maandag 23 september 2013

EEN STUDIE-INTERVIEW OVER BEIJUM

Van links naar rechts: Margreet, Johanna, Lisa, Lianne en Geke.
Ongeveer twee weken geleden kwam deze mail binnen(gedeelte):
Sinds een week heb ik het mooie Groningen/Beijum verlaten en ben ik gaan studeren in Leeuwarden. 
Ik studeer op moment Pedagogiek. Hier hebben wij met de hele klas een project gekregen. We moeten met de hele groep een instelling bedenken in een wijk. De instelling mag van alles zijn, als het maar te maken heeft met onze werkveld. 
Twee meiden uit de klas komen uit het mooie Beijum, dus we hebben direct voorgesteld om Beijum te gebruiken. Want niemand kent Beijum verder en we zouden graag andere mensen Beijum willen laten zien.
Door de verschillende culturen, faciliteiten en dat ze Beijum steeds beter gaan maken leek dit voor de groep een prima idee! 
Zoals u nu wel kunt raden, niemand kent Beijum. Want bijna de hele groep komt uit Friesland. Nu hebben we bedacht om met een groepje van ongeveer 6 a 7 studiegenoten naar Beijum te gaan. Ik wil ze de wijk laten zien, zodat ze weten voor welke wijk wij een instelling moeten bedenken.
Bij deze rondleiding wil ik ze zoveel mogelijk informatie geven over de wijk en ze kennis laten maken met echte Beijumers. Nu is mijn vraag of we u mogen interviewen over Beijum?

De dames gaan de Wibenaheerd verkennen

Altijd zelf mensen interviewen en er zelf voor wegduiken? Nee, dat kan niet. Maar los daarvan, hoe leuk om te doen. En een beetje Beijum-promotie in Friesland is mooi meegenomen. De afspraak was snel gemaakt, afgelopen donderdagochtend in het Grand Café in 't Trefpunt (volgens mij de beste plek in Beijum om overdag wat af te spreken; waar moet je anders 's ochtends heen?).
Ik trof vijf frisse meiden die zich zeer geïnteresseerd toonden in de wijk. In een hartelijke en open sfeer stelden ze vragen. Wat is er leuk aan Beijum? Wat kan er verbeterd worden? Zijn er plekken in de wijk waar je liever niet zou willen wonen? Is Beijum West leefbaarder dan Beijum Oost? Wat zou je over vijf jaar graag verbeterd zien in de wijk? Het gaat te ver om alle gestelde vragen in dit blogbericht te beantwoorden. Natuurlijk, het groene en ruim opgezette dorp Beijum bevalt goed. En ja, er kan iets verbeterd worden. Wat zou het mooi zijn als er over vijf jaar een krachtige en integere wijkraad zou zijn, een groep mensen waar de meeste Beijumers zich bij thuis zouden voelen en die écht met Beijumers voor binding in de wijk zouden kunnen zorgen. Bij mijn weten zijn er Beijumers die prettig in zowel oost als ook west-Beijum wonen. Wellicht komen de uitkomsten van het door de dames afgenomen interview nog eens online. In dat geval houdt de lezer dit tegoed.

De initiatiefneemster van dit alles, lezeres en Beijumse Lisa, derde van rechts op de bovenste foto, stuurde nog even de doelstelling van het project op: Wij zijn een groep social work studenten van de nhl te Leeuwarden (www.NHL.nl; JF) en doen in het kader van een studie opdracht, onderzoek naar de wijk Beijum. Ons doel is om een fictieve welzijnsinstellings te creëren waarin verschillende doelgroepen met elkaar samen kunnen komen. De doelgroepen die wij betrekken bij de instelling zijn; mensen met een beperking, uitkering gerechtigden, jongeren, centrum jeugd en gezin en ouderen. Het doel is om mensen samen te brengen en ook de vooroordelen over elkaar en de wijk beijum te ontkrachten. Voor meer verdieping hebben wij er voor gekozen om een interview te houden met een inwoner van de wijk Beijum(beheerder van Beijumnieuws.nl ) het interview gaf ons verdieping en een meer positief beeld van de wijk Beijum waarbij enkele vooroordelen tevens ontkracht zijn.

2 opmerkingen:

michel zei

Weet je zeker dat het niet de derde van links is?

Jan Bakker zei

Leeuwarden is voor mij geen onbekende stad (ik ben er geboren). Haar studiegenoten kennen Beijum uiteraard niet. Om een indruk te krijgen van Beijum, zou je kunnen verwijzen naar de wijk Cammingaburen in Leeuwarden. Genoemde wijk is in dezelfde periode gebouwd. Qua samenstelling van bewoners is het ook vergelijkbaar. Eigenlijk kan je spreken van een perfecte kopie van Beijum