dinsdag 17 september 2013

OP EEN PEERD BEIJUM INRIJDENHet zag er lief en onschuldig uit. En gracieus, wat is een paard toch een edel dier. Wat een schoonheid en ongereptheid. En dat vooral als er kinderen op rijden. En dat deden ze, gistermiddag reden de drie kinderen die u ziet vanaf de Beijumerweg (Hunze?) de Bottemaheerd op, richting de Sibrandaheerd.

Even een foto maken dames? Ik heb er vaker naar gememoreerd, maar paardrijden lijkt een vrouwending, ook hier zag ik drie genietende meiden. Jawel hoor, dat was in orde. De bovenste foto is de laatste van de vier afdrukken die ik maakte. Op de linker en rechter foto is te zien dat de paarden even goed moesten poseren voor de fotograaf. Dat lukte maar zozo. Zijn dat ponny's dames? Wijzend naar de twee kleintjes. De oudste: "Ja, dat zijn Shepards, waar ik op rij is echt een paard." Wat geweldig dat jonge kinderen zomaar op een paard of pony in de wijk rond kunnen rijden.
Het paard (Equus ferus caballus) is een gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, een van de ongeveer tien huidige soorten uit de familie der paardachtigen (Equidae). Het gedomesticeerde paard wordt voornamelijk gehouden als rij- en trekdierOmdat het paard als een 'edel dier' wordt beschouwd, worden door paardenliefhebbers zoals ruiters en koetsiers altijd de termen "hoofd", "mond" en "benen" gebruikt in plaats van "kop", "bek" en "poten". Deze gewoonte heeft zich inmiddels ook in het dagelijks spraakgebruik doorgezet. De grootte (hoogte) van een paard wordt traditioneel gemeten bij de schoft, het punt waar de nek en de rug samenkomen. In de Angelsaksische landen wordt de hoogte van een paard gemeten inhands en inches: één hand is gelijk aan 4 inches (101,6 mm). De hoogte wordt dan aangeduid als het aantal hands, gevolgd door een punt, dan het aantal inches, en ten slotte de letter "h" (vanhands). In Nederland en België worden gewoon meters gebruikt. Bij een schofthoogte tot 1,47 m spreekt men van een pony, bij een schofthoogte van 1,47 m tot 1,57 m spreekt men van een klein paard (ook wel E-pony, of 'damespaard' genoemd) en bij een schofthoogte van 1,57 m en hoger spreekt men van een paard. WikiPaard.

1 opmerking:

Anoniem zei

heel leuk paarden door beijum maar als er iemand met paard voor je deur langs loopt en het paard hoog nodig moet en zijn behoefte pal voor je deur deponeerd en de eigenaresse niet de moeite neemt het op te ruimen vind ik het toch minder leuk dat overkwam ons 2 jaar geleden het paard liet z,n keutels vallen en een hele strook van onze deur tot aan de buren konden we zelf opruimen zelf geen excuus kon eraf en dat terwijl wij en onze buren net buiten stonden en er getuige van waren niet erg netjes dacht ik zo