woensdag 4 september 2013

ONDERTUSSEN HIGH IN THE SKY TE BEIJUM

Je hebt persoonlijke geheimen, familiegeheimen en wat mij betreft ook wijkgeheimen. Er zijn van die dingen, gebeurtenissen, eigenaardigheden, ontmoetingen, etc. die zich in de wijk afspelen die je gewoon niet moet verklappen. Dat kan om velerlei redenen zijn. Omdat het te pijnlijk is, te kwetsbaar, te ondeugend. Maar ook vanuit respect. 

Laatstgenoemde twee motieven, ondeugendheid en respect, maken dat ik de locatie waar de foto die u ziet is gemaakt niet verklap. Kwetsbaarheid speelt ook een beetje mee, door iets aan de 'grote klok' te hangen kun je iemand in verlegenheid brengen. En dat is hier niet de bedoeling. De lezer ziet een hennepkwekerijtje op een balkon. En dat mag officieel niet. Maar een beetje ondeugendheid kan zo zijn charme hebben, denk bijvoorbeeld aan de gebroeders Dalton in de Lucky Luke strip. Wat een innemende boeven zijn dat toch. De boeken van vlegel Pietje Bell werden in de zeventiger jaren massaal verkocht en verslonden, wat leuk zo'n belhamel die van alles deed wat niet hoorde. Wie nooit eens iets doet wat eigenlijk niet mag, die moet zich maar eens melden, altijd leuk om eens een keer een heilige op Beijumnieuws te portretteren.

Ok, je hebt ondeugend en ondeugend. Over smaak valt niet te twisten, over moraal kan dat wel enigszins. Tenminste. Met 100 km/uur over de wijkring razen? Kan niet. Kinderen en sex? Walgelijk. Oude vrouwtjes de tas uit de handen stelen? Oprotten. Je schuur half december vol levensgevaarlijke vuurwerk stoppen? Doe maar liever niet. Maar je huis door een zwartwerker laten schilderen? Op zondagochtend om zeven uur een stuk harder dan de toegestane 70 km/uur op de ring om de stad rijden? Alvast 's avonds het grofvuil buiten zetten terwijl dat pas de volgende ochtend mag? Nee, dat mag ook allemaal niet. Maar hoe precies moeten alle regeltjes worden uitgevoerd? Mag er af en toe wat rek in zitten?

Dat iemand z'n hele balkon vol hennepplanten stopt, ja, daar kan ik wel mee leven. Het is ongezond, dat wel, maar dat is jenever of whiskey ook (ondergetekende drinkt matig, hij rookt en blowt niet). Is dit, foto, niet een vorm van ondernemerschap en een kwestie van jezelf bedruipen? Even een eigen herfst- en wintervoorraadje aanleggen, is daar wat mis mee? Bedenk dat we een economische crisis beleven en dit spaart toch maar weer een gang naar de koffieshop uit. Het hebben van een hennepplantage in een woonhuis in een wijk kan m.i. weer niet. Dat is brandgevaarlijk en dat kun je je buurtgenoten niet aan doen. Iets wat met deze balkonteelt nicht im frage is. Er hoeft geen elektriciteit afgetapt te worden, nee de zon zorgt voor de nodige groei. En last but not least: het past toch wel heel mooi binnen de groenste wijk van de stad.

De kritische lezer denkt wellicht: zit die man een beetje reclame te maken voor iets wat niet mag? Nee, zo ligt het niet, je kunt beter geen softdrugs gebruiken. En verbouw vooral geen hallucinerende paddenstoelen in de tuin of op het balkon. Ga liever sporten of iets dergelijks. Maar het is toch niet te stoppen. De 'wedstrijd' tegen hennepteelt, zwerfvuil en het jatten van winkelkarren win je toch niet. Daarom ter relativering: geef Beijumers allemaal een eigen winkelkar, laat ze hennep in de tuin of op het balkon verbouwen (balkon is beter dan in de tuin i.v.m. mogelijke diefstal), en stimuleer het houden van een kleine alcoholstokerij.

Om tot slot toch een beetje extra te moraliseren: ga lekker vliegeren, fietsen, hardlopen of paardrijden in het Kardingerpark.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Sorry, maar ik vind het niet kunnen. Denk aan de jeugd en geef het aan.

Johan Fehrmann zei

Er komen reacties binnen over de locatie van het hennepbalkon, deze worden echter in lijn met het beschrevene niet gepubliceerd.

emmy zei

ze schaden er niemand mee dus leven en laten leven is mijn motto.

En wat betreft de jeugd. Die zie ik bij de bankjes langs het pedaalpad geregeld wiet roken. Kijk daar voor de gein maar eens op de grond. Allemaal lege wietzakjes. Dus die paar plantjes op een balkon maken ook niet meer veel uit.

Anoniem zei

Voor eigen gebruik mag je kweken.

Wie weet woont hier iemand die het medisch gebruikt, kan ook nog.

Anoniem zei

Ergens ben je toch ook een enorme moraalridder .

Anoniem zei

Ze staan er in ieder geval mooi bij....en trouwens je mag 5 hebben...kweet niet hoeveel dit er zijn..doet er ook niet toe....

Anoniem zei

Leven en laten leven.er gebeuren wel ergere dingen in beyum.