zondag 8 november 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (251)


Soms kom je op een kille, druilerige dag toch nog iets leuks tegen, zoals dit grappig ‘muisje’ op een stuk dood hout. Waarschijnlijk is het een stuk van een omgezaagde populier. Hoe zou zoiets ontstaan? Ik had geen idee en googelde daarom op ‘uitwassen op hout’. Dat leverde de volgende informatie op.   

Als mensen ouder worden komen niet alleen de gebreken, ook aandoeningen als kanker worden dan gewoon. Bomen kunnen hier over mee praten. Als het om ziekten en aandoeningen gaat, zijn het net mensen. Ook in andere opzichten verschillen ze niet veel van ons, hoe gek dat ook klinkt.
Hoe je kanker aan bomen herkent? Vreemde vergroeiingen, uitwassen, gezwelvorming door overmatige vorming van houtcellen bijvoorbeeld. Toch is er een verschil: Hoe indrukwekkend soms ook, bomen gaan er zelden aan dood. Vaak beperkt boomkanker zich tot een lokaal verschijnsel aan een tak of aan de stam. Maar zoals vaak, 'elk nadeel heb z'n voordeel', op doorsnede en van dichtbij is houtkanker vaak bijzonder mooi van structuur.

Aan stammen van bomen zie je soms opvallende verdikkingen en wratachtige  knobbelvormige uitwassen. Vooral bij loofbomen komen ze veel voor, ze zitten daar meestal laag aan de stam. Bij beuken en robinia's  zie je de knobbels ook hogerop aan de stam groeien, soms zelfs aan grote takken. De knobbels zijn zeer wisselend van vorm. Men noemt ze ‘maserknollen’. Ze ontstaan meestal door bacteriewerking, met een ongeremde woekerachtige groei van houtweefsel tot gevolg. Maserknollen bezitten een bijzonder warrige, levendige structuur, reden waarom de grote knollen van bomen afgezaagd worden om er fineerplaten van te steken. Heel bekend is wortelnotenfineer. Met wortels heeft het niets te maken, laat staan met boomwortels. In de houtindustrie bedoelt men er het zeer warrige gegroeide en getekende hout mee. 
Maserknollen ontstaan bij eiken, berken en lindebomen ook als gevolg van het plaatselijk massaal uitlopen van slapende knoppen. Aan de stam ontstaan dan bosjes en plukken, dicht opeenstaande
twijgjes met bladeren, die ieder jaar opnieuw uitlopen. Na verloop van tijd ontstaan daaruit ook maserknollen. Maserknollen komen vrij veel voor. Let er maar eens op, eenmaal gezien en je ziet ze veel vaker.

Bron: Kijk eens naar hout.nl

Foto + tekst: luit Staghouwer

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat weer een prachtige en bijzondere foto Luit !
Dankjewel !