woensdag 20 mei 2015

EEN JONGERE MET EEN ELEKTRISCHE SIGARET

Er zijn jongeren die het stoer vinden. Een sjekkie draaien of een sigaret uit een pakje halen en die vervolgens opsteken. Onlangs trof de blogger een omstreeks veertienjarige jongen op een bankje op een speelveldje. Hij rookte een elektrische sigaret.

Is dat lekker? Ja, dat was lekker, aldus de jongeman. Al te dieptepsychologische vragen wilde de blogger de jongeman niet stellen. Maar dat iemand van veertien jaar niet alleen maar rookt omdat het lekker is, spreekt voor zichzelf.

Al te moralistisch naar jongeren toe doen ziet ondergetekende ook niet zitten. Roken kan immers een voorbijgaande periode zijn. Hoe ging dat vroeger? Op vijftien jarige leeftijd bier en drank uitproberen. Hoe smaakt een jointje en hoe werkt dat uit? Een brommer opvoeren totdat die zestig km/uur rijdt? Was geen probleem tijdens het begin van de zeventiger jaren.
Even terug naar de elektrosigaret. Is zo'n ding nou wel zo gezond?
Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen. Lees hier.

Geen opmerkingen: