maandag 16 september 2013

WAT FIJN DAT ER BRAMEN ZIJN


Ondergetekende zag de afgelopen twee weken veelvuldig kinderen met een met bramen gevuld jampotje uit het Kardingerpark huiswaarts keren. Het is bramentijd, en dat willen ze weten. 

Bramen in de achtertuin van Beijum, hoe gezond. Om jam van te maken. Of om schoongewassen door yoghurt of vla te mengen. Wat een plezier, wat een kick: zelf jam maken van zelf geplukte bramen. Leuke, kinderlijke motieven. Er zijn Beijumers die bramenstruiken in hun tuin hebben staan.

Op de foto ziet u de fietstas van een volwassen Beijumer. Van een zestigplusser. Foto is onlangs gemaakt. Nee, hij wilde niet op de foto, maar het net buit gemaakte bakje/emmertje bramen mocht wel in beeld worden gebracht.
De braam is een zeer gezond stukje fruit. Bramen kennen in framboosjes rode, zoete nichtjes. Bramen kun je een groot gedeelte van het jaar in de supermarkt kopen. In augustus en september is deze vrucht vrij verkrijgbaar in de natuur. Helaas worden door hoveniers overal in Nederland de bramen uit parken geweerd. Elk jaar komt deze struik op in parken en elk jaar worden ze weer neer gemaaid omdat het ongewenst onkruid zou zijn. Mensen zouden waarschijnlijk niets liever willen dan een paar verse bramen uit het park plukken. Lees hier.
Maar mijnheer, waarom plukt u eigenlijk bramen, is dat niet meer iets voor kinderen? "Aha, weet je dat dan niet miejong? Bramen zijn goed voor de potentie." Een schalkse blik volgde. Kijk, hier geen kinderlijke onschuld. Een zestigplusser, waarvan de levensenergie afneemt, met alle gevolgen van dien, heeft heel andere motieven voor het plukken van bramen dan een kind van een jaar tien. Donkere vruchten als bramen en vlierbessen hebben een hoog gehalte aan anthocyanine, een krachtige antioxidant die je potentie jarenlang kan garanderen. Hoe het werkt? Het ‘stijgingspercentage’ van je beste vriend is deels afhankelijk van de hoeveelheid stikstofmonoxide in je bloed, een chemische stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten wijder worden en niet toevallig ook het werkend bestanddeel van Viagra. Lees hier.

Geen opmerkingen: