dinsdag 20 januari 2015

UIT DE OUDE DOOS (231)


 "We dachten dat er vuurwerk werd afgestoken, maar het bleek dat leien dakpannen knapten door de extreme hitte. We konden niet te dicht bij gaan staan want door de vuurzee werden we gedwongen om achteruit te deinzen. We belden de brandweer, maar die was al gealarmeerd en onderweg. Mijn man had de tegenwoordigheid van geest om z'n camera te pakken om foto's te maken."
 Wat een schrik moet dat in de nacht van 20 op 21 mei 1992 zijn geweest. De Beijumse die bovenstaande vertelde woonde met man en kinderen vlak achter de in brand staande voorloper van het huidige Trefpunt, in de Jaltadaheerd. Tegen half vier in de ochtend zagen ze een grote vuurzee vlak bij hun huis.

Het was niet alleen schrik voor de omwonenden, heel Beijum had de volgende dag een kater. Want het jeugdactiviteitencentrum aan de Beijumerweg had een vaste waarde in de wijk. Scoutingclub de Voerman, peuterspeelzaal Kermit en de kantoren van stichting de Boerderij en Delta Jongerenwerk, allemaal verloren ze in de bewuste nacht hun onderkomen.

Zie de door de alerte Beijumer gemaakte foto's. Foto's links en rechts zijn aan de achterkant van het gebouw, vanaf Jaltadaheerd-zijde gemaakt.
Afbeelding onder, Nieuwsblad van het Noorden berichtte over brand waarvan de oorzaak nog steeds onbekend is (Er gaat wel een verhaal dat in het voorhuis tijdelijk krakers woonden en dat die iets brandbaars in een prullenmand zouden hebben laten slingeren).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Er wordt tegenwoordig wel eens geklaagd over aanrijtijden, maar in die dagen was het daar wel heel droevig mee gesteld... (zie tekst oude artikel)

Kees Huizenga zei

Hierbij de foto van Beijumerweg 17 uit 1972 (met dank aan de Groninger Archieven):

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2016/10/uit-de-oude-doos-301.html