zondag 31 mei 2015

CAFÉ BILJART BEIJUM LIGT VANNACHT IN MOKUM


Wie vannacht Café Biljart Beijum aan de Claremaheerd binnenstapte waande zich in de Amsterdamse Jordaan. Er werden levensliederen gezongen, er hingen Amsterdamse schilderijen aan de muur, rode schemerlampen aan het plafond, platenhoezen van de Zangeres zonder Naam, Johnny Jordaan, Heintje...De blogger kwam tussen half een en een uur kijken. Als je Beijum dan toch als multicultureel wil beschouwen, dan kon dit er nog wel bij. Wat een cultuur. Een perfecte nabootsing van een Amsterdamse kroeg uit de Jordaan. Er werd bijna on-Gronings feest gevierd. Hossen, zingen, polonaise lopen, uitbundig zingen.
Thema-avonden doen het in het algemeen goed in hét café van Beijum, zoals deze keer, het was druk en ontzettend gezellig. Gewoon, persoonlijke waarneming, een ontzettende goede feestsfeer.

Op de bovenste foto zien we twee schonen zich vermaken met een kalende barkeeper. Foto's links en rechts, een stelletje zong uitbundig een Hazes-lied door de microfoon.
Foto beneden, we houden van elkaar en we gaan lekker uit ons dak.
 Glimmende genietende gezichten. Zoals het hele café vannacht genoot (afgaande op het bezoek tussen half een en een uur).

De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers. De naam kan ontstaan zijn in de tijd van de Franse refugies, die zich hier kwamen vestigen en die toen spraken van JARDIN (tuin). Ook kan een mogelijke verklaring gevonden worden in het woord JORDICTIE, een verbastering van Jurisdictie of rechtsgebied. Dan is er nog de veronderstelling dat er op de Lindengracht een huis gestaan heeft, genaamd 'De Jordaan' en dat de naam zich heeft verbreid over de gehele buurt. Lees hier.

Geen opmerkingen: