zondag 22 november 2015

EVEN VOORSTELLEN, NIEUWE COLUMNIST BEIJUMNIEUWS: HAN BORG


(Ingezonden)
Even voorstellen…..

Met ingang van woensdag 25 november is Beijumnieuws een columnist rijker: ondergetekende gaat iedere week zijn licht laten schijnen over zaken die met de wijk te maken hebben, en die –hopelijk- voor de lezers van dit blog interessant zijn.


En wie mag die nieuwe columnist dan wel zijn? Mijn naam is Han Borg, en sinds 11 november 1988 woon ik in deze wijk. Aanvankelijk in een huurhuis in de Bottemaheerd, en sinds 1994 in een koopwoning aan de Jensemaheerd. We gingen destijds in Beijum wonen omdat we een huis-met-tuin wél zo prettig vonden voor ons langzaam maar gestaag groeiende gezin. Aangezien er elders in de stad niet veel voor een betaalbare prijs te huur was zetten we ons over de vooroordelen tegen Beijum heen, en gingen er wonen: 27 jaar verder kijken we met grote tevredenheid op die keuze terug.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de universiteit, vooral in de sector van de internationalisering. Daarnaast geef ik ‘stem’ aan documentaires, leerboeken, museumtours en instructiefilms, interview ik (voornamelijk Nederlandse) schrijvers voor publiek en leid ik excursies in Groningen en in Italië. In een vorig leven was ik presentator bij Radio4 (KRO) en studeerde ik geschiedenis in Groningen. Getrouwd, en vader van drie inmiddels volwassen en uithuizige dochters. En voor wie (nog) meer wil weten over mijn belangstelling: ga dan naar www.hanborg.nl


Hopelijk komen er veel reacties op mijn column: ook als de lezer het niet met me eens is hoor ik dat graag. Zelf kijk ik graag schuin tegen de dingen aan….Tot volgende week!

HB


5 opmerkingen:

Unknown zei

Han geweldig dat je dit gaat doen. Ik hoop dat jouw actie meer mensen zal inspireren ook actief binnen de wijk te worden. Lammert

Liesbeth zei

Welkom Han

Kees Huizenga zei

Meer over drs. Han Borg:

http://www.rug.nl/staff/j.m.f.borg/cv

http://www.rug.nl/staff/j.m.f.borg/research

http://www.rug.nl/research/portal/publications/400-jaar-universiteitsbibliotheek(564c3c6e-9463-41e5-ba48-15cff3cc3af5).html


Beste Han,


Zeer welkom op Beijumnieuws. Ik hoop dat jouw bijdragen verfrissend zullen zijn voor de verhoudingen in Beijum.

Verder spreek ik de wens uit dat Johan Fehrmann en Hans Koopman binnenkort weer lid zullen zijn van de bevlogen redactie van Radio Beijum/RTV Beijum.

Een grote stoorzender vanuit de BOB is gelukkig verdwenen.

De aardbevingsproblematiek in Beijum en omgeving zal zeker een belangrijk onderwerp zijn voor Radio Beijum/RTV Beijum.


Met gevoelens van waardering,

Kees Huizenga

Han zei

Dank je, Kees. Ik kleur er een beetje van....
Als columnist heb je de vrijheid om je mening onder de stoelen en banken vandaan te halen, zonder het oogmerk om te kwetsen of te schoppen. Ik spiegel me een beetje aan Wim Boevink in Trouw, en aan Rob Schouten in dezelfde krant. Mild, met oog voor de dagelijkse werkelijkheid én daar een beetje schuin tegenaan kijkend. Hopelijk worden mijn bijdragen gewaardeerd.

Radio Beijum verdient meer bekendheid. Mensen: in principe op iedere laatste zaterdag van de maand zenden we uit (vanuit Het Trefpunt, midden in de wijk), en we zijn te beluisteren op internet: www.radiobeijum.nl. De eerstvolgende uitzending staat o.a. in het teken van Sinterklaas, van de kerstpakketten-actie van de Sociale Long en ook hopen we aandacht te besteden aan de zich sterk vernieuwende infrastructuur rond Beijum (zeg maar: de ringweg oost). Ook wil de redactie graag weten of we droge voeten houden....de dijk langs het Boterdiep lijkt ons een kritisch kijkje waard. Kortom: luisteren of live komen luisteren én kijken.

Han Borg

Kees Huizenga zei

Kan dit essay van Trouw-columnist Sylvain Ephimenco van 22 november 2015 toegepast worden op steden in Nederland? Dus eveneens op kwetsbare stadswijken, zoals Beijum?

Graag jouw reactie hierop, Han. Bij voorbaat mijn dank.

Zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/37461/Aanslagen-Parijs/article/detail/4191997/2015/11/22/De-relschopper-en-de-terrorist.dhtml

De titel van het essay luidt: "De relschopper en de terrorist".

Is de samenleving maakbaar? Is sociaal-economische verheffing het antwoord? Of moeten we tevens (o.a. op heerdniveau) streven naar gemeenschapszin, respect en dialoog? Wat is de rol van het onderwijs hierin?

De weg van de assimilatie (gelijkschakeling) lijkt me onverstandig toe.

Graag jouw reactie.