblogger betreft. Wat heeft haar zoon Louis Stiller een indrukwekkend stuk geschreven over hoe een en ander uitpakt wat betreft de aardbevingsproblematiek in zijn woonplaats Warffum. 

Zie het stel boven.
Vanmiddag werd de persprijs uitgereikt tijdens de talkshow Stand van Stad in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Wat een gezellige, humoristische en ontspannen sfeertje hing er in de voormalige bioscoop. Het schijnt dat journalisten het vak journalistiek ook kunnen relativeren en met een knipoog kunnen bekijken. Het vertoonde filmpje over Beijumnieuws werd gewaardeerd en goed ontvangen. Tenminste, de slager moet niet teveel zijn eigen ijdele vlees gaan keuren, maar de reacties vanuit de zaal deden hem tot deze bevinding komen. Later meer hier over. Zie ook hier.

Twee genomineerden voor de persprijs hadden geen luchtige onderwerp geschreven. Dagblad van het Noorden-journaliste Rosa Timmer stak in de krant haar nek uit over een vernederende seksuele voorval dat leidde tot columns over de Kruisgrijper. Ze agendeerde met haar gewaagde stukken de onmacht die vrouwen ervaren, en de hemeltergende drempels waar ze overheen moeten stappen, nadat ze ongewenst seksueel zijn lastig gevallen.

Louis Stiller verwoordde de woede, de angst en de onzekerheid in zijn onheilspellende Hoe Warffum wakker werd geschud. Lees hier. Hoe de aardbevingen gewone mensen in aardbevingsgebied Warffum beroeren.
Het onderwerp van kandidaat nummer drie, Saskia Jeulink, was wél lucht en humoristisch. Ze schreef een symfonie voor de Veenkoloniën. Zie voor achtergrondinformatie op http://www.groningerpersprijs.nl/

Het was een feest om bij aanwezig te zijn. En om mensen te leren kennen. Wat een vreugde om in een stad als Groningen te wonen waar de persvrijheid (nog) gegarandeerd is, en waar de talshow-host de winnaar gewoon op de bek kan kussen! Zie afbeelding rechts.
(Wellicht volgt later een interview met de winnaar)

2 opmerkingen:

Han zei

Fantastisch voor Louis: hij verdient het!!

Anoniem zei

Rosaaah? Louis!!!!!!Congratulation! Men!!!