vrijdag 27 november 2015

BASISSCHOOL EXPEDITIE SLUIT EINDE SCHOOLJAAR

Basisschool de Expeditie aan de Wibenarotonde, foto vanmiddag half twee
(Ingezonden door O2G2)

Ondanks goede kwaliteit sluit Expeditie

Basisschool De Expeditie sluit met ingang van volgend schooljaar (augustus 2016) haar deuren. Ondanks de goede kwaliteit van het onderwijs, de inzet van het team en de extra investeringen die gedaan zijn, heeft de school te maken met teruglopende leerlingaantallen en een kleine onderbouw. In 2013 startte de school met 242 leerlingen, dat aantal is inmiddels teruggelopen tot 121 leerlingen. In 2016 zal dit nog verder teruglopen naar 107 leerlingen.  

Minder begeleiding voor kinderen
Door de afname van het aantal leerlingen is er vanuit het Ministerie van Onderwijs minder geld beschikbaar. Dit heeft tot gevolg dat er minder ruimte voor personele inzet kan zijn. Het gaat dan om de inzet van leerkrachten, onderwijsassistenten, zorg en directie.
Daarnaast zal het aantal groepen op de Expeditie in het schooljaar 2016 -2017 afnemen van zeven naar vijf groepen en in het schooljaar 2017 -2018 verder dalen naar vier. Daardoor zal de groepssamenstelling jaarlijks veranderen.
Het schoolbestuur heeft dan ook geen andere keuze dan de school met ingang van augustus 2016 te sluiten.

De afgelopen dagen is dit besproken met de teamleden en ook de Medezeggenschapsraad is op de hoogte gesteld. De ouders hadden de mogelijkheid om donderdagavond 26 november persoonlijk geïnformeerd te worden. Daarnaast ontvangen alle ouders vrijdag 27 november een brief.
Voor elk kind een passende plek op een nieuwe school
Bij de zoektocht naar een nieuwe school zal het team van De Expeditie ouders en kinderen intensief ondersteuning bieden. Uitgangspunt is dat er naar maatwerk gestreefd wordt, waarbij de wensen van ouders en kinderen voorop staan. Qua locatie geniet instroom op de Beijumkorf de voorkeur. Deze heeft net als De Expeditie het onderwijs goed op orde. Maar uiteindelijk is het aan de ouders hier een keuze in te maken.

Hoe nu verder?
Het team van De Expeditie voert de komende weken gesprekken met ouders om vragen te beantwoorden en wensen te inventariseren.
Voor de leerlingen verandert er dit schooljaar niks. Het team van De Expeditie doet er alles aan om het schooljaar voor de kinderen en ouders zo goed mogelijk te laten verlopen.

29 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo John,

misschien kun je mijn reactie van net op het andere stuk hieronder plaatsen, toen had je dit nog niet geplaatst!

Anonieme ouder

Anoniem zei

Jammer erg jammer.

Anoniem zei

Jammer erg jammer.

Anoniem zei

ik knip en plak het zelf wel even!

en nu op 26-11-2015 wordt er meegedeeld in een ingelaste bijeenkomst dat de Expeditie met ingang van volgend schooljaar moet sluiten.

De ouders en schoolleiding hebben niets meer in te brengen het besluit is al genomen.

Een schande!

De O2G2 heeft binnen 3 jaar twee scholen met eigen identiteit om zeep geholpen!

En wat moeten we nu, ze willen dat we allemaal als makke schapen in de hokken bij de Beijemkorf gaan zitten.

er was 3 tot 5 jaar gegeven om de school weer op te bouwen nadat ze de fusie van de Dijk en de Doefmat hadden opgedrongen.

En nu na 2 jaar en start 3e jaar gaar de stekker er uit!

En wij maar weer zeulen met onze kinderen naar een derde school in de basisperiode.

Ik vindt het buiten alle proporties hoe er hier met ons wordt omgegaan!

Wie is daarvoor verantwoordelijk binnen O2G2 voor deze geregisseerde fusie! die is al weer ergens anders op gezet waarschijnlijk.

Anoniem zei

Gaat de gemeente nu wel praten en luisteren naar bewoners in Beijum Oost wat de toekomstige bestemming van het gebouw kan worden? Want dat praten en luisteren is natuurlijk niet gebeurt met de nieuwbouw en doorstart van de Montessorischool indertijd; reden waarom het zo is mislukt. Zo'n stuk witte schimmel in onze rodebaksteenbuurt, met amper kinderen uit de buurt, kunstmatig opgeleukt en opgetuigd met bakken subsidies (ook NLA verdorie)dat kon niets worden. Wat een zeperd, wat een verspilling, wat een gemiste kansen. Ga praten, leer luisteren gebouweigenaar.

Johan Fehrmann zei

Emoties prima, maar hou het fatsoenlijk, er wordt niet op de man/vrouw gespeeld. Aan de eerste reageerder, svp zelf de reactie plaatsen.
Vraag via de mail hoe lang de school al bestaat: Zie
http://beijumnieuws.blogspot.nl/2013/08/de-expeditie-officieel-geopend.html

Anoniem zei

Regeren is vooruitzien. Beijum vergrijst. Wat dit niet tevoren in te schatten? Zo'n ontzettend duur gebouw! Sterkte voor de ouders en leerlingen!

Anoniem zei

Jammer van de school en voor de kinderen.
Maar nieuwe bestemming zou woonruimte
kunnen zijn voor vluchtelingen en andere mensen in die (tijdelijk) geen huis hebben.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Amanda zei

Het blijkt eens te meer dat de Bewonersorganisatie Beijum de regie is kwijtgeraakt aan particuliere mensen uit Beijum die zichzelf opofferen voor hun wijkbelang zoals in dit geval blogger Fehrmann, stelletje subsidieklootzakken. Kom eens voor je wijk op

Ouder zei

O2g2 luistert naar niemand en gaan hun gang maar dat de leerlingen teruglopen heefd met hun falen te maken er is geen moment omgekeken naar de kinderen, een gezonde school werd er beloofd maar elk jaar een wisseling van leerkrachten zorgde ervoor dat de ouders het vertrouwen kwijt waren en hun kinderen naar een andere school overplaatste. Bedankt o2g2 voor het bederven van het vertrouwen van de kinderen , ik voel mij als ouder schuldig tegenover mijn kinderen.

Ex expeditie zei

Jammer een goed artikel op beijumnieuws dan alleen het typen over de ringweg en verdwaalde vlinders ga je de mening van mensen wegdrukken oops sorry persoons gericht.

Anoniem zei

Voor vluchtelingen? Wil je dat de wibenaheerd nog een slechter imago krijgt? Dat zou verschrikelijk zijn. Beijum oost heeft al genoeg en nu nog een azc? Wat is er met de mensen die een huis hebben gekocht aan de Nijensteinheerd bijvoorbeeld ? Het is al moeilijk een huis vanaf die plek te verkopen dus aub geen plek voor vluchtelingen gewoon nieuwe huizen bouwen en verkopen. Gewoon meer positieve imago voor de Wibenaheerd dat heeft die heerd en beijum oost echt nodig.

Anoniem zei

In en intriest

Caro zei

in en in triest voor de kinderen, juffen/meesters, ouders ...... en van het geld waarvan het nieuwe gebouw opgeknapt is.
Idd en mooie locatie voor asielzoekers en/of andere mensen die een (tijdelijke) woonplek nodig hebben (cliënten van Lentis misschien)?

Kees Huizenga zei

O2G2 doet er goed aan om haar excuses aan de ouders, aan de leerkrachten, aan de schoolkinderen en aan de wijk aan te bieden. Een bedrijfskundig advies (geen onderwijskundig advies!) van het organisatieadviesbureau Berenschot is blindelings opgevolgd. De identiteiten van De Doefmat en van De Dijk stonden niet centraal. Alleen maar cijfers en grootschalig denken. Die halvering van het aantal leerlingen in twee jaar moet te denken geven. Het zijn niet alleen demografische redenen, waarom de opgedrongen fusieschool moet sluiten. Toch?

Binnenkort wordt De Doefmat verbouwd voor de huisvesting van het sociaal wijkteam WIJ Beijum. Nu de fusieschool medio 2016 leeg komt te staan, valt te overwegen om WIJ Beijum in dit prachtig gebouw te huisvesten. De gemeenteraad is reeds akkoord gegaan met de verbouw van De Doefmat. De begrote kosten bedragen € 600.000. Een enorm hoog bedrag. Het schooljaar 2015-2016 van De Expeditie eindigt in juli 2016. Bij dit nieuw gebouw is minder achterstallig onderhoud. Dus minder verbouwkosten. Het nadeel is dat WIJ Beijum iets langer moet wachten op nieuwe huisvesting.

ouder zei

Mag hopen dat er nog zijn kinderen het schooljaar afmaken. En dat niet alleen groep 8 ers overblijven.Want de boosheid op o2g2 is groot.
Zie in Groningen continue verdrietige ouders.
Dit voelt allemaal zo vreselijk slecht. Voor kids. Leerkrachten en ouders.

marijke zei

Ik heb het 'beleid' van O2G2 voorgelegd aan de Raad van Toezicht van O2G2. Ben zeer benieuwd naar hun oordeel. Het is wat mij betreft ronduit schandalig. Ook vind ik de verhouding van 3 christelijke scholen en 1 openbare school in Beijum een rare afspiegeling van onze wijk. Ik wil ook wat te kiezen hebben!

ouder zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ik voel me als ouder intens verdrietig over deze sluiting. Alle ouders die er nu nog zijn hebben bewust gekozen om te blijven na de fusie en worden daar nu voor afgestraft!
Onze kinderen zijn daar de dupe van. Ik weet nu al dat mijn kinderen gescheiden worden van hun vriendjes en dat is zo sneu!! O2g2 heeft alleen oog voor geld en macht.
Dankzij het schoolteam hebben mijn kinderen het heel erg naar hun zin gehad op deze mooie school!

Anoniem zei

Ook hier zie je weer dat verzelfstandiging van zaken die het publieke belang dienen weer eens helemaal fout goed. Onderwijs is iets voor iedereen en een organisatie als O2G2 is niet transparant genoeg en geeft geen duidelijke info over keuzes die er gemaakt worden. wat is nu eigenlijk de drijfveer van deze organisatie en hoe kan het dat het openbaar onderwijs in Groningen wordt verzorgd door een organisatie die als leek gezien heel gesloten is??

Anoniem zei

Gvd geen asielzoekers! Breek dan het hele gebouw maar af lelijk ding. De montessori had tenminste karakter en sfeer dat gebouw hadden ze nooit weg moeten halen!

Anoniem zei

Ik ben met u eens. Aub geen asielzoekers, beijum oost heeft al genoeg problemen!

Anoniem zei

Dom Helder Camara basisschool heeft laatste paar jaar weg naar boven weer gevonden. Het leerlingen aantal is met ruim honderd kinderen gegroeid. Verhalen over teruglopend kindertal in de wijk rond ouwe Montessorischool (Expeditie) zijn dus kul, ongeldig.
Wie kwaliteit weet te bieden trekt leerlingen, wie niet krijgt geen kinderen meer binnen. Ouders zijn tegenwoordig kritische consumenten, iets wat onderwijswethouder Schroor stimuleert, als marktwerkings-ideoloog. Er is open concurrentie tussen de scholen in de wijk. Kijk ook naar langjarig succesvolle Beijumkorf-honingraat basisschool, die de hele wijk weet te bedienen.
Ben overigens wel verbaasd over versplinterde en korte termijn beleid van gemeentebestuur met voorzieningen in Beijum Oost.

lieke zei


Dag allemaal,

Ik wil graag in het Dagblad van het Noorden aandacht besteden aan de aanstaande sluiting van de school. Is er misschien een ouder die ik hierover zou mogen bellen? Mijn e-mailadres: lieke.van.den.krommenacker@dvhn.nl.

Ik hoor graag van jullie, alvast veel dank en groet,

Lieke van den Krommenacker
Stadsverslaggever Dagblad van het Noorden

Anoniem zei

Ongelofelijk wat een schande en brevet van onvermogen van de gemeente.
Eindelijk loopt het goed de kwaliteit lesgeven is goed, het personeel is zeer betrokken en goed.
Altijd een vriendelijk woord als je binnen komt en niets is teveel.
Nu zijn we 2 scholen kwijt de Doefmat en De Expeditie.
Of was dit al voorzien?
Tja het is hoe je het bekijkt en het riekt mij naar .........
En ons 2 maanden geleden nog beloven dat het plein in ere hersteld zou worden.
Nee hier treft personeel en directie geen blaam in.
Zij hebben hun stinkende best gedaan, en als dank sluiting.
Misschien is het tijd om hart van Nederland te benaderen.
Ik ga hier mijn best voor doen.
Arme kinderen, ouders en personeel.
Top gedaan gemeente gefeliciteerd

Anoniem zei

Moet natuurlijk DeDijk en De Doefmat zijn.
Ja ook een laffe anoniemer.

Anoniem zei

En dan hebben je kids eindelijk hun draai weer gevonden na de fusie.
Iets wat flink impact heeft gemaakt, en duidelijk een heftige gebeurtenis in het leven van (in ieder geval mijn)kinderen. En dan krijgen ze deze knal. Ik heb er geen goed woord voor over!Ken verschillende mensen die aan het overwegen waren hun kinderen naar de Expeditie te doen, maar het lijkt wel of de school geen eerlijke kans verdiend!? En dan te bedenken van de ouders van de andere scholen, waar we min of meer gedwongen worden onze kinderen nu naar toe te doen. Hoe gaan die dit vinden? En hoe gaan (naar horen zeggen) al overvolle klassen, al "onze"kinderen plaatsen? En wie gaat er voor zorgen dat mijn kinderen opnieuw hun draai vinden, en het vertrouwen krijgen dat ze niet na een poosje ALWEER een school gaan kwijtraken? Dit zijn namelijk oprechte zorgen van mijn kind. Maar nee...dat doet er niet toe. Alles draait om die ellendige rotcenten! Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Werkelijk niet!

Anoniem zei

En waar we al voor vreesden gaat gebeuren waarschijnlijk.
Het gebouw zal nieuwe bewoners krijgen.
De wereld burgers uit Syrië en Iran zullen een geweldige onderkomen krijgen.