vrijdag 14 februari 2014

PINNEN WORDT ONVEILIGER IN BEIJUM

De wijk Beijum met ruim 13.000 inwoners is voor het pinnen van geld vanaf 1 mei afhankelijk van maar één pinautomaat. En die staat ook nog eens op een plek waar je 's avonds of 's nachts liever niet je flappen uit de muur trekt. De meest veilige plek om te pinnen, zie foto links, in het winkelcentrum, verdwijnt per 1 mei aanstaande.

Zie bovenstaande foto. De pinautomaat die als enige blijft staat in de doorgang vanaf de bushalte op West, tussen de Lidl en Winkelcentrum Beijum, naar Winkelplein West.
Een lezer mailde een paar dagen geleden:
Ik zag vanmorgen dat de Rabobank geldautomaat in de hal bij de AH wordt opgeheven per mei a.s., alweer die klote Rabobank aan de gang dus, geef maar even door en de ING-automaat was al gevandaliseerd, dan blijft er geloof ik nog één automaat over (of zijn die automaten bij de videotheek er nog wél?)
Het klopt wat de lezer beschrijft. De pinautomaat op Oost verdween afgelopen december. En op 15 september 2013 werd er Plein West een exemplaar door een plofkraak vernield (en kwam niet terug).

Internetcourant Lijn6.com heeft hier een poll over dit voor een wijk als Beijum magere pin-aanbod gepubliceerd. Ook hier wordt over een bewonersaantal van 13.000 gerept, net als in de eerste zin van dit blogbericht. In feite kloppen deze aantallen niet, veel bewoners uit De Hunze (geen pinautomaat) doen in Beijum boodschappen. En pinnen er...

De ouderen van Beijum, zij die slecht ter been zijn, kunnen vanaf 1 mei niet meer veilig binnen pinnen, ze moeten het doen met een flappentapper in een tijdens de avonduren verlaten steeg.

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg jammer dat de pinautomaat van de Rabobank verdwijnt, was voor mij altijd een voor het gevoel veilige manier van pinnen. Nu maar extra pinnen dan bij de winkel. In die steeg daar tussen de Primera en Lidl voelt voor mij niet prettig.

Anoniem zei

Schandálig is dit!!!
Vanaf 1 mei pinnen veel mensen extra bij het afrekenen aan kassa's, hopelijk.
Alleen weten veel mensen niet welke ah's en lidl's en blokker's en hoogenberg's en zeemannen en da's en primera's dit doen.
misschien weten mensen het die dit bericht lezen en willen het hier noemen?

bvd, Therèse

Anoniem zei

Slaat nergens op ditto. Corrupte Rabotuig!!!!!!!!!!!

Elssylvia zei

De ING komt terug met een pinautomaat.

Anoniem zei

Twee automaten op nagenoeg dezelfde plek heeft ook geen zin. Graag weer een in oost erbij

anirnith zei

ik vind het schandalig, als je wilt pinnen en je woont toevallig in Oost moet je al naar het andere winkelcentrum om dat te gaan doen! en nu gaan we binnen een een jaar van 4 apparaten terug naar 1 die ook nog eens op een plek is waar je savonds echt niet in je eentje wilt staan om je geld uit de muur te kunnen halen...

Anoniem zei

het is sowieso al niet verstandig s'avonds te pinnen maar ik vraag me af kan er niet gepint worden bij het postagentschap in de primera m,n vriend zegt van wel maar ik betwijfel het
als ing al terugkomt dan zouden ze dat op oost moeten doen het is belachelijk dat mensen nu helemaal naar de andere kant van de wijk moeten om te pinnen zeer slechte zaak

Anoniem zei

Dit is bijna net zo schandalig als toen een paar jaar geleden verschillende brievenbussen verwijderd werden!!

Ja, ik zeg bijna omdat ik DIT het toppunt van schandaligheid vind!

Een te posten brief oid kan men meegeven aan een buur, een pinpas geeft een verstandig denkend mens niet uit handen!

gr. Therèse

Kees Huizenga zei

1. Ik heb zojuist gebeld met Primera Beijum. Mij werd medegedeeld dat men aldaar niet kan pinnen. Het is wel overwogen, maar dan moet er 25% meer vloeroppervlakte komen.

2. Wat betreft het geldpinnen bij de ING-Bank in Beijum-West: deze muur is aldaar vanwege de ramkraak te zwak. Deze muur moet fors verstevigd worden. Ik weet niet zeker of binnenkort een pinautomaat terugkomt. Het zal nog wel enige tijd duren.

3. De pinautomaat van de SNS-Bank wordt 's avonds tot circa 20:15 uur verlicht door de winkel van Lidl. Na dit tijdstip is pinnen tijdens de herfst en de winter erg gevaarlijk. Ik vind het uitermate dom en onzorgvuldig dat de gemeente direct naast Primera Hopster en Lidl geen lantaarnpaal heeft geplaatst (na de nieuwbouw van Lidl). Het gaat om de publieke veiligheid van het achterplein van het Winkelcentrum Beijum. Op gemeentegrond! Dit lijkt me een zaak van de ondernemersvereniging van Beijum-West. Of van het heerdcomité Huis & Heerd. Stadsbeheer Noorddijk dient snel in te grijpen! Vooral voor de ouderen onder ons. Welke politieke partij komt in actie? Kijk en huiver!!!

Anoniem zei

Was ik net in het winkelcentrum, vergeet ik bij primera naar binnen te lopen om te vragen of er daar gepint kan worden, ggrr.

IEMAND??

gr. Therèse

Anoniem zei

ik denk dat er in winkels niet gepint kan worden omdat tegenwoordig alles al gepint wordt in winkels en er dus weinig geld in de kas zit en winkels. maar de sns is zeker geen suc6 om te pinnen

Anoniem zei

Bij het schrijven van bericht 14.58 uur is bericht van 14.19 uur totaal niet opgemerkt.
dank Kees voor je bericht van 14.19 uur.

Lijkt me idd. zaak van de gemeente, en wel rapido!!
Kom op rooie rakkers van/in de gemeenteraad, laat ons burgers zien wat jullie waard zijn, oké?

gr. Therèse

Jacqueline zei

Waarom krijgen Johan Fehrmann en Lijnzes niet de 20.000 euro subsidie die Bob van de gemeente krijgt? Dit zet toch meer in werking dan dat mandelijkse bokkenblaadje?

Willem Pauwelussen zei

In Duitsland heb ik vaak gezien dat het pinnen plaatsvindt in een ruimte die je eerst nog met je pinpas moet openen. Dan zou een plofkraak al minder zin hebben want dan moeten er twee muren geramd worden. Is het misschien een idee om de nu nog lege ruimte naast de Lidl daarvoor in te richten?
Iets anders is dat er ooit een zogeheten 'convenant' is gesloten wat inhoudt dat er een soort wederzijdse informeringsplicht bestaat tussen gemeente en bewonersorganisaties. Het lijkt me dat dit inhoudt dat onder bewonersorganisaties die instellingen worden verstaan waar de gemeente een regelmatige uitwisseling van informatie mee heeft. Volgens mij moeten ze ook nog een juridische vorm hebben en bij de notaris als zodanig zijn ingeschreven.
Pas als aan die voorwaarden is voldaan kan er door de gemeente subsidie worden verstrekt. Ik denk dat de BOB daaraan voldoet en Beijumnieuws niet. Je kunt daar tegenin werpen dat de bureaucratie het dan (weer) wint van de rechtvaardigheid maar zo is dat nu eenmaal in dit land.
Het is trouwens niet onmogelijk om het te veranderen. Uit de archieven weet ik dat de WOO, de voorganger van de huidgfe WOU, zich te pletter heeft gevochten met de gemeente om de sichtingsvorm erkend te krijgen (omdat de vereniging niet-leden uitsluit) en dat uiteindelijk heeft binnengehaald. Maar vanzelf ging dat bepaald niet.

Anoniem zei

Kan iemand bovenstaand bericht nader toelichten, aub?
Ben zelf te weinig op de hoogte van het wel en wee van subsidie's ja of nee enz.

gr. Therèse

Anoniem zei

Ppfftt.
Weer een overlapping van een bericht.
Zal me wat inhouden wat betreft het zo snel reageren...;-).

gr. Therèse

Kees Huizenga zei

Voor de goede orde: bij Primera Hopster kan men uiteraard wel pinnen voor gekochte zaken.

Het agentschap van de ING-Bank heeft een eigen apparaat om mee te betalen.

Natuurlijk moet er in Beijum-Oost een mogelijkheid komen om te pinnen bij een pinautomaat. Een mooie opdracht voor de Huurdersvereniging Patrimonium Beijum. In goede samenwerking met Innersdijk en het maatschappelijk middenveld van Beijum-Oost, waaronder de MJD van Beijum, STIP Beijum, de woningcorporaties, ouderenbonden en het meldpunt WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Een bewonersorganisatie in de gemeente Groningen moet voldoen aan de Algemene Subsidie Verordening 2011 (ASV). De rechtsvorm kan een vereniging of stichting zijn. Typ deze verordening maar in op de website van de gemeente Groningen!

Zie: http://gemeente.groningen.nl/subsidie/algemene-subsidieverordening


Pikante noot

Indien Beijumnieuws een stichting wordt met als doelstelling om de algemene belangen van de wijk Beijum te behartigen, dan is een gemeentelijke subsidie wellicht mogelijk. Dan dient er wel een stichtingsbestuur met een activerend beleidsprogramma te komen. Hier kan minstens over nagedacht worden. Vooralsnog sta ik hier blanco tegenover.

Anoniem zei

Kees, kan een stichting ook uit 1 persoon bestaan?
Zover ik weet is dit het geval met de "klusbus".

gr. Therèse

ps: zou een hoop onderling geharrewar schelen misschien.

Kees Huizenga zei

De voorzitter van de BOB pikt graag een graantje mee van Beijumnieuws en Lijn6.com.

Het is juist dat in de BOB-krant van januari 2014, begin februari 2014 ontvangen, een artikel staat over de pinautomaten van de ING-Bank. Dat verhaal over de Rabobank heeft JV botweg van Beijumnieuws gekaapt. Zo gaat dat bij introverte en zieke organisatieculturen.

Hierbij mijn reactie van vanavond op de website van OOG TV:
http://www.oogtv.nl/2014/02/buurtbewoners-beijum-zetten-zich-in-voor-pinautomaten/

Deze kop van OOG TV is onjuist. "Buurtbewoners" is niet hetzelfde als het bestuur van de BOB plus locatiebeheerder Menno Fritsma van de OB Beijum. Dat spreekt vanzelf!

Citaat:

"Kees Huizenga zegt:

17 februari 2014 om 18:10

Ik betreur het ten zeerste dat John Veldman van de BOB aan de haal gaat met twee zeer recente berichten van de wijkmedia van Beijum, te weten Beijumnieuws en http://www.Lijn6.com. Het initiatief lag met name bij
Beijumnieuws.

Hoe heet dit gedrag? Juist, liftersgedrag of leentjebuur spelen. Het pronken met andermans veren, gegeven de berichten hierover op Lijn6.com en op Beijumnieuws.

Zie:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/02/pinnen-wordt-onveiliger-in-beijum.html

En:
http://www.lijn6.com/index.php/politiek-22/opinie-peilingen/2470-opiniepeiling-geen-geld-op-plein-oost

Zeer opmerkelijk.

Het zou zeer sportief zijn geweest als JV van de BOB had verwezen naar deze twee wijktiereliers van Beijum.

Heel jammer dat de ING-pinautomaat is verdwenen aan de Claremaheerd. Een goede locatie voor een ING-pinautomaat is het Gezondheidscentrum van Beijum.
Middenin de wijk. Langs de wijkring. De Openbare Bibliotheek van Beijum, het voorstel van de BOB, is te ver verwijderd van de wijkring.

Niet vergeten dient te worden dat met name in Beijum-West veel winkelende personen komen uit De Hunze/Van Starkenborgh, Ulgersmaborg en de Korrewegwijk. Zelfs uit Zuidwolde. De doelgroeppopulatie bedraagt minstens 20.000 tot 25.000 personen. Wellicht hebben de banken normen voor het plaatsen van pinautomaten. Nu de Rabobank per 1 mei 2014 uit het Winkelcentrum van Beijum verdwijnt, kan een andere bank op deze veilige en prachtige locatie bij Albert Heijn Meins terugkomen. Toch?

Bij de SNS-pinautomaat in Beijum-West dient betere lantaarnverlichting te komen. Met name voor de ouderen onder ons. Zie mijn reactie hierover op Beijumnieuws." Einde citaat.


Advies aan JV van de BOB: word niet boos op de boodschapper, maar communiceer correct en eerlijk!

Kees Huizenga zei

JV van de BOB schreef gisteravond (na de bestuursvergadering van de BOB) op de website van OOG TV:

“Uiteraard heeft de BOB deze zaak niet alleen gesignaleerd, maar heeft ze ook stappen ondernomen.”

Waarom zei JV van de BOB dit niet voor de camera van OOG TV? Ik doel op het "niet alleen signaleren". Waarom verwees hij niet naar Beijumnieuws en Lijn6.com? Waarom zo solistisch en krampachtig, John?

Het gaat over pinautomaten in Beijum. Niet over BOB-first (zonder draagkrachtige coalities in en met de wijk)!

Zie:

http://www.oogtv.nl/2014/02/buurtbewoners-beijum-zetten-zich-in-voor-pinautomaten/

Kees Huizenga zei

Hierbij drie verwijzingen naar bankpinautomaten in de buurt.

http://www.raamstraat1.nl/2014/01/30/burger-heeft-recht-op-pinautomaat-in-buurt/

http://www.limburger.nl/article/20140130/REGIONIEUWS01/140129023/1321#'Burger_heeft_recht_op_pinautomaat_in_buurt'

http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22254842/___Stop_afname_pinautomaten___.html

Volgens mij is het niet alleen noodzakelijk dat er binnen een straal van 5 kilometer een geldpinautomaat van een bankinstelling aanwezig is, maar ook hoeveel bankpinautomaten noodzakelijk zijn binnen een populatie van 10.000 tot 15.000 personen. Voor niet stedelijk gebied kan gewerkt worden met die straal van 5 kilometer. Voor dichtbevolkt en stedelijk gebied tevens de omvang van de bevolking in een wijk of stadsdeel. Een ruimtelijke norm is onvoldoende voor stedelijk gebied.

Hierbij de pinautomaten van de SNS-Bank in de buurt vanaf mijn postcode:

http://locator.locatienet.com/locations.asp


Gistermiddag heb ik gebeld met de klantenservice van de SNS-Bank over de gevaarlijke situatie in de steeg tussen Primera Hopster en Lidl. Ik verzocht om extra verlichting. Een extra lantaarnpaal. Het feit dat ik klant ben bij de SNS-Bank gaf mijn tip extra gewicht. Ook u kunt bellen met de SNS-Bank: 030 - 633 30 00.

Zojuist heb ik dezelfde tip doorgegeven aan de dienst Stadsbeheer van de gemeente Groningen (050 - 367 89 10). De heer Peter Homan van Stadsbeheer Noorddijk krijgt een e-mail van mij met verwijzing naar dit bericht op Beijumnieuws.

E-mailen kan naar:

loket.beheerenverkeer@groningen.nl of stadsbeheer@groningen.nl