maandag 23 september 2013

MAANDAGOCHTEND 1(71)


Een kort fietstochtje bracht me net in de buurt van de Bentismaheerd en de Beijumerweg. Zag ik het goed met m'n slaapogen? Ligt daar een fiets in de sloot? Zie bovenste foto. Nee, het lijkt me niet dat er alleen een stuur vanuit de modderige klei omhoog steekt. Er zal toch wel een hele of gehavende fiets aan vast zitten. Het kan niet missen, die is gestolen, denk ik, wie gooit z'n eigen tweewieler in de sloot? Vlakbij de Heerdstee groeien bramen in een steegje. Ik dacht dat de bramentijd al voorbij was, of op z'n minst op het hoogtepunt. Maar nee, er moeten nog heel wat rode exemplaren rijpen en blauw worden. Zie de andere foto. Toch nog maar deze dagen met een potje door de wijk of het Kardingerpark schuimen? Jam uit eigen wijk maken? Het kan allemaal in Beijum, in de lente paardenbloembier maken en tijdens de herfst bramen plukken. Binnenkort een bericht over het plukbos in Kardinge. Niet verkeerd tijdens de 'crisis', de natuur geeft maar cadeautjes.
Maar dan, wat staat er toch op dat elektriciteitskastje? Wat is nou in vredesnaam een Tunis Turk? Zie foto. Op internet is hierover niks te vinden. Het zal derhalve wel een zelfbedacht scheldwoord zijn. Er staan een paar Arabische namen ter 'afzender' bij. Discrimineren en schelden behoort niet tot het exclusieve domein van de witte Nederlanders, allochtonen kunnen net zo intolerant en beperkt zijn. Althans, dat haal ik vrij vertaald uit de teksten.
Over Turk gesproken. Ik kan me herinneren dat als er vroeger in de Kanaalstreek met eten werd geknoeid, je voor Turk werd uitgescholden: "Wat bist toch ain vieze Turk." Weet jij daar meer van, vriend Google? Ja hoor: Een Nederlander van Turkse afkomst heeft een aanklacht ingediend tegen de samenstellers van het bekende woordenboek van Van Dale. De 25-jarige man voelt zich hevig in zijn eer aangetast door enkele uitdrukkingen die onder de noemer "Turk" in het Nederlandse woordenboek voorkomen.

Het gaat om termen als "aangaan als een Turk" - in de betekenis van: "heftig uitvaren, tieren, razen", "aan de Turken overgeleverd zijn" - "slecht behandeld worden", "er uitzien als een Turk" - "erg vuil zijn" en "rijden als een Turk" - "slecht autorijden". Fok.nl.


Ik geloof niet dat de mensen vroeger discriminerende motieven hadden als ze iemand die er gehavend uitzag een Turk noemden. Het was in de tijd dat het ook helemaal in orde was dat Zwarte Piet gewoon zwart was. En wat waren de negerzoenen lekker. Geen idee waarom het gevoelig ligt om een Turk vies te noemen, terwijl het helemaal in orde is om een Belg als dom te classificeren. Over dat laatste vermaken veel mensen zich zelfs. Groningers zijn over het algemeen ook niet zo gecharmeerd van Friezen. Wat een dilemma, ben je als mens liever vies of dom? 

Tja, wat is netjes en wat is niet netjes. Zes weken lang jacht maken op een wethouder uit Assen die boortjes gapt uit de Hornbach? Kan. Maar waarom dezelfde jacht dan niet maken op een directeur van TV-Noord die dronken achter het stuur stapt? Dat is toch veel gevaarlijker en onverantwoordelijker? Je kunt in zo'n hoedanigheid toch zo iemand dood of ongelukkig rijden? Hoeft deze wetsovertreder niet weg, heeft hij soms een beschermde status? Nog een dilemma dan maar. Wat is erger, een paar boortjes jatten, of lazarus met de auto de weg op gaan? Heerst er een soort van klassenjustitie bij 'de pers?'

Maar goed. Maandagochtend. Wees een beetje lief voor de fietsen, pluk en verzamel lekker wat bramen en zorg dat je er netjes uit ziet zodat ze je geen (Tunis) Turk kunnen noemen. Steel ook maar niks uit een winkel en rij het liefst broodnuchter.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

rtvnoord wordt toch opgeheven door de bezuinigingen op de publieke omroep?

Anoniem zei

Als de hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden die boortjes had gepikt, dan hadden ze het vast mooi onder de pet gehouden. Heel scheef idd.

Christel zei

Sommigen zijn gewoon de pineut bij het dagblad. Niet alleen de wethouder maar ook Rehwinkel. Waarom niet wekenlang berichten en wroeten over de directeur vanRtv-Noord net zolang als hij weg moet.

Kees Huizenga zei

Het valt me zwaar tegen dat de dronken bestuurder mag aanblijven bij RTV Noord. De Raad van Toezicht van RTV Noord laat deze omstreden man aanblijven, terwijl zijn publieke en private situatie hevig is aangetast.

Het gaat om de publieke moraal!

Zie: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=125030

Het is inderdaad "klassejustitie" (opzettelijk niet geschreven als klassenjustitie, omdat één bepaalde elitaire klasse wordt gespaard; taalregels moeten wel logisch en consistent zijn).

De vraag is wel of deze man nog lang bij RTV Noord zal werken. Omdat zijn reputatie onder de RTV Noord-medewerkers uiteraard zeer slecht is geworden.

Kan deze man, die op grond van een strafbaar feit wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie, de belangen van RTV Noord bij de kille boekhouders in Den Haag bepleiten?

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Dagblad van het Noorden meet met twee maten

Onder een bericht over wethouder Kuin staat bijv. dit als reactie.
Populaire reageerder
geef die leugenaar toch een trap onder zijn vette reet.
Beantwoorden · 6 · · 16 augustus om 22:24
Hoort bij dit bericht: http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10375703.ece/Diefstal-Asser-wethouder-Kuin-wel-op-camera

Maar nu het bericht over de beschonken directeur. Zie http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article10476503.ece/Beschonken-directeur-RTV-Noord-rijdt-tegen-boom

Wat staat daar nu onder?
Wegens de vele beledigende reacties is de reactiemogelijkheid bij dit artikel uitgeschakeld. Deze site is niet bedoeld om mensen te beschimpen.

Niet bedoeld om mensen te beschimpen? Een leugenaar die een trap onder z'n reet moet hebben......Wat schijnheilig zeg.