dinsdag 10 september 2013

HET GEZAG VAN EEN BOA

Enige tijd geleden bespiedde ondergetekende de spiedende Boa's die u op de foto ziet staan. De afkorting staat voor BijzondereOposporingsAmbtenaar.  Zo te zien, klik de foto groter, stonden ze bij een vuilniscontainer. Waren ze aan het onderzoeken of iemand illegaal een vuilniszak bij de container heeft neergekwakt? Iets anders? Geen idee. Over de personen, dame en heer, die u op de foto ziet, kan ondergetekende niet oordelen. Maar hoe kan het toch dat Boa's zo'n slechte naam hebben in Beijum en in de rest van de stad? 
Op FocusGroningen staat een verhaal over een door Boa's gehouden hondenrazzia. Als je het verhaal leest denk je: wat een irritante zeikerds zijn dat toch (er vanuit gaande dat het verhaal op waarheid berust).

In Beijum komen ondergetekende verhalen over Boa-acties ten gehore die de irritatiegraad over deze beroepsgroep alleen maar doen toenemen. Niet één verhaal over vriendelijkheid of behulpzaamheid van een Boa, mochten die er wel zijn: Beijumnieuws@online.nl.  Als Beijumers met hun hond in de auto op stap willen, dan kunnen ze hun viervoeter het beste in huis reeds aanlijnen; ook al bedraagt de afstand van de voordeur naar de auto maar drie meter, een naar overtredingen loerende Boa zal genadeloos toehappen als hij een kwispelend hondje naar de auto ziet lopen (over drie meter!). Boa's rijden regelmatig door de wijk op zoek naar loslopende honden, een Beijumer vertelde onlangs dat ze wel eens met een auto achter de bosjes in het Kardingerpark staan om vandaar uit loslopende honden met hun baasjes op heterdaad te kunnen betrappen.

Je hebt gezag en gezag. Bovenstaande acties doen denken aan de laatste avond van Noorderzon dit jaar. Een overijverige agent bekeurde die avond automobilisten die hun auto i.v.m. de drukte niet goed bij het Noorderplantsoen kwijt konden. Pure regelzucht en geen gevoel hebben voor omstandigheden.

Boa's staan relatief onderaan de 'gezagsladder.' Je ziet het wel vaker, net als bij beginnende jonge agentjes: het minderwaardigheidsgevoel moet gecompenseerd worden door extra uitbundig 'de gezagsdrager' uit te gaan hangen. Zeg maar, je voelt je een lulletje maar je wil graag voor vol aangezien wil worden.

Oudere agenten met écht gezag hebben dit gedrag vaak niet nodig. Ze kunnen met een knipoog en een vaderlijke opmerking een situatie klaren. Er hoeft niet gescoord te worden. Het is de paradox van gezag, zo gezaghebbend zijn dat je het niet nodig hebt om voor elk wissewasje je bonnenboekje te trekken.

Ondergetekende googelde nog even extra op Boa's. Boa'sboa-achtigen of reuzenslangen (Boidae) zijn een familie van slangen. Een andere naam is wurgslangen, maar ook soorten uit andere slangenfamilies wurgen de prooi, al zijn deze niet zo gespecialiseerd als de Boidae. http://nl.wikipedia.org/wiki/Boa's

(Op Politie.nl staat te lezen dat er veel verschillende soorten zijn: boswachters, jachtopzieners, brugwachten, tunnelwachters, parkeercontroleurs, etc.)

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Bah. wat een negatief stukje over mensen, die voor wijkbewoners aan het werk zijn.

Als mensen zich meer aan de regels zouden houden, waren er geen BOA's nodig en zouden ze ook niet zo streng op hoeven treden bij overtredingen. Ook het handhaven op loslopende honden is op verzoek van Stadjers ooit ingevoerd vanuit B&W

Anoniem zei

Laat de BOA's maar eens langs de zuidwending controleren op fietser op het voetpad, je wordt soms gewoon omver gefietst.
Honden razzia, gewoon zielig en makkelijk geld scoren voor de gemeente .

vr gr Jan

Anoniem zei

Volgens mij schreef je een paar jaar terug een stukje over een hond dat uitgebroken was een andere hond beet.
Ook een stukje over een niet aangelijnde hond die een hond beet. De dader was doorgelopen.

En nu word er op toegezien en is het weer niet goed.

Hondenliefhebber zei

Helemaal niet @Anoniem.
http://hondvriendelijkgroningen.wordpress.com/handhaving-van-het-hondenbeleid/

Hondenliefhebber zei

AAnvulling:
Geacht college, geachte gemeenteraadsleden,
De boa’s van Stadstoezicht treden uitermate rechtlijnig op.
Regels worden enkel omwille van de regels gehandhaafd, het daadwerkelijk veroorzaken van overlast speelt hierbij geen rol.
Omdat boa’s een veel beperktere opleiding hebben dan de politie, zijn zij vaak niet in staat een genuanceerde afweging te maken. Het is dus de vraag of boa’s een verantwoord en geschikt alternatief voor de politie kunnen zijn.
Maar er is nog een probleem. Handhaving door Stadstoezicht mag uiteraard geen gevaar opleveren voor de boa’s. Dit betekent echter in de praktijk dat voornamelijk mensen bekeurd worden die “ongevaarlijk” lijken en dat zijn meestal de mensen die het minst of geen overlast veroorzaken. De echte overlastplegers ontspringen hierdoor meestal de dans.

Anoniem zei

Een zin waar ik het helemaal mee eens ben : " Het minderwaardigheidsgevoel moet gecompenseerd worden door extra uitbundig "de gezagsdrager "uit te hangen .

michel zei

Het zijn geen "bijzondere" opsporingsambtenaren maar "buitengewoon" opsporingsambtenaren.
Ze moeten doen waar ze voor zijn opgeleid: opsporen van dingen die niet mogen. Ze zijn niet opgeleid om gezellig keuvelend met wijkbewoners rond te lopen of te fietsen, daar hebben we bloggers voor.

emmy zei

Vermoed dat er inderdaad boa's zijn die hun werk goed doen. Maar helaas zijn er veel die overcompenseren voor het feit dat ze ontiegelijk klein geschapen zijn. En die personen verpesten het voor iedereen.

En even een andere vraag. Waarom reageert iedereen anoniem. Schaamt men zich voor hun mening?

Anoniem zei

johan lees dit en de follow ups van deze website.
http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=5693:een-zo-langzamerhand-onleefbaar-land&catid=9:binnenland&Itemid=22

Anoniem zei

http://www.youtube.com/watch?v=kYMZzz9tJbs#t=44

hahaha is dit de toekomst dan toch liever een boa