donderdag 26 november 2015

DE WEGGEEFKAST IN HET HEERDENHOES


"Hij staat er al een maand en het loopt lekker. Mensen kunnen er wat instoppen maar ook ruilen of er iets uithalen."

Aldus een medewerker van Buurthuizen in Beijum (BIB) vanmiddag in het Heerdenhoes over de weggeefkast in de centrale ruimte van het buurtcentrum (zie foto). Het idee werd tijdens de laatste aflevering van Noorderzon geboren en sindsdien zijn er meer dan tien weggeefkasten in de stad. Van de Facebookpagina:
Weggeefkasten; niet weggooien maar weggeven.
Sinds kort duiken op steeds meer plekken in de stad weggeefkasten op. Gulle gevers laten er spullen achter die ze niet meer gebruiken. Andere mensen nemen mee wat ze kunnen gebruiken.
Een weggeefkast is voor het weggeven van spullen die u niet meer gebruikt maar waar een ander vast nog wel iets aan kan hebben. En wie weet komt u zelf iets tegen in de weggeefkast wat u weer kan gebruiken.
Er staan al een twintigtal kasten op basisscholen en openbare plekken, zoals de Immanuelkerk en het Treslinghuis. En er komen nog meer kasten bij.
Het idee van de Weggeefkast komt van een Stadjer die het jammer vindt dat in onze consumptiemaatschappij mensen soms spullen die ze niet meer gebruiken weggooien. Vaak zijn het spullen die nog goed zijn en waar een ander iets aan kan hebben. Door de spullen in een weggeefkast te zetten doen mensen een ander een plezier en worden spullen opnieuw gebruikt. Dus niet weggooien maar weggeven!

Geen opmerkingen: