woensdag 25 september 2013

HONDEN IN BEIJUM (22)

Wat een vriendelijke en rustige hond. Dat was de gedachte die door me heen ging toen ik het beestje dat op de foto is te zien ontwaarde. Zou die zo rustig zijn omdat er een Boeddhabeeld in de tuin staat? Rex is een ongeveer acht jaar oude Duitse herder. De eigenaar:" Het eerste jaar dat ik hem had zat hij niet zo lekker in z'n vel, ik heb geen idee wat er het eerste jaar allemaal mee is gebeurd."
Wat een lieve hond. Ik zag iets kwetsbaars in de ogen. Wantrouwen ook. Als een mensenkind de eerste jaren van z'n leven wordt verwaarloosd, mishandeld of anderzijds liefdeloos wordt bejegend, gebeurd vaak hetzelfde. Geen zelfvertrouwen, minderwaardig voelen, hechtingsstoornissen, etc. Ik zeg niet dat deze symptomen allemaal voor Rex opgaan, maar het zou zomaar kunnen. De basis voor elk (dieren, mensen)leven wordt in de eerste levensjaren gelegd.
Rex heeft waarschijnlijk geluk gehad. Hij trof een aardige baas en een lekker huis. Op de grens Bentismaheerd/ Groene Hart. Wat een ruimte, hij kan zo met z'n baas de natuur inlopen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Je hebt helemaal gelijk !
Waarschijnlijk is de psychiatrie een geweldige leerschool !