dinsdag 12 mei 2015

UIT DE OUDE DOOS (244)


Een Beijumse dame die langdurig in de wijk woont gaf onlangs de linker en bovenste afbeelding voor de Oude Doos (inzendingen zijn gewenst omdat de bodem van de Doos weer in zicht komt; Beijumnieuws@ziggo.nl)

Beijumers herkennen de plek waar de foto's zijn gemaakt. Ter hoogte van waar twee maanden geleden een grote bomenkap plaatsvond, bij de vijver in het Groene Hart tussen de Ypema- en Galkemaheerd.
De genoemde foto's zijn om en nabij de twintig jaar oud, en volgens de Beijumse was er destijds een soort van platje (zie waar het kind op zit) met uitzicht op het eilandje in de vijver.
 Maar de blogger betwijfelt of we op bovenstaande foto op de achtergrond wel tegen het eilandje aankijken. Ten eerste ziet het er zo groot uit, ten tweede zien we de Galkemaheerd links lopen in plaats van erachter. Zie ter vergelijk de rechter foto, vanmiddag gemaakt. Achter de rug van de fotograaf loopt de Galkemaheerd en rechts zien we het eilandje liggen. Maar kijk nou aan de achterkant van de vijver, klik groter, zal dat hetzelfde platje zijn als waar het kind van de Beijuse twintig jaar geleden zat?

Zwenk de foto van vandaag denkbeeldig naar links en we zien bijna hetzelfde uitzicht als dat op de linker afbeelding zichtbaar is. Op de achtergrond zien we de Ypemaheerd (daarachter ligt Plein Oost). Wat ziet het er kaal uit. Zullen de kleine boompjes die op de historische foto staan onlangs zijn gekapt?

De historie van gebouwen en straten in Beijum zijn gemakkelijker te achterhalen, dit is een zoekplaatje. Wie meer weet, Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Ria zei

Bovenstaande foto met 'platje' is wel de Galkemaheerd. Het is een stukje terug van waar de nieuwe foto gemaakt is, dichterbij de brug.