donderdag 19 september 2013

IN DE WACHTKAMER BIJ DE HUISARTS

Ondergetekende zat een paar dagen geleden met Junior in de wachtkamer van de huisarts. Het had ook voor hemzelf kunnen zijn, maar- afkloppen- de veelgeprezen gezondheid viert nog steeds hoogtij bij deze blogger. Geen idee of het de lezer opvalt, maar de sfeer in wachtkamers is sinds de intrede van de smartphones en tablets drastisch veranderd. Alle aanwezigen zaten op hun schermpje te turen en te toetsen; sms-en of appen. Internetten?

Het geeft geen pas om wachtenden in de wachtkamer van een huisarts te fotograferen, om ze vervolgens op het www te zetten. Internet geeft bijna alles bloot, je kunt het niet zo gek bedenken of het staat online, laten de wachtkamers a.u.b. buiten schot blijven. Maar een foto van posters aan de muur van een wachtkamer moet kunnen. Zie links.

Ondergetekende kan er wel een dag over nadenken, maar hij heeft geen tijd om steeds met de linker poster die u ziet bezig te zijn. Toch, het fascineert wel. Er staat: een sterke vrouw begint zelf over condooms. Onder de tekst ziet u een vrouw boven op een man liggen rollebollen. Ongehoord. Dat kan toch niet? Waarschijnlijk beeldt het plaatje het liefdesspel tussen man en vrouw uit. Zal het een 'sterke vrouw' zijn die op de man ligt? Trouwens, kan het nog wel tegenwoordig dat een sterke man over condooms begint? En, ondergetekende vraagt het zich met enige schroom af: mogen doetjes, losers en sukkels (m/v) toevallig ook nog een keer over deze voorbehoedsmiddelen beginnen?

Er zijn zo van die momenten dat je het gevoel krijgt een dagje ouder te worden. En dat vooral als je met een dergelijke flitsende poster wordt geconfronteerd. Ondergetekende heeft de laatste 25 jaar naar schatting 50.000 vrouwen gesproken. Het kunnen er veel meer of veel minder zijn. Nog nooit heeft een ervan de euvele moed gehad om (zelf!) over condooms te beginnen. Waren het allemaal zwakke vrouwen? Of ligt ondergetekende soms slecht op de markt? Klik de foto groter, dit is tip 21 van 'maak sex lekker veilig.'

Doordraven in leukigheid is verleidelijk in deze. Maar de bedoeling is zoals altijd weer 'goed.' In dit geval het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, soa's, etc. Maar waarom het vrouwelijk geslacht zo nodig moet worden onderverdeeld in sterk en zwak, is me een raadsel.
Naast de 'sterke vrouwen-poster' hangt nog een waarschuwingspamflet. Kijk uit voor bepaalde gevaarlijke landen in de wereld, je kunt er zomaar hepatitis oplopen. En op de meest rechter poster lijkt iemand op het punt te staan te verzuipen. Wat een dreiging allemaal, wat is het toch goed dat er wachtkamers in huisartsenpraktijken bestaan die tegen alle ellende in de wereld waarschuwen!

Tenminste, als u ook eens de tijd neemt om van uw smartphone op te kijken en een blik op de analoge realistische en nuchtere wereld om u heen te werpen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik, Reené, zeg niks. Hoeft toch ook niet als je de pil slikt?

Anoniem zei

@Reené geslachtsziekten HIV

Anoniem zei

Iedereen kijkt op zijn foon om naar de website te gaan
of te kijken of in de tips 1 t/m 20 zij als supersterke man,losers, zwakke vrouw etc beschreven worden en welke sexuele afbeelding dan bij hen hoort :-)

Anoniem zei

Er zit vast en zeker een appje op die posters!
Ik vraag me ook af of die 50.000 vrouwen die je sprak ook aanleiding hadden om over condooms te beginnen :-) Het juiste onderwerp op de juiste plaats misschien? en dan nog, zelf begon ik er nooit over. Ik pakte ze gewoon, want je moet ze als sterke vrouw wel bij je hebben, áls je het er over wilt hebben tenminste.
In zo'n wachtkamer zit er niets anders op dan stiekem een fotootje van die poster te maken.
Bij mijn huisarts heb ik ze nog niet zien whatsappen en pingen. Maar ik heb een eenmans praktijkdokter, en kom er alleen voor de 5 jaarlijkse controle voor oudere vrouwen. Misschien is de tijd nu veranderd.

Ada