zondag 1 september 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (158)

Bijna iedereen kent wel de citroenvlinder. Het is een mooie heldergele (mannetje) of bleek groengele (vrouwtje) vlinder. Maar tijdens de vlucht is het kleurverschil niet altijd even goed te zien.
De citroenvlinder (links) heeft aan de voorvleugel een puntige vleugelpunt; aan de achtervleugel bevindt zich halverwege de achterrand een duidelijk puntje. De onderkant van de vleugels is groenachtig van kleur.

Maar niet elke gele vlinder is een citroenvlinder. Toen ik de vlinder rechts zag vliegen wist ik direct dat het geen citroenvlinder was, de vlinder had langs de randen op de bovenkant van de vleugels een donkere band. Het moest wel een luzernevlinder zijn. Beide soorten zijn familie van elkaar, maar de luzernevlinder komt in ons land veel minder voor dan de citroenvlinder.

Er zijn oranje luzernevlinders en gele luzernevlinders. Om te weten welke soort het is moet je de bovenkant van de vleugels goed kunnen zien. Als je alleen de onderkant ziet, dan is de luzerne vlinder moeilijk op “kleur” te brengen. De vlinder werkt ook niet echt mee, meestal gaan ze zitten met de vleugels naar boven geklapt, waardoor je de karakteristieke bovenkant niet ziet. De onderzijde van de ondervleugel is geelgroen met een duidelijk omrande stip. Als vuistregel geldt dat bij de onderkant van de oranje luzernevlinder de voorvleugel iets donkerder is dan de achtervleugel, en bij de gele luzernevlinder andersom. Helaas is dit verschil op mijn foto niet te zien.

Waarschijnlijk is het een oranje luzernevlinder want die zijn er op het ogenblik relatief veel. De oranje luzernevlinders komen uit het Middellandse zee gebied. Daar kunnen ze op vorstvrije plekken de winter doorkomen en gaan zich dan in het vroege voorjaar noordwaarts uitbreiden. En dit jaar zat het mee. Tot ver in Spanje was het vochtig en koel, en de oranje luzernevlinders vonden sappige klaver- en luzernevelden. Ze plantten zich enorm goed voort, en de volgende generatie trok verder noordwaarts. En ook in Frankrijk groene landschappen. Toen de wind in juni naar het zuiden draaide en warme lucht naar ons blies, kwamen de eerste luzernevlinders bij ons aan. Die legden eitjes en die kwamen eind juli uit. Aangevuld met trekkers uit het zuiden vliegen ze nu overal in ons land. Ze gaan zich weer voortplanten en proberen nog een generatie te produceren, die dan in september en oktober nog vliegt. Tot de eerste nachtvorst een eind zal maken aan onze luzernevlinders.

(Bron: Vlinderstichting)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: