vrijdag 13 september 2013

VRIJDAG DE DERTIENDE


Lezer Piet stuurde de afbeeldingen die u ziet op. Hij schreef erbij: Ik wil je even laten weten dat het vrijdag de 13e  is ; dus kijk goed uit en denk om de zwarte kat! Ondergetekende heeft geen last van bijgeloof. Toch maar even googelen. Op Rijnmond.nl staat vandaag: Over vrijdag de dertiende als ongeluksdag doen verschillende verklaringen de ronde. Een daarvan komt uit de christelijke hoek. Vrijdag was namelijk de dag waarop Jezus werd gekruisigd.

Dat het getal 13 een negatieve klank heeft onder gelovigen is mogelijk terug te brengen tot het laatste avondmaal van Jezus Christus, waar dertien personen aanzaten.


Een andere theorie is dat op 13 oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Ze belandden op de brandstapel.

Dinsdag de dertiende
Overigens is vrijdag de dertiende niet overal ter wereld een beruchte dag. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen wordt dinsdag de dertiende juist als ongeluksdag gezien. In Italië is dat vrijdag de zeventiende.Geen opmerkingen: