zaterdag 16 april 2016

BOA-BEKEURINGEN RICHTING HONDENBEZITTERS 2011/2013 WAREN ONTERECHT


Het is het laatste jaar rustig op BOA-gebied en het uitdelen van bekeuringen aan hondenbezitters die hun viervoeter onaangelijnd uitlaten. Naar verluidt waait er een nieuwe wind binnen de organisatie, dit na jarenlange berichten over belaagde hondenbezitters die zich ruw en onbeschoft bejegend hebben gevoeld door het optreden van de BOA's. Dat bovenop de bekeuring die ze kregen omdat hun hond losliep. Wat blijkt nu? Sommige bekeuringen zijn onterecht uitgedeeld.
Op patrouille in de wijk...

In 2014 berichtte Beijumnieuws over twee kwetsbare jongeren uit Beijum die zich onbeschoft behandeld hebben gevoeld en een bekeuring aan de broek kregen omdat hun hond even losliet. Een licht verstandelijke jongeman voelde zich zo geïntimideerd door BOA's, dat hij een klap uitdeelde. Lees zijn verhaal en die van een jonge Beijumse nog eens hier.
Een wat oudere Beijumer sloeg later in hetzelfde jaar een BOA omdat hij zich onbeschoft en vastgezet had gevoeld, lees hier.

Beijumers vertelden de blogger verhalen over honden die een paar meter van de eigen voortuin naar de auto liepen en een bon kregen.Of dat er een BOA-wagen ergens in een soort van hinderlaag in de wijk stond opgesteld.

Deze praktijken worden zoals vermeld niet meer toegepast. Tenzij lezers andere ervaringen hebben...Beijumnieuws"ziggo.nl

Onderstaande werd gemaild, waarschijnlijk afkomstig van de site van HondvriendelijkGroningen.

HONDENBEZITTER IN HOGER BEROEP IN GELIJK GESTELD
- honderden bekeuringen voor het niet aanlijnen van honden onterecht -

Archieffoto, Boa´s aan het werk te Beijum
Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft een hondenbezitter die in hoger beroep is gegaan tegen zijn bekeuring in het gelijk gesteld. De bekeuring is onterecht omdat de gemeente in haar eigen beleidsplan had opgenomen dat de hond bekeurd moet worden als er sprake is van een klacht. Dat was in dit geval niet aan de orde.
Dat betekent dat in de periode mei/juni 2011 tot 26 september 2013 (daarna heeft de gemeente deze beleidsregel uit het beleidsplan aangepast) bijna 1000 bekeuringen onterecht zijn uitgedeeld. Veel van deze mensen hebben de boete van 70/ 90 euro of 130/140 gewoon betaald. Ten onrechte!
Wil je meer weten over de uitspraak en de achtergronden lees dan de NIEUWSBRIEF van VHG die vandaag bij de leden van VHG in de mailbox ‘valt’. (nog geen lid? stuur even een mail naar hondvriendelijkgroningen@gmail.com)
Er is inmiddels in deze zaak helaas wel cassatie aangevraagd door het Openbaar Ministerie is bij de Hoge Raad. Wat precies de reden voor de cassatie is, weten wij nog niet. Maar het feit is wel dat 3 rechters op dit moment vinden dat hondenbezitters ten onrechte zijn bekeurd.
HOE NU VERDER?
De Vereniging Hondvriendelijk Groningen is van mening dat, indien de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof bevestigt, er een manier gevonden moet worden om de hondenbezitters te compenseren voor de ten onrechte betaalde boetes. Helaas zullen we moeten wachten op de uitspraak in cassatie.
VHG stuurt wel gelijktijdig met dit bericht een brief naar de Gemeenteraad en naar het College van B&W.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed zo! Ik vond het ook al een hele rara nare toestand met die boa's. Mensen lastig te vallen. Er werd nl. niets door opgelost. Alleen problemen gecreëerd door de gemeente.