donderdag 14 april 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (14)

Goed te zien wat bestaand stuk muur was en wat nieuw is gemaakt (gerepareerd)
"Ik zat te trillen op de bank, alles trilde en rammelde. De volgende dag ben ik met m'n zoon om het huis gelopen en zagen we een dikke scheur in de buitenmuur."

Beijumers die verhalen over de aardbeving op 30 september 2014 hebben allemaal hun eigen verhaal. Vaak hebben ze  het over een beeld (en geluid) van een vrachtwagen die ergens tegenaan denderde. De Beijumse die midden in de Holmsterheerd woont, en waar ondergetekende eergisteren op bezoek was, herinnert zich dat de tv en de lampen in haar woonkamer niet op hun plaats bleven.

Ze maakte melding van de scheur en in het voorjaar van 2015 werd een schaderapport opgesteld. "De herstelwerkzaamheden kostten ruim 2600 euro, ik moet zeggen dat alles naar tevredenheid is gerepareerd."

Van Sargasso.nl...Beijum heeft ook klappen gehad...
En heb je waardevermeerdering geclaimd? "Ja, en de 4000 euro is ook toegekend. Ik twijfel nog of ik er nieuwe kozijnen en glaswerk voor aan ga schaffen of toch maart zonnecollectoren. Ik moet nog even uitrekenen wat het voordeligst voor me is en wat ik eventueel moet bijbetalen."

De Beijumse heeft een geluk bij een ongeluk. Ze krijgt de 4000 euro en ze kan kiezen waaraan ze dat bedrag gaat besteden.
Veel Beijumers met gaswinningsschade hebben die keuze niet, de claim is ingediend maar het blijft maar afwachten of het geld wordt uitgekeerd of niet.

Los van al of geen geld krijgen, het gevoel van onveiligheid in stad en provincie staat onder druk:
Op 21 januari is een rapport verschenen met als belangrijkste conclusie dat de leefbaarheid in het aardbevingsgebied in Groningen zwaar onder druk staat. Bijna een op de drie bewoners van Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum voelt zich onveilig. Ook zijn er veel psychische problemen en de huizenmarkt functioneert niet meer.  Lees hier.
Ook uw verhaal in deze serie doen? Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Jan Fré Boven zei

Johan, de herstelde schade: wat was dat hier? Zo te zien het metselwerk boven het raam naast de voordeur.

De schriftelijke bevestiging van de 4000 euro. Die heeft mevrouw? Het geld is overgemaakt?

Ik zou het persoonlijk niet eerder geloven dan dat het geld bijgeschreven zou zijn op de bankrekening.