woensdag 18 november 2015

KUNNEN EGELS OOK ZWEMMEN? (Faunatunnels onder water, zwerfvuil)

Het is opgezet als een diervriendelijke oversteek, de twee jaar geleden aangebrachte wildtunnels, ook wel faunaduikers genoemd, ter hoogte van kruispunt Beijum Zuid.

Waarom ook nog maar wildtunnels? Lees nog eens het bericht en ook het DvhN-artikel hier.
Kikkers kunnen waarschijnlijk nog wel veilig onderdoor oversteken. Maar hoe zit dat met bijvoorbeeld egels? De ingang van de 'tunnel' op de Emingaheerd ligt verstopt met zwerfvuil en stukjes herfstbladeren en veel regen maken dat de onderdoorgang moeilijk te nemen is.

Schreef gistermorgen ook lezer Han:

Ik zat vanmorgen in lijn 4 en reed met de bus over het allerlaatste stukje van de Emingaheerd, vlakbij de rotonde langs de ringweg Oost. Zoals je weet is er onder de Emingaheerd een eco-tunneltje aangelegd voor klein wild (muizen, hamsters, gerbils, katten??), maar het lijkt me voor deze fauna niet verstandig om dat tunneltje nu te gebruiken.....ze zouden er in verzuipen! 
Er is bij de aanleg van dit op zich fraaie ding veel mis gegaan: ik herinner me wekenlang gedeeltelijke stremmingen van de Emingaheerd vanwege een foute aanleg, maar daarna zou het helemaal goed komen....zei men. Niet dus: een tamelijk grote blunder van de verder zo competente wegenbouwers. Misschien iets om vandaag even een foto van te maken? 
Het duidelijkst is de overstroming te zien aan de Fossemaheerd-zijde van het tunneltje.....waarschijnlijk is de zaak gewoon niet (goed) gedraineerd. 

De overstekende diertjes kunnen met meer tegenslag te kampen krijgen, Heerdenpadpoes Liesje aast regelmatig op overstekende hapjes.

Geen opmerkingen: