maandag 30 november 2015

MAANDAGOCHTEND (256)


Doefmat-gebouw
Het is altijd erg gemakkelijk om vanaf de zijlijn dingen te becommentariëren, of om ergens dikke vraagtekens bij te zetten, maar er zijn van die ontwikkelingen waar deskundigen (beleidsmakers) én gewone burgers het over eens zullen zijn. Dit is wel erg krom. Of hier klopt iets niet. Het kan toch haast niet anders zijn, of elk weldenkend mens zet z'n vraagtekens bij de scholendans waar we sinds een jaar of twee in de Beijum mee te maken hebben.

Op 6 januari 2010 werd basisschool de Dijk officieel geopend. Zie de kinderen op de video nog eens van het oude krakkemikkige Montessori-gebouw naar de nieuwe en witte school lopen.
Wat waren we en wat zijn we (Beijumers) trots op het prachtige gebouw, dat in 2011 in de top tien van mooiste gebouwen in Nederland behoorde. Als klap op de vuurpijl werd op 20 juni 2010 ook nog eens het mooiste speelveld van Groningen geopend, toentertijd Dijkrijk genaamd. Of dat een facelift voor het geplaagde Beijum Oost was!

De rest is over acht, negen maanden geschiedenis. Einde oefening. Schoolgebouw de Dijk werd twee jaar geleden de Expeditie na een fusie tussen de Doefmat en genoemde school. Zie de opening van de school.
Het werd rustig op de school, de schoolleiding en directie werkten keihard om er een stabiele school van te maken. Het overgrote deel van de verhalen die de blogger ten gehoren kwamen bevestigden deze positieve tendens.

Ondertussen werd het oude gebouw de Doefmat na ruim een jaar als anti-kraak te hebben gediend ontruimd. Momenteel staat het leeg en er staat een container voor de deur in verband met een aanstaande verbouwing van 600.000 euro (wedden dat dit bedrag tot over de miljoen gaat oplopen?).
WIJ-Beijum komt vanaf komend voorjaar voor drie jaar naar het dan gerenoveerde pand. Na drie jaar gaat deze welzijnsorganisatie weer verhuizen, en wel naar een dure nieuwe Derdengebouw in een nieuw te bouwen verpleeghuis Innersdijk.

Schoolgebouw Expeditie en de prachtige avonturenspeelplaats er aan vast behoren tot het mooiste en duur gerenoveerde stukje van heel Beijum. Aan het einde van het lopende schooljaar komt het leeg te staan. Wat-een-kapitaal-vernietiging!
Was het nou niet mogelijk geweest om dit allemaal van te voren te overzien? Iedereen weet toch dat Beijum vergrijst en dat er verhoudingsgewijs steeds minder kinderen in de wijk wonen?

Als leek denk je dan: wat een geldverspilling. Als blogger denkt ondergetekende: 'Wat een verdriet en boosheid weer bij de ouders, was dit nou allemaal nodig geweest?'

Het blijft gemakkelijk om allerhande dingen vanaf de zijlijn te becommentariëren. Maar ook de peperdure aanpak van het Groene Hart (Groene Long) zal niet iedereen snappen.

Hoezo de groenstrook dwars door Beijum voor ruim een miljoen euro vertimmeren, om vervolgens te merken dat Beijum er helemaal niet op uit trekt om van het eigen wijkpark te gaan genieten?
Zie foto's links, rechts en beneden.

Op de onderste foto zijn zwanen en eenden helemaal van de leg, want waarom is het eilandje in het Groene Hart toch helemaal leeg gestript? Zie nog eens hoe het eilandje er begin dit jaar bijlag. Wat jammer toch, zo'n kaal geworden wild en ongecultiveerd eilandje.
Moeten we nou blij zijn met de renovatie van het Groene Hart, of is het weggegooid geld?

De nieuwe week is weer begonnen en de wind is weer gaan liggen. Althans buiten, of dat ook in de hoofden van veel mensen het geval is, is de vraag.

De laatste dag van november 2015 is ingegaan. En ook de week van Sinterklaas.
Cadeautjes overal. Zinvolle of zinloze cadeautjes. Schoolgebouwen, verpleeghuizen, Groene Longen.....Een prettige week toegewenst.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom aldoor dat gemopper over het opknappen van een wijkpark, waar JIJ helemaal niet van lijkt te genieten? Waarom steeds weer vertellen dat niemand daar recreert, terwijl ik toch diverse mensen hier dagelijks doorheen zie gaan en er zéker van genieten?

En als er niets gedaan was aan het Groene Hart van Beijum, was daar wel weer over geklaagd. Ik zie in zo'n geval de kop "wanneer doet de gemeente een keer wat in ons dierbare Groene Hart" al voor me. Maar dat was dus niet nodig, er gebeurde wel wat.

Het zijn trouwens ganzen.

Anoniem zei

Waar blijft het toegezegde voorzieningen plein in oost als aanjager tot verbetering van deze buurt? Situatie is urgent nu Wegwijzer leegloopt door vertrek naar de Doefmat, bassisschool De Expeditie uit Wibenaheerd vertrekt en zwarte pieten plein oost mijden? Innersdijk en voorzieningengebouw met flats blijft maar bij papieren plannen. Wat bindt bewoners nog aan Beijum Oost? De Aldi? Ik lees net dat Beijum Oost het dubbele aantal bijstandshuishoudens heeft in vergelijking met Beijum West. Is oost dan echt afgeschreven, opgegeven?

Anoniem zei

Wat zullen al die mopperkonten zich vervelen zonder BEIJUM NIEUWS. Hou het vuurtje nog een beetje branden met deze koude donker dagen, dan valt er nog wat te lachen in Beijum....

Groetjes Dick

Johan Fehrmann zei

Een erg bekend IP-adres van reageerder nummer een...

Kees Huizenga zei

Dit lijkt mij met 99% waarschijnlijkheid een reactie van Menno Fritsma, lid van de Klankbordgroep Groene Long. Deze Klankbordgroep krijgt van Menno een compliment. In feite geeft hij een compliment aan zichzelf. Dat heb ik vaker van MF gezien op Beijumnieuws.

Hij fietst elke dag langs dat gedeelte van de Groene Long, waarvan jij een foto hebt gemaakt.

Hij maakt en passant twee opzettelijke taalfouten.
Er moet een trema op "recreert" (de tweede e). Een derde e ontbreekt.

Dat weet Menno Fritsma heel goed.

Ik herken tevens de taalstijl van MF. Hij begint met twee vragende zinnen en wil jou vervolgens belachelijk maken.

Toch wel opmerkelijk en zeker ook grappig...

Unknown zei

vorig jaar is het veld bij de vijver op de schop gegaan voor nieuwe drainage. De huidige werkzaamheden waren toen nog niet bekend.. of niet gepland? Nu ligt alles weer open. Wat een geldverspilling en wat een miscommunicatie.