woensdag 13 april 2016

KRUIDENTIPS VAN SASKIA NIEBOER


 De lente is in alle hevigheid losgebarsten, en wat veel mensen als onkruid ervaren wat langs de slootkant en de fietspaden staat, is voor kruidenvrouwtje Saskia Nieboer waardevol en meestal ook geneeskrachtig.

De Beijumse kruidenexpert gaat bijdragen leveren voor de nieuwe wijkkrant De Beijumer, maar nu alvast een voorproefje.
Daslook

Daslook is een echt noordelijk kruid, dat juist in ons klimaat goed gedijt. Een paar jaar geleden werd het beschermde plantje in de Groene Long gezet en inmiddels groeit het her en der in de schaduw…
Het opvallend lichtgroene blad lijkt aanvankelijk op het blad van de tulp en het lelietje van dalen. Voor de oogst doet u de geurtest; het kruid moet als u het tussen uw vingers fijnwrijft sterk naar knoflook geuren.
Daslook kunt u niet drogen en het kruid is ook niet geschikt voor in de thee. Als u het vers eet, krijgt u de meeste vitaminen en mineralen binnen. Meng daslook bij voorbeeld in smalle reepjes door de soep of maak er kruidenkwark mee; zeer geschikt voor een milde reiniging in de lente, speciaal bij eczeem en taai slijm in de longen. Bovendien bevat het kruid veel vitamine C.


Sleedoorn
Kruidenkwark met wilde kruiden: Neem 100 gram kwark, liefst biologisch. Pluk nu een aantal wilde kruiden; paardenbloemblad, zevenblad, eventueel brandnetel (even blancheren), veldkers, hondsdraf en daslook natuurlijk en snijd de kruiden zeer fijn. Meng ze vervolgens met de kwark en voeg naar smaak een scheut olijfolie of lijnzaadolie toe. Goed roeren en serveren met in de schil gekookte aardappels. Heerlijk! Ook leuk op een cracker als u gasten hebt én gezond.
Mocht u de daslook nergens kunnen vinden, dan kunt u ook bieslook gebruiken.
Eet smakelijk!

Klein Hoefblad
De sleedoorn begint te bloeien en dat is ene prachtig gezicht, want de bloemetjes bloeien rechtstreeks op de takken zonder dat het groen te zien is. Proeft u er eens eentje en u zult verbaasd staan over de bijzondere smaak: een beetje bitter maar ook duidelijk marsepein-achtig. De bloempjes worden gebruikt om de darmen te kalmeren en voor mensen die kouwelijk zijn en wel wat stevigheid kunnen gebruiken. U kunt ze vers eten of drogen en thee van zetten.

Klein hoefblad: Nadat enkele jaren geleden flink met bulldozers is gewerkt in het middenstuk van de Groene Long is daar nu het klein hoefblad opgedoken, een plantje dat liefst groeit op grond die verstoord is. Her en der zijn toefjes te vinden van dit kleine zonnetje. Een bekende toepassing uit de oudheid is het branden van het gedroogde blad bij benauwdheid en astma. Doe een waxinelichtje in een glas en steek het aan. Hang er vervolgens een roestvrijstalen zeefje in en doe hierin een paar gedroogde blaadjes. Weldra zal de rook opstijgen. De salpeterzure zouten uit die rook geven ontspanning in de longen. Zeg maar een pufje uit de oudheid

Meer leren over kruiden? Bij kruidenstudiecentrum de Groene Zon kunt u allerlei cursussen en workshops volgen, gewoon in uw eigen wijk!

1 opmerking:

An zei

Echt leuk, zo'n stukje informatie over Beijumse kruiden. Dit mag van mij wel een vaste rubriek worden!