zaterdag 16 mei 2015

SUCCESVOLLE OPEN DAG CENTRAAL WONEN-PROJECT BEIJUM

Tussen de vijftig en vijfenzeventig mensen hebben vandaag de moeite genomen om de open dag van het Centraal Wonen-project aan de Bentismaheerd midden in Beijum te bezoeken.

Het weer hielp niet erg mee maar het mocht de pret niet drukken. Er hing een opgewekte stemming in de gezamenlijke recreatieruimte. Een bewoner: "Zet er maar even bij dat we een vrolijke woongroep zijn."
Er werden rondleidingen gegeven, er hingen historische foto's uit de begintijd van CW (in 1981 werd de eerste paal geslagen) aan de muur, buiten werd voor de kinderen een vuurtje gestookt, er waren zelfgebakken lekkernijen, koffie en er werden ervaringen uitgewisseld. Dat laatste, vertellen hoe het is om in de woongroep te wonen, gebeurde vooral richting nieuwsgierige bezoekers die zich een keer willen aanmelden voor een woonplekje.

Een woongroep midden in de groene wijk Beijum. Het zal geen verbazing wekken te vernemen wat de heersende politieke voorkeur van de bewoners is. Een bewoner: "We stemmen bijna allemaal Groen Links."

Foto boven, gezelligheid was troef in de gemeenschappelijke ruimte. Links, kinderen vermaakten zich met een vuurtje en het bakken van brooddeeg. Rechts, een bewoner staat in de moestuin, op de achtergrond loopt de Beijumerweg.
(Vul de zoekterm Centraal Wonen in op de zoekbalk linksboven voor meer berichten, foto's, ook uit de Oude Doos en video's)
Welkom bij Centraal Wonen project De Heerd. 
In ons project wonen 77 mensen met verschillende achtergronden, etniciteit, huishoudens en gezinssamenstelling. De leeftijd variëert van 0 tot 78 jaar. We delen een aantal ruimtes en twee grote gemeenschappelijke tuinen.
Het complex is van de Christelijke Woningstichting Patrimonium.

Er worden vele activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de tuindagen voor de 
gemeenschappelijke tuinen, twee keer per week een baravond, filmavonden, CW koor 
El Grillo, sinterklaas- kerst- en oud & nieuwfeesten, koffie ochtenden, vuurtjes, swingfeesten, een jaarlijks kampeerweekend en een jaarlijks volleybaltoernooi, meditaties en yoga. De huizen zijn gebouwd in 2 hoefijzervormen; het hart van beide hoefijzers zijn de gemeenschappelijke tuinen. De hoefijzers zijn weer verdeeld in clusters van 7 huizen van verschillend formaat, die samen een clusterruimte en een wasmachineruimte hebben. 

Er wonen hier mensen met een fulltime baan, deeltijd baan, mensen die vrijwilligers werk doen, mensen die hun kinderen opvoeden en verzorgen, mensen die het voorgaande weten te combineren. Mensen die veel tijd en energie in onze vereniging steken, mensen die even pauzeren enzovoorts. Er zijn veel alleenstaanden maar we hebben ook stellen die samen in een huis wonen. 

Geen opmerkingen: